Pulzar

Gonjasufi

Hogy kicsoda Gonjasufi? - kérdezhetnénk Pom-Pom modorában, és a válasz is készen áll: leginkább egy szőrsapkához hasonlít, és éppoly változatos átalakulásokra képes, mint Sajdik hőse. A mexikói-etióp származású, de San Diegóban született 32 éves úriember volt már jógaoktató (jelenleg is az), DJ, rapper, énekes, aki kacskaringós pályafutás után alkotta meg szinte tökéletesre csiszolt első lemezét, a tavalyi év egyik legjobban sikerült és talán leginkább egyedi hangzású albumát, A Sufi and a Killer (azaz Egy szúfi és egy gyilkos) címmel. A lemezen nem kisebb nevek működtek közre, mint Gaslamp Killer és Flying Lotus, így aztán sejthető, hogy Gonjasufi ezer szállal kötődik a hiphopot robbanásszerűen megújító Los Angeles-i underground szcénához.

 Mondjuk Gonajsufi pont annyira hiphopper, amennyire például Gaslamp Killer az: a lemez anyaga igazából semmivel össze nem téveszthető egyvelege a hatvanas évek progresszív rockjának, a köldöknézős-befelé űrhajózós pszichedelikus beatnek, a keleti hatásoknak, a goának, wonkynak, meg még ki tudja, mindennek, és igen: van benne bőven a kortárs absztrakt hiphopból is.

Gonjasufi, azaz polgári nevén Sumach Ecks két fontos hatást említ interjúiban, amik alapvetően határozták meg zenei irányultságát. Az egyik természetesen a jóga, amit és aminek oktatását a mai napig intenzíven műveli. Nem csupán énektechnikáját befolyásolték erősen a jóga speciális légzéstechnikái, de – amint mondja – megtanulta „megbecsülni a csöndet”, illetve a „kevesebb néha több” filozófiáját. A másik hatás pedig Ernest Dickerson gettófilmje, az Omar Epps és Tupac Shakur főszereplésével készült Juice (azaz Hosszú lé), annak is első pár perce, ami csak egy lemezjátszón forgó, sercegő bakelitelemezt mutat. És valóban: ez a statikus sercegés, a „használtbakelit-hangzás” fontos eleme Gonjasufi zenéjének: koszos, recsegős, széttorzított sound, fület repesztő mélyek, súlyosan zuhogó bítek, és mindezek fölött-alatt-között ott kavarog Gonjasufi hol gyomorból jövő, rekedtes mormogása, hol kristálytiszta, csengő vokálja. Hihetetlenül személyes, egyedi és különleges lemez a Sufi and a Killer, aminek erejét csak növeli majd, hogy Gonjasufi Budapesten ötfős élő zenekarral adja elő.

Latest tracks by Gonjasufi

Archív partyajánlók

  • [2011-04-28] Gonjasufi (USA) with live band
    @ A38, Budapest

    Április 28-án az év egyik legjobban várt koncertjére kerül sor az A38 Hajón. A kortárs elektronikába a Los Angeles-i underground hiphop két guruja, Flying Lotus és Gaslamp Killer hathatós közreműködésével tavaly berobbant – civilben jógaoktató – Gonjasufi mutatja be lemezét. A pszichedéliát, hiphopot, Hendrixet és progresszív elektronikát elképesztően eredeti módon ötvöző A Sufi and a Killer albumot Gonjasufi élő zenekarral adja elő.

Zenei stílusok

Ajánlott rádiók

© 2001–2020 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó