Pulzar

„Már nem zavarnak a változások” – Interjú Dave Clarke-kal

November 21-én ismét felcsendülnek a Bónusz Fesztivál techno ütemei a Hungexpo falai között. Ezúttal a techno báró, Dave Clarke is a meghívott headlinerek között szerepel, melynek apropóján egy rövid interjút készítettek vele.

Közismerten kritikus vagy sok dologgal szemben, legyen szó akár politikáról, akár a közegről, amelyben dolgozol. Hogyan értékeled a változásokat az elektronikus zenében?

Hogy őszinte legyek, már nem zavarnak a változások. Annyira mélyen vagyok benne a közegemben, hogy nem érdekel sem az EDM, sem a hozzá hasonló butaságok. A világban zajló dolgok viszont továbbra is hatással vannak rám, bár néha nem is tudom, miért mivel mostanában nem foglalkozom vele túl sokat, de abban biztos vagyok, hogy jobb helyet kell teremtenünk abból, ahol most élünk.

Sokan mondják, hogy a techno mára egy mainstream dolog lett. Te hogy érzed ezt? Még mindig underground műfajnak tekinthető? Gondolok itt arra, hogy néha nehéz maghatározni, mit értünk mainstream alatt, mióta egyértelműen underground zenét játszó DJ-k több százezres rajongótáborral rendelkeznek. Szerinted a techno a második reneszánszát éli?

A 80-as évek vége óta játszom technót, amit mindig is puszta szeretetből csináltam, szóval örülök neki, hogy ennyire jól halad ez a stílus, viszont a meghatározások teljesen szétcsúsztak, hiszen azt is technónak nevezik, ami valójában tech-house, vagy a minimal maradványa. Az underground szerintem nem műfaj, hanem egy lélekállapot, amiben a zenét használod kifejező erőként, nem pedig a megjelenésed.

Egyesek szerint a techno a 2000-es évek közepén elveszett, és minden áron megpróbálnak visszanyúlni ahhoz az időszakhoz. Te mit gondolsz erről?

Azt, hogy túléltem a 2000-es éveket, és még mindig élek. ;-)

Legutóbb Black Asteroiddal és Mr. Jones-szal fogtál össze, és Roijacker néven írtatok közösen egy számot. Black Asteroid és te is fel fogtok lépni a BÓNUSZ Electronic Music Festival-on. Mesélnél nekünk egy kicsit erről a projektről?

Ez egy hirtelen jött ötlet eredménye (egyelőre), ami úgy jött össze, hogy a telihold alatt, részegen bevonultunk közösen a stúdióba.

Hogyan gondolsz vissza a magyarországi fellépéseidre?

Mindig nagy buli volt.

Mire számíthatunk tőled a BÓNUSZ Electronic Music Festival-on?

Még nagyobb bulira ;-)

A fesztivállal kapcsolatos infókat itt találod: www.pulzar.hu/partyajanlok/2015/11/21/bonusz-electronic-music-festival-2015

Még több interjú

 • „Irány a csúcsok csúcsa!” – egy 20 éves barátság igaz története

  Mostanában felbolydult a legendás Strictly! csapat körül az élet, s a két régi jó barát, Slam Jr. és Borbély Gyula újra együtt dolgozik. A barátságuk két évtizede alatt kaptak hideget és meleget, de ez mit sem változtatott a hozzáállásukon, a zene és a közönség iránti szeretetükön, tiszteletükön. A két örökifjú mára azonban nemhogy lenyugodott, inkább még nagyobb vehemenciával néz a jövő elé. Kulisszatitkokról, barátságukról és a jelen legfontosabb történéseiről is sok minden kiderül most a hétvégi Akváriumos bulijuk kapcsán.
 • 5 years of Move

  A szerdai május 20-át biztosan péntekre kereszteljük majd, hiszen nem kisebb meglepetéssel jelentkezik a MOVE, mint Romániából hozzánk látogató BARAC. Az ötödik éves fennállását ünneplő sorozat rezidensei, minden idők legütősebb szerda esti partijára készülnek, ahol a buli végének csak Ti szabhattok határt. Még nem késő szabadságot intézni csütörtökre!
 • SNILLOC: „A legfontosabb dolog a kitartás”

  Hazánk egyik produceri büszkeségét, Snillocot faggatták ki az Elektra klubest szervezői, csehországi fellépése előtt. Gábort korábban a Collins & Behnam duóból ismerhetjük sokan, de Snillocként is olyan neves lemezlovasok rendszeres támogatását élvezi manapság, mint Loco Dice, Marco Carola, Oliver Koletzki vagy Hot Since 82. Gabi nem először zenélt e neves külföldi rendezvényen, de az interjúban a kezdő producereknek is adott pár értékes tanácsot. Kellemes olvasást!
 • Hyperspace: Pan-Pot interjú

  Az április 26-án megrendezésre kerülő Hyperspace egyik fellépőjével, pontosabban fellépő párosával, azaz Pan-Pot-tal készült interjút olvashatjátok.
 • Björn Torwellen interjú

  A szeptemberi debütáló buliról már ismert MUTE csapat, november 2-án ismét techno őrületet tervez elszabadítani a Corvintető falai között, melynek egyik prominens résztvevője Björn Torwellen lesz. Ennek apropóján igyekeztünk kifaggatni egy-két dologról a német származású extrém úriembert.
 • CRISTIAN VARELA interjú

  Az október 12-i BÓNUSZ ELECTRONIC MUSIC FESTIVAL egyik kiemelt sztárvendége lesz a spanyol Cristian Varela. A friss DJ Awards győztes lemezlovassal készült interjúnkat olvashatjátok!
 • Goodspeed interjú

  Épp, hogy csak elkezdted produceri munkádat már olyan műsorokban játsszák a felvételed, mint a John Digweed nevével fémjelzett Transitions. A Diablo EP az eddigi legjobb munkád?
 • MUTE, avagy Musical Temptation

  A frissen alakult rendezvényszervező brigád debütáló partyjának szeptember 7-én lehettünk szem és fültanúi a Corvintetőn. Azon szerencsések, akik részt vettek eme eseményen, talán egyetértenek abban, hogy ez a kísértés – temptation – dolog bejött… hiszen nagyon sokan elcsábultak, és nem kis sikerrel zárult a buli mindenki örömére. Ennek apropóján ültünk le kicsit beszélgetni a rendezvény magyar főszervezőjével, Ágoston Dániellel, hogy megtudjuk, pontosan mivel is igyekeznek frissíteni Budapest elektronikus zenei „vérkeringését”.
 • IAN Autorun - Interjú

  A hazai drum’n’bass szcénában egyre többször hallani IAN Autoron nevét. Ez köszönhető annak, hogy egy nagyon tehetséges fiatalembert tisztelhetünk személyében, amelyet bizonyít az is, hogy a 2012-es IPC Közönségszavazás Drum & Bass – Legjobb hazai DJ kategóriájának harmadik helyezését kaparintotta meg. Ezen felbuzdulva vettük a bátorságot, és kicsit kifaggattuk a múltról és a jövőben várható eseményekről.
 • A nagy kiugrás - Mike Newman

  Él ma Magyarországon egy fiatalember, akit pár éve még mint popzenei producer ismert és emlegetett a szakma: Mike Newman. Ám két évvel ezelőtt történt valami, ami – úgyszólván – átdobta a túloldalra. Manapság neves nemzetközi elektronikus zenei kiadók és művészek köreiben mozog, dolgozik, és egyre több időt tölt utazással, lévén, hogy felszaporodtak a naptárában a külföldi fellépések dátumai. Közben idehaza is sok elismert DJ, sőt pl. a Music Fm is játssza a zenéit. Jó lesz megjegyezni a nevét, mert biztosan sokat fogunk még róla hallani!

Ajánlott videók

© 2001–2024 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó