Pulzar

Művész

Paul Oakenfold

Paul Oakenfold

Paul 1963-ban született Londonban, 1979 óta áll a pult mögött és pörgeti fekete korongjait.
Kis idő elteltével New York-ba költözik, ahol az akkoriban nagy névnek számító lemezlovasokat figyelheti munka közben.

Amikor visszatér Londonba, egy kiadónál kezd dolgozni, ahol is fiatal tehetségek után kutat. Az elektronikus zene valamikor 1987 tájékán ejti bűvöletbe, amikor Ibizára látogat, és egy teljesen új életstílussal találkozik. A spanyol szigeten az akkori Hippi kommunák által favorizált stílusok pörögtek, a klubokban pedig korai funk és soul muzsikák elektronikus beütéssel. Anglia szerte akkoriban indultak be a Werehouse party-k, nagy Rave-ek. Oakenfold karrierje a nyolcvanas évek végétől megállíthatatlan. Az összes nagy bulin ejtett bűvöletbe több ezer embert. 1990 környékén úgy dönt, megpróbálkozik a zenekészítéssel, első szerzeménye a Massive Attack-Unfinished Syphaty egyik átirata, ami olyan jól sikerült, hogy a világ jó néhány országában a slágerlisták élére tör, és minden tv és rádió ezt nyomatja. Több sikeres pop csapat turnéján vesz részt, mint lemezlovas. Megalakítja a Perfecto kiadót, aminek turnéival beutazza az egész világot és növeli rajongótáborát. A kiadó olyan nevek sikereiért felelős, mint BT, Grace, Jon Pleasde Wimmin vagy Timo Maas. Mixlemezei jelennek meg a Global Underground-nál, Cream-nél, Perfecto-nál. A Kardhal című film zenéiért is ő a felelős, ezen kívül pedig videójátékokhoz is készít egy-egy felvételt. 2002-ben megjelenik saját szerzői albuma Bunkka címmel. Oakenfold a világ talán leghíresebb lemezlovasa és business embere, amit többek közt a Guiness rekordok könyve is alátámaszt. Mára az ő általa favorizált és valamilyen szinten „kitalált” stílus, ami a trance, nem kap annyira helyet szettjeiben, mint régebben. Helyét kissé a breakbeat vette át.

Paul Oakenfold már nagyon régen az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb név a modern klubkultúrában. Még azok is akik nem jártasak a dj-k világában is ismerik Oakenfold nevét,s azt, amit Ő képvisel. Akik azt hiszik, hogy nem hallották még a művészt, azok is találkoztak zenéjével, olyan szupermárkák reklámjaiban, mint a például Coca Cola,Toyota, Humvee, Motorola és a Saab. Olyan szuperfilmeknek készített filmzenét, mint a Kardhal, a Mátrix Újratöltve, vagy a Micheal Mann’s Collateral és még a Big Brother anyagát is Ő írta. Mára tény, hogy a modern pop zene mellett a klubkultúra is végre megérkezett Amerikába. Ezt az bizonyítja, hogy pár éve a szupersztárdj fellépésére a Hollywood Bowl-ban pillanatok alatt eladták az összes jegyet.

                                                    

2007 egy nagyon sűrű év volt Oakenfold számára a két legnagyobb szabású rendezvényen való részvétellel a The Hollywood Bowlban és a Red Sox Stadiumban az Usában. Emellett egy dokumentum DVD kiadásával ( Paul Oakenfold 24:7) és a régóta várt Greatist Hits válogatásának elkészítésével volt elfoglalva, amit egy nagy Amerikai turné követett.

 

Az első nagy válogatása a kétszeres Grammyra jelölt Paul Oakenfoldnak a Paul Oakenfold: Greatist Hits and Remixes, ami a művész elmúlt 20 évének zenei tevékenységét tökéletesen összefogja. A Bunkka szóló lemeze több mint 1 millió  példányszámban kelt el, amin szerepel többek között a “Ready, Steady, Go” és a “Starry Eyed Surprise”. 2006-ban adja ki a Lively Mind albumát, ami a Top 10-be jutott “Faster Kill Pussycat” slágert is tartalmazza.

 

Oakenfold Önéletrajza bemutatja, hogyan jutott el a londoni soul fenegyerek világhírű DJ, Producer és remixerig, aki olyanokkal dolgozhatott együtt, mint a U2, Happy Mondays, Massive Attack, The Cure, New Order és a The Shamen. Már 91-ben az “Even Better Then the Real Thing”, a “Mysterious Ways”  és később a hatalmas “Beautiful Day” U2 dalokat remixelte. A U2 Zoo TV turnéján Ő játszott a teltházas arénáknak az együttes előtt a világ szinte minden pontján.

 

Az évek során szinte mindenkinek készített remixeket Madonnától, Elvis Preslytől, Justin Timberléktől Mobyn keresztül Snoop Doggy Dog-ig. Ő volt az első elektronikus zenei előadó, aki a Guiness rekordok könyvébe került, mint a “A Legnagyobb DJ a Világon” és az egyetlen, aki a Hard Rock Café Rock&Roll Múzeumában helyet kapott.

 

2003-ban a Heinekennel közösen készítette el és vezényelte le a Heineken Thirst Music-ot, ami egy tehetségkutató verseny, ahol 60 ország 2500 dj-e vett részt. Ebben az évben játszott egy koncerten a Kínai Nagy Falnál, “Pioneer of Dance Music” díjat vehetett át II.Erzsébet Királynőtől és Bonoval, Peter Gabriellel és Beyoncéval részt vett a Nelson Mandela által szervezett Dél Afrikai AIDS jótékonysági koncerten. Another World(Perfecto) albuma 500.000 példányszámban kelt el az Usában, ami rekordnak számít. Madonnának a Confessions of a Dance Floorból készített remixet és követte a nemzetközi turnéján is.

 

 El kell ismernünk, hogy Oakenfold a 80-as évektől nagyban befolyásolta a fiatalság zenei kultúráját. Az első djk között volt akinek rezidenciája volt Ibizán, ami egy hatalmas elismerés, ezt mindenki tudja.

 

https://soundcloud.com/pauloakenfold

Archív partyajánlók

Ajánlott lemezek

 • Bcraack - Butterfly

  A nagy sikerű „Waterlove” után a napokban megjelent Bcraack második lemeze a Foundation Records gondozásában.

Kapcsolódó cikkek

 • Helikopter, csoki, csipsz és bio tea

  David Guetta, Pet Shop Boys, Jamiroquai, Chemical Brothers, Paul van Dyk, Paul Kalkbrenner, Tricky, Paul Oakenfold, Pink Martini, Sven Väth – megannyi sztár megannyi kéréssel érkezik a Heineken Balaton Soundra.
 • They Call it Acid – újabb kultfilm

  Egy bizonyos kor fölött az ember felsóhajthat, ha meghallja, hogy egy „újabb” film születik az Acid House nevű jelenségről. Sokan próbálták dokumentumfilmekben bemutatni – több-kevesebb sikerrel –, mi történt 87-89 között, de most itt a „They Call it Acid”.

Zenei stílusok

 • Trance

  A trance az 1990-es évek kezdeti szakaszában kialakult zenei műfaj. Szülőhelyének Frankfurt tekinthető. Szerteágazó, és állandóan változó műfaj, melynek számos ágazata van.
 • Electro

 • House

  A diszkó,electro, funk, synthpop és az R&B stílus leszármazottja. Tipikus hangszerei a szintetizátor, dobgép, sequencer, sampler. Az első, kifejezetten house zenét játszó klub Chicagóban jelent meg Music Box néven.

Ajánlott rádiók

© 2001–2020 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó