Pulzar

Zenei stílus

Progressive House

Progressive House

A progressive-house eredetileg Nagy-Britanniából indult hódító útjára a korai 90-es években az amerikai és az európai house stílusok keveredésével, olyan születendő alirányzatok mellett, mint az italo house, az experimentális techno, vagy az ambient house. Jelenleg a legsikeresebb elektronikus tánczenei kiadványok e stílusból kerülnek ki, ha mindenképpen címkézni szeretnénk, bár ez egyre nagyobb kihívást jelent.

Létrejöttét számos dolog befolyásolta. Az irányzat a Stress és a Guerilla lemezkiadók munkásságának, a Leftfield első számainak (főleg a Song Of Life-nak), különböző művészeknek, elsősorban a Genesis P-OrridgeThrobbing Gristle-nek, vagy az akkori Mixmag szerkesztő, Dom Phillips által kitalált új kifejezésnek köszönhetően vált azzá, amit ma prog. house-nak hívunk. nevével fémjelzett híres

A Stress Records, melyet Dave Seaman a Mixmag volt főszerkesztő-helyettesével, Nick Gordon Brownnal 1990-ben alapított, valamint a William Orbit nevéhez fűződő Guerilla lemezkiadó nagyban megalapozták a stílus jövőjét. E két label jelentetett meg legelőször prog. house kiadványokat, majd a kilencvenes évek közepétől egészen napjainkig elsősorban a Renaissance, a Boxed / Global Underground és John Digweed saját label-je, a Bedrock bábáskodott e stílus felett. A legsikeresebb és legjobban összehozott kiadványok e kiadók szárnyai alatt jöttek létre, kezdve a Sasha és John Digweed által jegyzett örök Renaissance-The Mix Collection-től, a nagyszerű Bedrock mixeken át, egészen a Global Underground cd-mix sorozat számos örökérvényű klasszikusáig. Ha mix-sorozatról beszélünk, meg kell említenünk a Kinetic Records dj-mix sorozatát a Tranceport-ot is, illetve a szintén színvonalas ausztrál Balance-t, melyek számos remek előadót és magát a tárgyalt stílust is segítettek megismertetni a világgal.

Az új hangzást idővel a klubok is elkezdték közvetíteni, a legelsők között említhetjük a liverpooli Alderaant, a leedsi Uniont és a londoni Elements-et. 1992-ben, az első szuperklub, a Renaissance megnyitotta kapuit a kis bányászvárosban, Mansfield-ben, és dj-i, elsősorban Sasha és az akkor még ismeretlen John Digweed lökést adtak a hangzásnak és elindították világkörüli útján.

Az angol-szász eredetű stílusirányzat Amerikában hosszú időn át underground maradt, egészen addig, míg a kilencvenes évek második felében Sasha & Digweed rezidenciát nem kapott a New York-i szuperklubban, a Twilo-ban. Ennek köszönhető, hogy ez a stílus is meghonosodott a tengerentúlon. Hiába Európai mivolta, az amerikai BT, első 1995-ben IMA címmel megjelenő albuma mérföldkőnek számított és etalonná vált, azonban sokan elkezdték másolni. Ahogy az öreg kontinensen, úgy az egész világon egyre nagyobb rétegeket hódított meg a progressive-house (ekkortájt epic house névvel is jelölték), olyan nagynevű előadók kóstoltak bele kisebb-nagyobb mértékben, mint a nagy öregnek számító Danny Tenaglia, Paul Oakenfold, a Deep Dish duó, illetve sokan mások. Mindenki prog.-ot akart készíteni, s ez a folyamat egészen odáig fajult, hogy a szcéna ötlettelenségbe fulladt. Természetesen szépszámmal akadtak olyan előadók is -mint a Hybrid, Quivver, Rabbit In The Moon illetve Fluke-, akik teljesen eredeti alkotásokkal lepték meg az elektronikus zenei világot, és a rengeteg szeméttel elárasztott piacot. Ennek ellenére a tömérdeknyi kétes értékű, sablonos produkció megjelenése miatt a stílus unalmassá vált és ezzel a momentummal maga mögött tudhatta első tündöklését. A változás önmagáért kiáltott.

Kezdetben a zene a klasszikus négynegyedes house ütemre épült, nyakonöntve mélységgel, dub-hatású basszusokkal, és több melankolikus, érzelmes elemmel. Akkor, amikor a trance már túl populáris és melodikus lett, az elsötétült és átalakult -de sokak által temetett- progressive-house tudatosan ellenponttá kezdett válni. Olyan stílusokkal keveredve, mint a tribal house, mely a hangszerek és dallamok helyett inkább a különféle dobokat és a mély, döngető, sötét ritmusokat részesítette előnyben, valamint a könnyebben emészthető funkhouse és funky techno új erőt adott a haldokló szcénának. Persze nemcsak a tribal hatások segítettek felébreszteni a prog. house-t teszthalott állapotából. Számos eklektikus zenei irányzat gyakorolt rá hatást, s az ezredforduló környékén olyan fiatal tehetségek jelentek meg az elektronikus zenei palettán, mint a Lexicon Avenue, valamint John Creamer & Stephane K, akik a lemezek pörgetése helyett saját, egyedi hangvételű alkotásaikkal hívták fel magukra a figyelmet. Ekkora a lemezlovasok egy új generációja is „felcseperedett”, olyan mára már széles körben ismert előadók, mint Anthony Pappa, Sander Kleinenberg, Sandra Collins vagy nem utolsó sorban Danny Howells.

A stílusok keveredése jól működött, de pár éven belül újra sablonossá vált, a közönség sem volt már vevő a darálásra. A sötét, monoton ritmusok unalmassá tették a kritikusok által már egyébként is leírt, de világszerte közkedvelt elektronikus tánczenei irányzatot és hallani lehetett olyan híreket is, miszerint az úttörőnek számító Global Underground végleg csődbe megy a két tulajdonos fényűző életmódja miatt. Szerencsére pozitív fordulatot vettek a dolgok és mind az irányzat mind a GU új erőre lelt. A prog. house az akkortájt fénykorát élő stílustól, nu school breakz-től kapott vérfrissítést. Számos remek kiadvány látott napvilágot, de a tört ütemekkel történő fúzió nem tartott sokáig, csupán csak felkavarta az állóvizet.

2004-2005 körül a retrohullámnak köszönhetően lépett be a képbe az ugyancsak eltemetett electro, majd a minimal, s az utóbbi időben meglepő módon valami új kezdett kibontakozni e három stílus házasságából. Az electro tekergő, gépi ütemei és a minimal nyugodt, letisztult hangzása egy teljesen új előremutató irányt adott a már többször eltemetett, de még mindig oly népszerű progressive-house világnak.

Manapság az új hangzás miatt az irányzat népszerűbb, mint valaha, de az egykori underground elüzletiesedett, kommersz mivoltát már senki sem tagadhatja.

forrás: Wikippedia

Archív partyajánlók

Kapcsolódó cikkek

 • Add2Basket hírek

  Nem egy, de nem is két fantasztikus külföldi szereplés, új zene, zsúfolt nyári naptár... Add2Basketről eddig is tudtuk, hogy messze nem egy otthonülő típus, ám az utóbbi időben lassan már kötetnyire rúg a vele és körülötte zajló események sora – ha csak egy-egy hónapot veszünk figyelembe, akkor is...
 • VÁLTOZÁS!

  A szervezők döntése alapján a május 31-i, azaz most szombati Studio OpenAir parti, ahol Hernan Cattáneo lesz a fellépő, internetes elővételes belépőihez ezúttal nem postai úton juthatnak hozzá a megrendelők!
 • Snake Sedrick a Partyzone műsorán

  Szombaton azaz, 24.-én éjfélkor nézzétek a magyar MTV-n, a Partyzone címu műsort! Ezúttal Snake Sedrick-et kérdezték, sikerekről, megjelenésekről és más projektekről. Ismétlés másnap hajnali 5 órakor!
 • Bitseque – elindult világhódító útjára

  Örömmel jelentjük, hogy elindult a Bitseque ügynökség. Régóta megfogalmazódott a gondolat a srácok fejében egy saját ügynökségről. Most elérkezett az idő. A leszerződött előadók egytől egyig elismert, minőségi zenéket előállító producerként, dj- ként vannak nyilvántartásba véve a zenei hivatalokban. De nézzük is kikről beszélünk:
 • Megalakult Chriss új kiadója a C-Audio Records

  Eddig a Foundation Records égisze alatt ontotta a jobbnál jobb megjelenéseket az ország egyik legismertebb és elismertebb lemezlovasa. Azonban emellett most egy új kiadót is indít C-Audio Records néven.
 • Fedde le Grand interjú

  A Sensation White sztárvendége volt az elmúlt hétvégén Fedde le Grand, mi is szóra bírtuk egy rövid interjú erejéig.
 • Add2Basket harmadszor a Pacha Sao Paulo-ban!

  Március sem telt el nemzetközi események nélkül Gensi számára.
 • Badgirls interjú

  Biográfiájukat olvasgatni ott a clubkorona.hu. Mi inkább beszélgettünk a srácokkal hogy is látják a világot és az ország zenei ügyeit a Koronából!
 • Boolint interjú

  Az ifjú titán Boolintal beszélgettünk mozgalmas gyermekkoráról és még mozgalmasabb dj/producer munkásságáról. Ismét olyan fiatalembert mutathatunk be nektek, aki a jövő nagy reménysége lehet.
 • Goodspeed interjú

  Aki járt már az Underground lemezboltban annak ismerősen cseng e név, de találkozhattatok vele jó néhány rendezvény line up-jában is. Soron következő interjúnkban az egyik nagy öreget faggatjuk pályája indulásáról és terveiről. Jó olvasást hozzá…
 • Kínai szilveszter Add2Basket-el!

  A kínaiak számára a Szilveszter nem december 31-én jön el, hanem rendszerint január végén, február elején, mindig változó dátummal. Persze nem azért mert Gensi decemberben nem ért volna rá, hanem mert a kínaiak nem napévben, hanem a hold járása szerint számítják az évkezdetet.
 • Jóképű Klub Interjú

  A Kecskeméti illetőségű Jóképű Klub csapatával az az Balakrishnann-al és Áky-val készítettük soron következő interjúnkat. A srácok munkássága egyre ismertebb illetve rendezvényeik egyre jobban pörögnek.
 • Sanfranciscobeat Interjú a Velvet Cafétól

  A 2007.11.02.án a K2-ben induló, Velvet Café vendégei, SanFranciscoBeat és Lank a Strictly! tagjai - lesznek...
 • Debut interjú

  A Debut név mára összenőtt a minőségi house zenével. Évek óta magas fokon és megalkuvás nélkül terjesztik az igét.
 • Slam Jr. interjú

  Legutóbbi interjúink nem éppen a fiatal feltörekvő dj / producereket mutatta be. Most sem! Ellenben olyanokról olvashattok, akik letettek valamit a „pultra”.
 • Dj Palotai interjú

  Tour de France az élet Dj Palotaival készítettünk egy kicsit más típusú interjút, mint amit eddig megszokhattatok.
 • Nigel Snorter interjú

  A Dél-pest megyei térség egyik legmeghatározóbb zenei ízlés formáló lemezlovasával készítettük következő interjúnk. Kibontakozó produceri énéről is esett szó és a szakmáról is lerántott pár vizes lepedőt… Jó olvasást hozzá!

Ajánlott lemezek

 • Deep Beep Records 006: Rhadow – Senseless EP

  Ez a citrom sárga ugyan, de nem fanyar. A Deep Beep Records elérkezett a hatodik, novemberi kiadványához, melynek borítója az évszakhoz illő hangulatot meghazudtolva ragyog át a szürke novemberi ködön. Rhadow zenei világához azonban keresve sem találhattak volna jobban passzoló árnyalatot.
 • Dalkloid Sound – Say You

  A Dalkloid Sound nevével már mindenki találkozott aki követi az elektronica hazai szféráját és jár az ilyen jellegű zenei fesztiválokra. Munkáikat élőben adják elő fesztiválokon, klubokban, ez a „dalkloidjuk” egyik alapszabálya. A most novemberben megjelenő EP-n dallamilag igen vegyes számok kaptak helyet, így mindenki megtalálja a magának megfelelőt.
 • Domyan - Balaton

  Megjelent az Oversized Records 20. kiadványa, Domyantól a Balaton EP! A szakmai berkekben nagy megbecsülésnek örvendő magyar kiadó ezzel egy igen szépen felfelé ívelő pályafutást koronázott meg, hiszen az EP-n valóságos kis belföldi elitkommandót vonultat fel, az élen az eredeti alkotóval, Domyannal.
 • Son-Tec és Paul Mad közös repülőrajtja : Do It EP

  Igazi tech house bombával indítja az új esztendőt Son-Tec és az ifjú Paul Mad. A Do It EP két trekkje máris komoly fejvakarást okozott a nemzetközi élvonalnak a promóciós körben: legtöbben ugyanis annyira szeretik mind a két új nótát, hogy nem tudnak választani közülük. Az EP a francia Ron Costa Potobolo Recordsánál jelent meg január 31-én, a 46. kiadványként.
 • Moti Brothers – Made In Hungary

  Közel két évet kellett várnunk a sülysápi testvérpár, a Moti Brothers új szerzői albumára. A 2008-as Kemistry és a 2009-es Motivation utáni harmadik nagylemez a kanadai Readymix Records égisze alatt jelenik meg január 15-én. Korábbi információk szerint a produktum december közepén került volna az online store-ok virtuális polcaira, mégis csak egy hónappal később találkozhatunk a hanganyaggal, mely a Made In Hungary címet viseli.
 • Tom-Nyk & john Wolf – Get Down Exclusive megjelenése a Beatporton!

  Egy napon dobta piacra a House Of Gold Records és az Eye Records is a lemezt! Az Eye Records az Original-t és még két remixet tett rá a korongra, míg a House Of Gold Records lemezén négy remix kapott helyet!
 • Oakenfold ajánlásával: Moti Brothers - Fairy Voice EP

  A Moti Brothers újra hallatja a hangját! A floridai/magyar illetőségű Soundtribe Rekords jóvoltából néhány napja ismét élvezhetjük a Motolai testvérek kifinomult zenei világát. A Fairy Voice című EP-jük 2010. november 8-án jelent meg 3 ütős remix kíséretében. A visszajelzések is azt mutatják, a srácok jó úton haladnak, a szakma telljes vállszélességgel áll mögöttük. Ez azért fontos minden esetben, hiszen ha a kollégák nem játsszák a zenéket, akkor el sem tud jutni a közönséghez – vagy legalábbis jóval kisebb réteghez ér el, amiért – lássuk be – nagyon nagy kár lenne. A Moti Brothers ezúttal egy kiváló deep/prog house remekkel rukkolt elő a tőlük megszokott magas minőségben.
 • Az egekbe repít a Clickaholics kalandos sorsú Nostromo EP-je

  Idén ősszel végre a sok izgalom után megjelent a floridai-magyar Soundtribe Rekords gondozásában a Clickaholics Nostromo EP-je. Amikor ez a két dal első verzióban megszületett, valószínűleg még a zseniális magyar producer kvartett sem gondolta, hogy gyakorlatilag a nullából újra össze kell rakniuk…
 • Hungarian Dj Festival Dvd For 2nd Birthday Party

  Az 2008. október 23-án Pécsen útjára indított HUNGARIAN DJ FESZTIVÁL elnevezésű rendezvénysorozat 2. születésnapja alkalmából egy DVD-t jelentet meg, melyben az elmúlt két év partijainak felvételeit foglalja össze.
 • Bourne - The Trip EP

  Nemrég múlt el egy éves kis hazánk egyik leginnovatívabb digitális kiadója, az Oversized Records, a srácok máris rajthoz állítják a 14. kiadványt, amit az alapító-ötletgazda Bourne neve és stílusa fémjelez.
 • The Chemical Brothers - Another World

  Augusztus 16-án megjelenik az új kislemez digitálisan, augusztus 23-án pedig 12” bakeliten a Freestyle Dust/ Parlophone Kiadónál
 • Fish Air: Moments EP

  Ezekért a pillanatokért érdemes élni – legalábbis Fish Air esetében, hiszen július 28-ától mindenki számára elérhető lesz a Moments EP-je, három nagyon kellemes original trekkel: Connection Failed, Future Off, Shee Is.
 • All Inn Records 005 – Rills: Everybody EP

  Az All Inn Records sikersztorija folytatódik! A kiadó már többszörösen bizonyított a világ legnagyobb sztárjai előtt, ám ezúttal képes volt még egy lapáttal rátenni: az új EP minden eddiginél nagyobbat robbant.
 • Paul Mad és Prescott 9 trekkes EP-vel debütál a SoulMan Music-nál!

  A két ifjú magyar tehetség, Paul Mad és Prescott meghódította a világ egyik legrangosabb undeground e-zenei kiadóját, Marcelo Castelli SoulMan Music Recordsát!
 • All Inn Black 001 By Case Sensitive

  Az All Inn Records sikertörténete kétségtelenül az elmúlt hónapok egyik legnagyobb szenzációja.
 • Mad Morello - Sunday Morning EP

  2010. május 19-én jelent meg Mad Morello első külföldi kiadványa a görög Deepsessions Recordings jóvoltából.
 • Chriss Ronson & Duel - Free Fallin –újabb mestermunka

  Újabb mestermunka, ezúttal az AlterImage Recordings égisze alatt Chrisstől és Dueltől. A május 6-án napvilágot látó anyag lesz a kiadónak a 13. megjelenése.
 • Cmore Trix – Lucky Cat EP

  Május 6-án ismerkedhettünk meg közelebbről a kiadó szerencsés macskájával egy EP formájában. A Lucky Cat három saját szerzeményt rejt Cmore Trixtől.
 • Dalkloid Sound – Lost (2010 Version)

  A tavaly debütáló nagy sikerű hazai formáció valósággal lehengerelte a közönséget, a szakmát, a kritikusokat és mindenki mást is, aki őket egyszer hallotta.
 • Carl Cox – Global Underground 38: Black Rock Desert

  Új taggal bővül a Global Underground csapata februárban!
 • Toolroom Records V Leaders Of The New School - Best Of 2009

  Egy ütős 28 számos válogatás, melyre az idei év legjobban fogyó és legismertebb megjelenései kerültek fel a Toolroom Records-tól és a Leaders Of The New School-tól.
 • Snake Sedrick , most vagy soha!

  Saját bevallása szerint a 2009.-es évben nem volt kellően termékeny kedvenc producer/dj barátunk.
 • Moments of Soundtribe vol.2.

  Mint minden valamirevaló kiadó, úgy az egyre sikeresebb amerikai Soundtribe Records is piacra dob év végén egy mixalbumot. A szóban forgó label azonban ennél még sokkal többet is nyújt, ugyanis az ő mixalbumuk egy impozáns dupla mixCD lesz!
 • Őszre beérett a Moti Brothers gyümölcse

  Két impozáns megjelenéssel kezdi az őszi szezont a magyar testvérpáros a Moti Brothers. Az olasz Pycario Records és a Readymix Records tűzi napirendre a srácok anyagait.
 • Andrewboy – Oliva

  Hazánk egyik legnépszerűbb progi DJ-je, második szerzői albumát, a Dirty Dance-t vezeti be ezzel a jól sikerült darabbal, mely címében és hangzásában is még a nyár hangulatát idézi.
 • Budai & Vic - B With U

  Szeptember 15-én jelent meg az I Love Deep Records kilencedik kiadványa.
 • Chriss Ronson nyári termése

  Mozgalmas nyarat tudhat a háta mögött ismét Chriss Ronson. Több válogatás albumon és EP-n jelentek meg a tavasz gyümölcsei. A nyárnak lassan vége de a felvételek folyamatosan jelennek amelyeket Ti is nyomon követhettek a www.beatport.com oldalon.
 • Moti Brothers: Motivation album a Pure Substance-tól

  Napokban megjelent a második Moti Brothers album, amely beleillik a nyári hangulatú, de olykor érzelmes lemezes sorába. Már az első szerzői albumuk ( Kamistry ) sejtette, hogy ezek a srácok nem egy nyári producerek.
 • Anthony Pappa visszatér - Moments 2

  Anthony Pappa karrierjének története nagyon tartalmas, olyan nevekkel való együttműködését követően, mint a Global Underground, Renaissance, DMC vagy éppen az EQ, csak egy maroknyi példa karrierjéből.
 • Autodidact ft.Laura - Az Én Zeném

  Ritkán van alkalmunk magyar szöveggel ellátott trackekről írni. Ez azonban azok közé a ritka alkalmak közé tartozik.

Ajánlott rádiók

Szervező

Zenei stílusok

 • Breaks

 • Nu Jazz

 • Dance

  A dance (az angol dance „tánc” szóból) a modern, többnyire elektronikus eszközökkel – szintetizátorokkal vagy számítógéppel – előállított tánczenei műfajok gyűjtőneve.
 • Euro-Trance

 • Trance

  A trance az 1990-es évek kezdeti szakaszában kialakult zenei műfaj. Szülőhelyének Frankfurt tekinthető. Szerteágazó, és állandóan változó műfaj, melynek számos ágazata van.
 • Ambient

  Az ambient stílus eléggé pontatlan meghatározás, mivel nem önálló zenei irányzat. Sok eltérő stílus keveredésének eredménye, így a jazz, az elektronikus zene, valamint a klasszikus és New Age-irányzatok egyaránt építőkövei lehetnek.
 • Chill Out

 • House

  A diszkó,electro, funk, synthpop és az R&B stílus leszármazottja. Tipikus hangszerei a szintetizátor, dobgép, sequencer, sampler. Az első, kifejezetten house zenét játszó klub Chicagóban jelent meg Music Box néven.

© 2001–2024 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó