Pulzar

Művész

Goldie

Goldie

Polgári nevén Clifford Price.
3-tól 16 éves koráig intézetben nevelkedett, a Goldie nevet sokak elképzelése szerint arany fogai miatt kapta, ám az igazság az ,hogy intézeti éveinek végén szőke raszta frizurát hordott és innen a név.

Polgári nevén Clifford Price. 3-tól 16 éves koráig intézetben nevelkedett, a Goldie nevet sokak elképzelése szerint arany fogai miatt kapta, ám az igazság az ,hogy intézeti éveinek végén szőke raszta frizurát hordott és innen a név. Tizenéves korában hip-hop-pal és break-kel kezdett el foglalkozni, ezekből kifolyólag pedig break tánccal és graffitizéssel. Abban az időben szabadult meg tincseitől, ugyanis igencsak megnehezítette volna dolgát a táncban. Goldie ekkor már Anglia egyik legjobb graffitise-ként volt számon tartva. Londonból Miamiba költözik, ahol addig ismeretlen apjával üzletet nyitnak és aranyfogakat gravíroznak (innen az aranyfogak), aztán visszamegy Londonba, ahol már az Acid és egy új irányzat pörög, mindez 1990-ben. Első igazán befolyásoló zenei élménye egy partin érte, ahol Grooverider és Fabio zenélt. 1992-ben megjelenik első szerzeménye a Rainforced kiadónál, aminek akkoriban design-jáért volt felelős.

A lemez igen szép sikereket ért el az idő tájt Grooverider és Fabio is előszeretettel játszotta. 93-ban Metalheadz néven jön a következő szerzemény a Terminator, majd Goldie néven az Angel és a Timeless, amit sokan az első d&b nótaként tartanak számon. 94-Inner City Life, ami végleg meghozta számára az elismerést, 95-től létrejön a Metalheadz, mint kiadó és beindulnak a Sunday Session névvel fémjelzett Goldie bulik. Világkörüli tunéra indul Björk-kel, amiből később házasság születik, emellett a világon mindenfelé hívják nagyobbnál nagyobb fesztiválokra fellépni. A Metalheadz közben egy sikeresen működő vállalkozás, ami többek közt olyan előadókat karol fel és foglalkoztat, mint Dillinja, Digital, Hidden Agenda. Ezektől az előadóktól is válogat a Platinum Breakz, ami a kiadó munkásságát mutatja be. Megjelenik második dupla albuma Saturnz Return címmel, érdekessége a 60 perc hosszúságú Mother, amit a Királyi Filharmónikusok és Optical segítségével rögzít, ezek után pedig eljön a következő Platinum Breakz ideje. 99-ben több filmszerepet is megkap, mixlemeze jelenik meg, újra elindul a Sunday Session, méghozzá a Limelight-ban. Goldie elkezd dolgozni harmadik albumán és végre a csend is megtörik a Metalheadz házatáján, újult erövel tör elő(Total Science, Klute, John B, Invardez, Marcus Intalex). Újból Platinum Breakz sorban már a harmadik, és egy mixlemez, amik tovább erősíthetik a Metalheadz nevet. Bővebb infó-www.goldie.co.uk

Archív partyajánlók

Zenei stílusok

  • Drum and Bass

    Amikor '89 party-hősei, Grooverider és Fabio valamikor a kilencvenes évek elején dél-londoni (Brixton, Elephant & Castle) klubokban (leggyakrabban a Rage-ben) a hardcore-on továbblépve, addig teljesen szokatlan ritmus-patternekkel gazdagították zenéjüket – és kergették őrületbe a közönséget – még nem is sejtették, hogy e gondolatokból nő ki '97 Britanniájának mainstream muzsikája.
  • Jungle

    A jungle egy zenei stílus, mely egyesíti magában a breakbeat hardcore, a techno, a rare groove és reggae vonásait. A drum and bass-re némiképp hasonlít. Manapság már oldskool jungle néven is emlegetik.

Ajánlott rádiók

© 2001–2020 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó