Pulzar

Cikk

Velejéig underground – interjú Bernáthy Zsigával

Létrehozva 2012-04-25
  0,00
 • Értékelés

Velejéig underground – interjú Bernáthy Zsigával

Bernáthy Zsiga biográfiája szorosan egybefonódott a januárban elhunyt édesapja, Bernáth Sándor (vagy hogyan az elektornikus zenei világban ismerték: Bernáth/Y) életével, hiszen apa és fia nemcsak a színpadon alkottak szoros egységet a Bernáth/Y & Son live act projektben, hanem képzőművészként, grafikusként is együtt dolgoztak. Ennél fogva Zsiga genetikailag (is) egyenes ágon viszi tovább az atyai szellemi örökséget. Ez teljesen nyilvánvaló azok számára, akik ismerik, és most azoknak is egyértelművé válhat, akiknek még nem volt szerencséje ehhez a velejéig underground személyiséghez. Spontán és természetes dolog számára a meglepetés, sosem azt a választ adja, amire az egyszeri újságíró számítana. Mindemellett nem feltétlenül a szavak embere, de amit mond, az velős, annak súlya van. Nem ontja cséphadaró módjára a mondatokat. Ez azonban egy zenész-képzőművész esetében sokkal inkább előny, mint hátrány. Április 27-én Zsiga szülinapjával folytatódik a SUPERSONIC TECHNIKUM legújabbkori története. A hogyanokról és a miértekről kérdeztük magát az ünnepeltet.

Sokat törtem a fejem, hogyan kezdjem… Végül úgy döntöttem, belevágok a közepébe. Tényleg újraindul a SUPERSONIC?


Faternak komolyan terve volt, hogy újréleszti az elektronikus zenét a klubban. Ő sajnos már nem tudta ezt végigvinni. Mindenképp szeretném folytatni a szándékát.


Nekem, s még néhányunknak azok közül, akik ismerték Sándor hozzáállását a világhoz, volt egy olyan érzésünk, hogy az utóbbi években zajló negatív történések, de főleg a hazai partikultúra elcsökevényesedése jócskán hozzájárult az ő betegségéhez. Te mellette voltál mindvégig. Mit gondolsz erről?


Alkotó ember volt, nyomasztotta, hogy az utóbbi években nem tett hozzá semmit a klubélethez. Szerintem ezért is akarta újraindítani a Sonicot. Fontos volt számára, hogy mindig adhasson valamit, valami újat, mást, valami pluszt. Úgy vettem észre, a közös zenéléseket nagyon szerette, ott tudott ebből valamit megvalósítani.


A Bernáth/Y emlékesten szinte a levegőben lehetett érezni Sándor jelenlétét. Te hogyan élted meg ott, akkor ezt?


Az egyik alapmondata ez volt: "ADNI, ADNI, ADNI." Ezen az estén mindenki visszaadott egy kicsit abból, amit tőle kaptunk, a közönség és a fellépők is, ezért volt olyan hatalmas hangulat. Soha többet nem lesz ilyen jó buli, legalábbis nekem nem.


A „Sonic” kétségtelenül egy kultikus helyszíne volt a hazai „hőskornak”. Milyen szerepet szánsz neki a jövőben?


Még nincs konkrét terv, inkább csak körvonalazódó szándék. Kedvemre volna, ha összeállna egy underground-féleség, olyasmi, mint ez a REDspect buli. Jó lenne olyan embereket is találni, akik kicsit elvontabb gondolkodásúak, s akiket bevonhatnék a szervezésbe. Minden ötletre nyitott vagyok. Persze, végső esetben marad a ROCK! (mosolyog) 


 

Április 27-én, a születésnapod alkalmából kerül megrendezésre a második Re(d)spect parti a Sonic-ban. Hogyan kerültek kiválasztásra a fellépők?


Önszerveződő alapon. A fellépők részéről nagy kedv mutatkozik baráti körben zenélni. Én magam is így jelentkeztem, közben kiderült, hogy az időpont egybeesik a szülinapommal. Ha már a véletlen így hozta, legyen ez a 'hivatalos' birthday bash. Ez is egy Bernáthy Sándor alapmondat: "Nincsenek véletlenek".


Te immár egyedül állsz a pultba, és a híres Bernathy & Son live actek szellemi örökségét folytatva zenélsz. Nem is merek belegondolni, mit érezhettél az első ilyen alkalommal… 


Nem olyan nehéz, mint hittem. Ha zenével foglalkozom, megnyugszom, és könnyebben viselem a gyászt. Egyértelmű volt, hogy folytatnom kell, ez nem is lehetett kétséges. Az alapelv megmarad, de egyre több szoftveres instrument és midi controller kerül a rendszerbe, már csak a legfontosabb 'vas'-akat tartom meg a live-ban. Persze, megőrzöm mindegyiket, mert ebben a nagy digitalizálásban jó, ha ott vannak kéznél a tuti analóg szintik.


Zsiga, engedd meg, hogy őszinte csodálatomat fejezzem ki ezúttal! Az, ahogy édesapád halála után levezenyélted az eseményeket (rádiós és televíziós interjúk, fellépések, rendezvények), hallatlan lelki erőre enged következtetni, ami – bár ez eddig sem volt kétséges – még inkább megerősíti, hogy tovább él és növekszik az a szellemiség, amit a Bernáth/Y név képvisel. 


Egyszerűen csak teszem, amit tennem kell. Mostanában a zene a legfontosabb, erre próbálok koncentrálni. Több zene, több gyakorlás, több fellépés, még több iPad és midi controller.

 

1 perces teaser:

http://youtu.be/AINTtD8OyRw


“…Bernáth/y Zsiga szülinapján a rekultiváció jegyében előássuk a kérges gyökereket, kigyomláljuk a gazt és szelektív gyűjtőkbe helyezzük a szemetet. A bevállalósak szabadon válogathatnak egyéb fakultatív rekreációs tevékenységek között, például maratoni helybenfutás, karnyújtás, lazítás. Kényelmes ruházat viselése ajánlott. Eszközöket a helyszínen a szervezők biztosítanak: poharak és védőitalok, ritmusok, dallamok (csak korlátozott mennyiségben), levegő, fény, talaj, falak (több színben és méretben is)…” – részlet a “Meghívó” szövegéből


Esemény:

www.facebook.com/events/270810739660942/


Köszönet a fotókért:

Bernáthy & Son koncertképek:  iambarnie.com/

Zsiga iPaddel:   www.facebook.com/tuszingerphoto


További linkek:

 www.yuk.hu

www.bernathy.hu

www.djgrega.hu

www.plasticpete.suxx.hu

www.facebook.com/zackmarullo

www.schiipman.hu/

www.facebook.com/dj.blackman.official

Még több Interjú

 • „Irány a csúcsok csúcsa!” – egy 20 éves barátság igaz története

  Mostanában felbolydult a legendás Strictly! csapat körül az élet, s a két régi jó barát, Slam Jr. és Borbély Gyula újra együtt dolgozik. A barátságuk két évtizede alatt kaptak hideget és meleget, de ez mit sem változtatott a hozzáállásukon, a zene és a közönség iránti szeretetükön, tiszteletükön. A két örökifjú mára azonban nemhogy lenyugodott, inkább még nagyobb vehemenciával néz a jövő elé. Kulisszatitkokról, barátságukról és a jelen legfontosabb történéseiről is sok minden kiderül most a hétvégi Akváriumos bulijuk kapcsán.
 • „Már nem zavarnak a változások” – Interjú Dave Clarke-kal

  November 21-én ismét felcsendülnek a Bónusz Fesztivál techno ütemei a Hungexpo falai között. Ezúttal a techno báró, Dave Clarke is a meghívott headlinerek között szerepel, melynek apropóján egy rövid interjút készítettek vele.
 • 5 years of Move

  A szerdai május 20-át biztosan péntekre kereszteljük majd, hiszen nem kisebb meglepetéssel jelentkezik a MOVE, mint Romániából hozzánk látogató BARAC. Az ötödik éves fennállását ünneplő sorozat rezidensei, minden idők legütősebb szerda esti partijára készülnek, ahol a buli végének csak Ti szabhattok határt. Még nem késő szabadságot intézni csütörtökre!
 • SNILLOC: „A legfontosabb dolog a kitartás”

  Hazánk egyik produceri büszkeségét, Snillocot faggatták ki az Elektra klubest szervezői, csehországi fellépése előtt. Gábort korábban a Collins & Behnam duóból ismerhetjük sokan, de Snillocként is olyan neves lemezlovasok rendszeres támogatását élvezi manapság, mint Loco Dice, Marco Carola, Oliver Koletzki vagy Hot Since 82. Gabi nem először zenélt e neves külföldi rendezvényen, de az interjúban a kezdő producereknek is adott pár értékes tanácsot. Kellemes olvasást!
 • Hyperspace: Pan-Pot interjú

  Az április 26-án megrendezésre kerülő Hyperspace egyik fellépőjével, pontosabban fellépő párosával, azaz Pan-Pot-tal készült interjút olvashatjátok.
 • Björn Torwellen interjú

  A szeptemberi debütáló buliról már ismert MUTE csapat, november 2-án ismét techno őrületet tervez elszabadítani a Corvintető falai között, melynek egyik prominens résztvevője Björn Torwellen lesz. Ennek apropóján igyekeztünk kifaggatni egy-két dologról a német származású extrém úriembert.
 • CRISTIAN VARELA interjú

  Az október 12-i BÓNUSZ ELECTRONIC MUSIC FESTIVAL egyik kiemelt sztárvendége lesz a spanyol Cristian Varela. A friss DJ Awards győztes lemezlovassal készült interjúnkat olvashatjátok!
 • Goodspeed interjú

  Épp, hogy csak elkezdted produceri munkádat már olyan műsorokban játsszák a felvételed, mint a John Digweed nevével fémjelzett Transitions. A Diablo EP az eddigi legjobb munkád?
 • MUTE, avagy Musical Temptation

  A frissen alakult rendezvényszervező brigád debütáló partyjának szeptember 7-én lehettünk szem és fültanúi a Corvintetőn. Azon szerencsések, akik részt vettek eme eseményen, talán egyetértenek abban, hogy ez a kísértés – temptation – dolog bejött… hiszen nagyon sokan elcsábultak, és nem kis sikerrel zárult a buli mindenki örömére. Ennek apropóján ültünk le kicsit beszélgetni a rendezvény magyar főszervezőjével, Ágoston Dániellel, hogy megtudjuk, pontosan mivel is igyekeznek frissíteni Budapest elektronikus zenei „vérkeringését”.
 • IAN Autorun - Interjú

  A hazai drum’n’bass szcénában egyre többször hallani IAN Autoron nevét. Ez köszönhető annak, hogy egy nagyon tehetséges fiatalembert tisztelhetünk személyében, amelyet bizonyít az is, hogy a 2012-es IPC Közönségszavazás Drum & Bass – Legjobb hazai DJ kategóriájának harmadik helyezését kaparintotta meg. Ezen felbuzdulva vettük a bátorságot, és kicsit kifaggattuk a múltról és a jövőben várható eseményekről.

© 2001–2019 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó