Pulzar

CikkInterjú

IAN Autorun - Interjú

Létrehozva 2013. április 10.
Stílus House, Progressive House, House
  0.00

IAN Autorun - Interjú

A hazai drum’n’bass szcénában egyre többször hallani IAN Autoron nevét. Ez köszönhető annak, hogy egy nagyon tehetséges fiatalembert tisztelhetünk személyében, amelyet bizonyít az is, hogy a 2012-es IPC Közönségszavazás Drum & Bass – Legjobb hazai DJ kategóriájának harmadik helyezését kaparintotta meg. Ezen felbuzdulva vettük a bátorságot, és kicsit kifaggattuk a múltról és a jövőben várható eseményekről.

 Mikor kezdtél el a DJ-zéssel foglalkozni? Mi vezetett erre az útra?

 

2004-2005 táján csöppentem bele. Persze már előtte is érdekelt a dolog, de akkoriban érkezett el az a pont, hogy komolyabban foglalkozzak vele. Azoknál a haveroknál kezdtem el tanulgatni, akiknek volt lemezjátszójuk/lemezeik, és megtetszett a dolog, majd 2006-ban nyílt meg a lehetőségem (anyagi) arra, hogy bakeliteket vásárolhassak. Így talán ezt az évet tekinteném annak, amikor úgy igazándiból elkezdődött számomra ez az egész.

 

 

Esetleg játszol/játszottál valamilyen hangszeren, vagy csak a DJ-zéssel foglalkoztál?

 

Ilyenkor szokták sokan mondani, hogy "persze, már a babaágyban is a csörgőt zörgettem".  Valószínűleg azok a tényezők nálam is közrejátszottak, hogy édesapám zenéléssel is foglalkozik (gitár, hegedű), és hogy 12 évig zene tagozatos iskolába jártam, de bevallom őszintén túl sok energiát nem fektettem bele, amit utólag már bánok, hiszen most jóval nagyobb lehetne a zenei tudásom, és valamilyen hangszeren sem lenne rossz játszani. Egy évet tanultam ütőhangszereken, de általános iskolában inkább a kosárlabdára fordítottam a délutánjaim, mint a zenetanulásra.

 

 

Áruld el a neved honnan/miből származik?

 

A vezetéknevem Jánosi és már egészen kiskoromban rám ragadt a Ján, mint becenév. Aztán amikor az első bulink előtt felhívtak, hogy van 2 percem eldönteni, hogy mi legyen a flyeren, maga a Jan nem tetszett, mert az a január rövidítése, és arra gondoltam, hogy mi lenne, ha I-vel írnám, mint IAN. Úgy voltam vele, hogy jó lesz, mert otthon megismernek erről, a városhatáron kívülre meg úgysem nagyon jutok fellépésekre.

 

Szerencsére nem így lett, mert 2007-ben megnyertem egy DJ versenyt, ami egy fesztivál fellépéssel párosult. Ezt követően volt pár év csend, majd 2010-ben egy meghívásos versenyen elég jól szerepeltem, és újra beindult a gépezet. (Néhány résztvevő egészen biztosan ismerős onnan a hazai dnb fanoknak: Markov, L.A.S. Savage).

 

Ezután kerültem be hivatalosan is a kecskeméti szervezőcsapatba az Autorun Crew-ba, és úgy gondoltam, hogy az Autorun-t felveszem, mint családnév, mivel az IAN egy skót keresztnév, amiből önmagában rengeteg létezik a világon, de IAN Autorun csak egy van. :) Így született meg a nevem.

 

 

Kik azok a zenészek, akik hatással voltak a stílusodra, akikre esetleg követendő példaként tekintesz?

 

Akik ismernek, azok tudják, hogy a hatásvadász zenék nagy rajongója vagyok, és bár a drum and bass az alap stílusom, mellette minden másban keresem ugyanazt a feelinget, energiát ami éppen aktuális, és amiről tudom, hogy robbanni fog a tánctér. Ha ezeket a stílusbeli folyamatokat és változásokt kell nevekre lefordítanom, akkor DJ Fresh és Rob Swire ugrik be.

 

Amikor elkezdtem dnb-t hallgatni/játszani kifejezetten a sötétebb hangzás jött be, jó kis Bad Company zenék, amikben elég vastagon benne volt Fresh keze. Majd elindult egy másik irányba, és sokan ma már csak a Gold Dustról, vagy a Hot Right Now-ról ismerik, amik igazi pop slágerek. Mindegyiket nagyon szívesen játszom. Robnál is hasonló a helyzet, hogy bármit csinál, az bejön. Anno Pendulumként igazi stadionbézt csináltak, átültették zenekari formára, körbejárták tízszer a világot, és most Knife Party-ként is ott vannak a topon electro/dubstep és minden más kategóriában és rengetik meg a sok-sok ezres tömegeket.

 

Az újabbak közül nagyon szeretem még Camo and Krooked, Netsky, vagy Delta Heavy munkásságát. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy velük találkozhattam személyesen is, és fel is léptem utánuk.

 

 

Mik voltak azok a meghatározó események az eddigi pályafutásod során, amelyek leginkább befolyásolták azt ahol most tartasz? Mire emlékszel vissza legszívesebben még ma is?

 

A 2010-es DJ verseny nagyon jó emlék számomra, illetve az utána következő VOLT fesztivál.

Lehetőségem nyílt délután zenélgetni az (akkor még) Unicum Bootlegbárban, ahol egy b2b szettet játszottunk Markovval, és nagyon hamar telt házas party kerekedett belőle. Igazából innen datálódik a kettőnk kapcsolata, ami természetesen szigorúan szakmai! J

 

2011-ben volt az első Bladerunnaz bulim, ez mindenképp egy fontos mérföldkő, hiszen azóta is folyamatosan együtt dolgozunk.

 

A Together szintén adott egy löketet, hiszen viszonylag rendszeresen megfordulok a lejátszóik mögött, és elég sok embernek mutathatom meg tudásom.

 

A tavalyi év meg úgy egy az egyben meghatározó volt. Olyan fellépéseim voltak, melyeket sosem gondoltam volna, hogy valaha is átélhetek, ugye visszacsatolva a 2006-os gondolatomra, hogy a városhatárt úgysem lépem át. A VOLT fesztivál MR2 színpadán Camo and Krooked után 3000 lelkes ember előtt játszottunk Markovval egy közel 4 órás maratoni szettet. Eredetileg 1,5-2 órára készültünk, de közben úgy alakultak a dolgok, hogy hamarabb kezdhettünk, és egy óra ráadást is adhattunk, mert olyan sokan voltak. Hihetetlen élmény volt, lényegében mi zártuk a fesztivált, mialatt felkelt a nap... Azt nem is kell mondanom, mennyire fáradtak lettünk a végére 5 nap fesztivál és 4 óra mixelés után, de hihetetlenül jó érzés volt. Abszolút pozitív visszajelzéseket kaptunk, volt aki azt mondta, hogy konkrétan ott szerette meg a drum'n'basst.

 

A legdurvább fellépésem pedig a Szigeten volt tavaly ahol a Dope D.O.D, a Dirtyphonics, Netsky és MC Darrison után léptünk fel. A szettünk előtt még Steve Aoki is besétált a színpadra, tehát ők mögöttem, előttünk olyan 8-10 ezer ember... Ilyen helyzetben azért megfordul az ember fejében, hogy nem árt jó bulit csinálni. :)

 

 

Hogy fogadtad azt, hogy felkerültél a 2012-es IPC Közönségszavazás Drum & Bass – Legjobb hazai DJ kategóriájának jelölt listájára, és ráadásul dobogós, azaz harmadik helyen végeztél? Ez milyen irányba mozdított el téged? Ennek hatására történt valami pozitív dolog a zenei karrieredben?

 

Nagyon boldog voltam, amikor megláttam! Lényegében a szülinapi ajándékomként tekintek rá (egy nappal utána derült ki az eredmény). Már maga a jelölés is egy igen pozitív és megtisztelő dolog, hiszen a hazai dnb szcéna nagyon erős. Kiváló producerek és DJ-k vannak. Titkon reménykedtem a dobogóban, de az hogy összejött hatalmas öröm számomra.

 

Igazából ez egy biográfiában jól mutat, meg majd jó sztori lesz az unokáknak, de nem várom azt, hogy ettől elkezdenek záporozni a felkérések (persze nem bánnám :) ), vagy fellendül a zenei karrierem, hiszen ez a tavalyi évben nyújtott teljesítményem elismerése egyben. Ugyanakkor az, hogy ennyire támogatnak az emberek, óriási lelkesedést ad nekem, hogy még többet hozzak ki magamból.

 

 

Mit tervezel erre az évre, mik a céljaid? Esetleg producerkedésre gondoltál már?

 

Tervek célok vannak bőven. Kicsit rá akarok erősíteni elsősorban a self brandingre, arculatra. Jelenleg tervezés alatt van a saját logóm, valamint egy press fotózás sem lenne rossz.

Ha annyi saját zeném lenne, ahány éve tervezem, akkor nem állnék már olyan rosszul. Remix kezdemények voltak, de eléggé ki kell gyúrnia magát az embernek, ha valami jót szeretne letenni az asztalra, ezért még várat magára a dolog. Talán idén már lesz valami.

 

 

Merre vagy várható a közel jövőben? Nagyobb rendezvényeken megfordulsz?

 

Szerencsére folyamatosan jönnek a fellépések. Áprilisra eddig Győr, Kecskemét, és két budapesti buli van kinézőben. Ezek közül a legnagyobb április 30-án lesz a Dürlinben a Bladerunnaz szervezésében. Három külföldi vendég DJ is lesz, Metrik, aki szintén egy óriási kedvencem, Smooth és Fourward. A hazai erőket pedig Mindscape és Magical Gravity mellett erősítem.

 

 

Így hát kedves drum’n’bass rajongók – valamint leendő rajongók – járjatok nyitott szemmel és füllel, mert valószínűleg egyre többször botlunk majd IAN Autorun nevébe a flyereken... mint ahogy azt a művész úr mutatja. :)

Ajánlott lemezek

 • Freq Nasty - Fabriclive 42

  Freq Nasty mixeli a Fabriclive soron következő darabját. A széria negyvenkettedik epizódjában a világhírű breakbeat rasztafári az elektronikus zene legizgalmasabb stílusaiból szelektál, de a múltját sem tagadja meg.

Még több interjú

 • „Irány a csúcsok csúcsa!” – egy 20 éves barátság igaz története

  Mostanában felbolydult a legendás Strictly! csapat körül az élet, s a két régi jó barát, Slam Jr. és Borbély Gyula újra együtt dolgozik. A barátságuk két évtizede alatt kaptak hideget és meleget, de ez mit sem változtatott a hozzáállásukon, a zene és a közönség iránti szeretetükön, tiszteletükön. A két örökifjú mára azonban nemhogy lenyugodott, inkább még nagyobb vehemenciával néz a jövő elé. Kulisszatitkokról, barátságukról és a jelen legfontosabb történéseiről is sok minden kiderül most a hétvégi Akváriumos bulijuk kapcsán.
 • „Már nem zavarnak a változások” – Interjú Dave Clarke-kal

  November 21-én ismét felcsendülnek a Bónusz Fesztivál techno ütemei a Hungexpo falai között. Ezúttal a techno báró, Dave Clarke is a meghívott headlinerek között szerepel, melynek apropóján egy rövid interjút készítettek vele.
 • 5 years of Move

  A szerdai május 20-át biztosan péntekre kereszteljük majd, hiszen nem kisebb meglepetéssel jelentkezik a MOVE, mint Romániából hozzánk látogató BARAC. Az ötödik éves fennállását ünneplő sorozat rezidensei, minden idők legütősebb szerda esti partijára készülnek, ahol a buli végének csak Ti szabhattok határt. Még nem késő szabadságot intézni csütörtökre!
 • SNILLOC: „A legfontosabb dolog a kitartás”

  Hazánk egyik produceri büszkeségét, Snillocot faggatták ki az Elektra klubest szervezői, csehországi fellépése előtt. Gábort korábban a Collins & Behnam duóból ismerhetjük sokan, de Snillocként is olyan neves lemezlovasok rendszeres támogatását élvezi manapság, mint Loco Dice, Marco Carola, Oliver Koletzki vagy Hot Since 82. Gabi nem először zenélt e neves külföldi rendezvényen, de az interjúban a kezdő producereknek is adott pár értékes tanácsot. Kellemes olvasást!
 • Hyperspace: Pan-Pot interjú

  Az április 26-án megrendezésre kerülő Hyperspace egyik fellépőjével, pontosabban fellépő párosával, azaz Pan-Pot-tal készült interjút olvashatjátok.
 • Björn Torwellen interjú

  A szeptemberi debütáló buliról már ismert MUTE csapat, november 2-án ismét techno őrületet tervez elszabadítani a Corvintető falai között, melynek egyik prominens résztvevője Björn Torwellen lesz. Ennek apropóján igyekeztünk kifaggatni egy-két dologról a német származású extrém úriembert.
 • CRISTIAN VARELA interjú

  Az október 12-i BÓNUSZ ELECTRONIC MUSIC FESTIVAL egyik kiemelt sztárvendége lesz a spanyol Cristian Varela. A friss DJ Awards győztes lemezlovassal készült interjúnkat olvashatjátok!
 • Goodspeed interjú

  Épp, hogy csak elkezdted produceri munkádat már olyan műsorokban játsszák a felvételed, mint a John Digweed nevével fémjelzett Transitions. A Diablo EP az eddigi legjobb munkád?
 • MUTE, avagy Musical Temptation

  A frissen alakult rendezvényszervező brigád debütáló partyjának szeptember 7-én lehettünk szem és fültanúi a Corvintetőn. Azon szerencsések, akik részt vettek eme eseményen, talán egyetértenek abban, hogy ez a kísértés – temptation – dolog bejött… hiszen nagyon sokan elcsábultak, és nem kis sikerrel zárult a buli mindenki örömére. Ennek apropóján ültünk le kicsit beszélgetni a rendezvény magyar főszervezőjével, Ágoston Dániellel, hogy megtudjuk, pontosan mivel is igyekeznek frissíteni Budapest elektronikus zenei „vérkeringését”.
 • A nagy kiugrás - Mike Newman

  Él ma Magyarországon egy fiatalember, akit pár éve még mint popzenei producer ismert és emlegetett a szakma: Mike Newman. Ám két évvel ezelőtt történt valami, ami – úgyszólván – átdobta a túloldalra. Manapság neves nemzetközi elektronikus zenei kiadók és művészek köreiben mozog, dolgozik, és egyre több időt tölt utazással, lévén, hogy felszaporodtak a naptárában a külföldi fellépések dátumai. Közben idehaza is sok elismert DJ, sőt pl. a Music Fm is játssza a zenéit. Jó lesz megjegyezni a nevét, mert biztosan sokat fogunk még róla hallani!

Ajánlott videók

© 2001–2024 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó