Pulzar

Cikk

MUTE, avagy Musical Temptation

Létrehozva 2013. szeptember 20.
Stílus Tech-house, Deep House, House
  0.00

MUTE, avagy Musical Temptation

A frissen alakult rendezvényszervező brigád debütáló partyjának szeptember 7-én lehettünk szem és fültanúi a Corvintetőn. Azon szerencsések, akik részt vettek eme eseményen, talán egyetértenek abban, hogy ez a kísértés – temptation – dolog bejött… hiszen nagyon sokan elcsábultak, és nem kis sikerrel zárult a buli mindenki örömére. Ennek apropóján ültünk le kicsit beszélgetni a rendezvény magyar főszervezőjével, Ágoston Dániellel, hogy megtudjuk, pontosan mivel is igyekeznek frissíteni Budapest elektronikus zenei „vérkeringését”.

 Az első buli ajánlójában már olvashattunk arról pár gondolatot, hogy hogyan is született meg a MUTE ötlete. Mesélnél erről kicsit bővebben? Mi a koncepció?

 

Igazából az egész egy Facebook üzenettel kezdődött, amit a holland kollégám, Chris írt nekem, akivel mostanra már létrehoztuk ezt a dolgot. Ő korábban Amsterdamban élt és ténykedett rendezvényszervezőként, és elég magas szinten űzte ezt az ipart. Példának okáért az ő nevéhez fűződik az Infinity fesztivál. Ebből fakadóan nagyon sok DJ-vel van ismeretségben, többek között Egberttel is, akinek tulajdonképpen köszönhetjük a megismerkedésünket. Én ugyanis újságíróként korábban már egész jó kapcsolatban álltam Egberttel, és amikor Chris érdeklődött, hogy mi a helyzet a magyarországi club életben, Egbert hozzám irányította őt, ami számomra hihetetlen nagy megtiszteltetés volt. Tehát így kaptam azt a bizonyos Facebook üzenetet Christől, mellyel kezdetét vette a közös munkánk a MUTE-on.

 

A MUTE koncepciója pedig tulajdonképpen azt célozza meg, hogy a technot, mint műfajt, és mint szubkulturális jelenséget visszahozzuk a közönségnek, úgy hogy az újra egyfajta közösségi dologgá tudjon válni. Természetesen nem állítom, hogy ez most nem létezik itthon, de érezhetően kezd háttérbe szorulni a növekvő számú és nagyságú fesztiválok miatt. Ennek szellemében hívunk olyan DJ-ket Magyarországra, akik itthon még nem játszottak, vagy legalábbis kevésbé ismertek, míg külföldön hatalmas tömegeket vonzanak. Hogy úgy mondjam, idealista módon szeretnénk közösséget teremteni, híján mindenféle különcségnek, amihez a Corvintető a lehető legjobb helyszínt nyújtja.

 

 

Jelenleg akkor kikből is áll a MUTE brigád?

 

Chrissel ketten kezdtük el ennek az egésznek a létrehozását, mint a C&D Events alapítói, majd e köré épült ki egy csapat a marketingesekből, a videósokból, a fotósokból, valamint olyan emberekből akik a DJ-ket gardírozzák – ez utóbbit egyébként a DJ-k nagyon pozitívan fogadták, mert máshol ez nem mindig jellemző.

 

 

Milyen rendszerességgel tervezitek a bulikat?

 

Szeptember 7-én volt az első buli, és november 2-án lesz a következő, úgyhogy nagyjából ezt a 2 hónapos ütemezést szeretnénk tartani. Mindebből pedig szeretnénk kialakítani egy speciálisan club techno közeget, amibe belevisszük a klasszikus underground techno feelinget úgy, hogy a közönség ne azt érezze, hogy egy nosztalgia buliba érkezett, mert az nyilvánvalóan nem működne. Éppen ezért próbáljuk az egészet arculatában, hangulatában modern szempontok, új trendek szerint megközelíteni, de egyúttal visszanyúlva a régi techno-s vonalhoz is.

 

 

Mi alapján döntitek el, hogy kit hívtok zenélni?

 

Ez attól függ, hogy az adott line up-ba éppen ki illik bele. A szeptemberi bulinál a headliner A. Paul, Drumcomplex és Knobs volt, akik mind többé-kevésbé egy stílust, ahogy én hívom „háborús techno-t” játszanak, így ehhez mérten válogattuk a többi nevet, hogy a zeneiség egy szép ívet írjon le. A novemberi buli viszont inkább darkosabb vonalat fog képviselni. Hatalmas megtiszteltetésként ért minket, hogy nem kisebb név, mint DJ Billy Nasty lesz a vendégünk, akiről elmondható, hogy ő alkotta meg a világ legelső mixlemezét. Továbbá velünk lesz még Björn Torwellen, Folker Zwart, Knobs, Sander Ellerman, valamint a Transistor Behavior, akik nagyon komoly acid techno-t fognak játszani a régi technikával, laptop nélkül. A magyar színeket pedig Dr. Zoidberg, David Temessi és Avoidant fogja képviselni. Amint látszik, ebbe a line up-ba nehéz lenne beiktatni olyan dj-ket akik kvázi dallamosabb techno-t játszanak, ahogy legutóbb például Drumcomplex tette. Ezért hoztuk így össze ezt a koncepciót, különböző etapokkal, hogy a bulik önmagukban teljes egészet alkothassanak.

 

 

Milyenek voltak az első buli tapasztalatai, visszhangjai?

 

Lányos zavarban voltunk, mert ugye aznap este két másik nagy bulit is tartottak Budapesten, és ennek ellenére baromi nagy sikerünk volt. A Corvintetőn a teltház 850 főt jelent, és az adott szituációt tekintve mi maximum 600 főre számítottunk. Ennek ellenére viszont több mint másfélszeres teltházat csináltunk, még hajnal 4-kor is jöttek az emberek. Reggel 6 órakor pedig egyszerűen nem tudtuk leállítani a bulit, mert még mindig félig volt a hely, így A. Paul segítségével plusz 1 órát rátoltunk. Ezzel együtt mind a DJ-k, mind a közönség részéről nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Így azt hiszem, hogy az, amit elterveztünk, megvalósult és sikerült a buliból kihozni, amit szerettünk volna - vagy legalábbis jó úton haladunk felé. Hosszú távon pedig egy olyan club sorozatot szeretnénk megteremteni, mint amilyenek régen voltak a legendás Home-, vagy Pacha-bulik.

 

 

Céltudatosan választottátok helyszínnek a Corvintetőt?

 

Igen, igazából ők voltak az elsők, akiknek írtunk, és rögtön reagáltak is, így elég hamar lezárult a helykeresés, aminek baromira örültünk, mert a Corvin tényleg a legjobban passzol a bulik közegéhez a maga indusztriális jellegével és vérprofi csapatával. Ráadásul velünk nyitották meg újra a kis termet, így párhuzamosan két helyen is játszhattak a DJ-k. A kisteremben többnyire chillesebb, deepesebb hangulatú zenék mentek, azért hogy ne ütközzenek a stílusok a másik helyszínnel, lehetőséget nyitva arra, hogyha valaki egy kis „pihenésre” vágyik, oda átmehessen.

 

 

Mit üzennél azoknak, akiknek még nem volt szerencséjük a MUTE-hoz?

 

Azt, hogy mindenképpen jöjjenek a novemberi bulira, hiszen egyedülálló lesz ez a következő este abból a szempontból, hogy a legklasszikusabb technot – acid és hard techno-t – fogjuk ötvözni a legmodernebb dark techno vonallal, ami hihetetlen eklektikus hangulatot fog teremteni.

 

 

Tehát a feladat adott a techno rajongók számára: személyes megjelenés 2013. november 2-án este a Corvintetőn!

 

 

A novemberi buli ajánlója: https://www.pulzar.hu/partyajanlok/2013/11/02/mute-vol-2

MUTE facebook oldala: https://www.facebook.com/mutehungary

by Bambi

Még több interjú

 • „Irány a csúcsok csúcsa!” – egy 20 éves barátság igaz története

  Mostanában felbolydult a legendás Strictly! csapat körül az élet, s a két régi jó barát, Slam Jr. és Borbély Gyula újra együtt dolgozik. A barátságuk két évtizede alatt kaptak hideget és meleget, de ez mit sem változtatott a hozzáállásukon, a zene és a közönség iránti szeretetükön, tiszteletükön. A két örökifjú mára azonban nemhogy lenyugodott, inkább még nagyobb vehemenciával néz a jövő elé. Kulisszatitkokról, barátságukról és a jelen legfontosabb történéseiről is sok minden kiderül most a hétvégi Akváriumos bulijuk kapcsán.
 • „Már nem zavarnak a változások” – Interjú Dave Clarke-kal

  November 21-én ismét felcsendülnek a Bónusz Fesztivál techno ütemei a Hungexpo falai között. Ezúttal a techno báró, Dave Clarke is a meghívott headlinerek között szerepel, melynek apropóján egy rövid interjút készítettek vele.
 • 5 years of Move

  A szerdai május 20-át biztosan péntekre kereszteljük majd, hiszen nem kisebb meglepetéssel jelentkezik a MOVE, mint Romániából hozzánk látogató BARAC. Az ötödik éves fennállását ünneplő sorozat rezidensei, minden idők legütősebb szerda esti partijára készülnek, ahol a buli végének csak Ti szabhattok határt. Még nem késő szabadságot intézni csütörtökre!
 • SNILLOC: „A legfontosabb dolog a kitartás”

  Hazánk egyik produceri büszkeségét, Snillocot faggatták ki az Elektra klubest szervezői, csehországi fellépése előtt. Gábort korábban a Collins & Behnam duóból ismerhetjük sokan, de Snillocként is olyan neves lemezlovasok rendszeres támogatását élvezi manapság, mint Loco Dice, Marco Carola, Oliver Koletzki vagy Hot Since 82. Gabi nem először zenélt e neves külföldi rendezvényen, de az interjúban a kezdő producereknek is adott pár értékes tanácsot. Kellemes olvasást!
 • Hyperspace: Pan-Pot interjú

  Az április 26-án megrendezésre kerülő Hyperspace egyik fellépőjével, pontosabban fellépő párosával, azaz Pan-Pot-tal készült interjút olvashatjátok.
 • Björn Torwellen interjú

  A szeptemberi debütáló buliról már ismert MUTE csapat, november 2-án ismét techno őrületet tervez elszabadítani a Corvintető falai között, melynek egyik prominens résztvevője Björn Torwellen lesz. Ennek apropóján igyekeztünk kifaggatni egy-két dologról a német származású extrém úriembert.
 • CRISTIAN VARELA interjú

  Az október 12-i BÓNUSZ ELECTRONIC MUSIC FESTIVAL egyik kiemelt sztárvendége lesz a spanyol Cristian Varela. A friss DJ Awards győztes lemezlovassal készült interjúnkat olvashatjátok!
 • Goodspeed interjú

  Épp, hogy csak elkezdted produceri munkádat már olyan műsorokban játsszák a felvételed, mint a John Digweed nevével fémjelzett Transitions. A Diablo EP az eddigi legjobb munkád?
 • IAN Autorun - Interjú

  A hazai drum’n’bass szcénában egyre többször hallani IAN Autoron nevét. Ez köszönhető annak, hogy egy nagyon tehetséges fiatalembert tisztelhetünk személyében, amelyet bizonyít az is, hogy a 2012-es IPC Közönségszavazás Drum & Bass – Legjobb hazai DJ kategóriájának harmadik helyezését kaparintotta meg. Ezen felbuzdulva vettük a bátorságot, és kicsit kifaggattuk a múltról és a jövőben várható eseményekről.
 • A nagy kiugrás - Mike Newman

  Él ma Magyarországon egy fiatalember, akit pár éve még mint popzenei producer ismert és emlegetett a szakma: Mike Newman. Ám két évvel ezelőtt történt valami, ami – úgyszólván – átdobta a túloldalra. Manapság neves nemzetközi elektronikus zenei kiadók és művészek köreiben mozog, dolgozik, és egyre több időt tölt utazással, lévén, hogy felszaporodtak a naptárában a külföldi fellépések dátumai. Közben idehaza is sok elismert DJ, sőt pl. a Music Fm is játssza a zenéit. Jó lesz megjegyezni a nevét, mert biztosan sokat fogunk még róla hallani!

Archív partyajánlók

Ajánlott lemezek

 • Peet and Millie Gaum - Privacy

  Peet, Magyarország egyik nemzetközi szinten is elismert kivételes tehetségű producere, nem mellesleg a német Traum Schallplatten kiadó saját művésze újabb sikereket tudhat maga mögött.

© 2001–2024 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó