Pulzar

Művész

Dave Clarke

Dave Clarke

“Kalóz vagyok és őrzöm a zsákmányomat”, mondja Dave Clarke vigyorogva. A BowWowWow-t idézi, konkrétan a ‘C30, C60, C90, Go’ című számot, mely egy harminc éves tribal punk óda . A holland rádió stúdiójában hátradől forgószékében, a hangpult előtt, egy különös vizuális elemekkel díszített, precízen design-olt fekete-króm szobában. A BowWowWow úgy került szóba, hogy Dave a bakelit-fetisizmusáról beszélt, a 12”-esek illatáról a lemezboltokban, bár ezt a formátumot ő maga már nyolc éve nem használja professzionális minőségben.

Nagyon izgatott vagyok a Serato új verziója miatt”, lelkesedik, „mindig is a digitális DJzés élharcosa voltam, és az internet lehetővé teszi számomra, hogy azonnal új zenéket kaphassak. Van úgy, hogy egy hotelben vagyok és valaki küld egy tracket tizenöt perccel azelőtt, hogy elindulnék egy fellépésre, és az jut eszembe: Ez hihetetlen, ezt le fogom ma játszani. Ez óriási szabadságot jelent a bakelitlemezekre való hónapos várakozásokkal szemben”. Szünetet tart és a téma velejébe nyúl: „Ez ma már művésztől művészig megy, nincs közvetítő ügynökség.”

Sokan a Techno Bárójaként ismerik, ezt a nevet John Peel ragasztotta rá, de Dave valójában mérföldnyi széles anarchista- és punk beütést őriz lelkében. Távol állnak tőle a szervezeti hatalmi létesítmények vagy a tekintély-elviség, így nem meglepő, hogy elsősorban a Világháló libertarizmusában tobzódik. Ez párhuzamban áll az eszes techno víziójával. „Annyi szart kaptam a futurizmusom miatt.” –mondja. (Ő volt az első Techno művész aki kizárólag internetes single-t adott ki, még 2000-ben) „Amikor elkezdtem a digitalizmus irányába haladni, eltávolodni a bakelittől, több művésztársam is azt kérdezte: ’Mit fizetnek ezért?’ Mármint ki fizet nekem bármit ezért?  Nagyon fura szitu volt – hiszen ez techno – aminek elvileg előremutatónak, haladó szelleműnek kellene lennie! Azt gondoltam ’bármit is mondanak ezek az emberek, én akkor is előre haladok, az a helyes irány.”

Ezt tette – és ezt teszi most is. Ő az örök kütyü-rajongó, izgalomba jön a könyvek kézi-szerkezetekre való letölthetőségétől is, de fő motívuma persze a zene közvetítése, a globális táncoló közönsége fülei felé. Minden hétvégén fellép valahol. Minden egyes rendezvényen ugyanakkora hangsúlyt fektet a részletekre, set-jei intelligensen siklanak a techno és electro pengeélein, kimunkált DJ trükkökkel alátámasztva, melyek az egész produkciót egy új szintre emelik.

Ugyanakkor ezt mind áthatja Clarke „hangzás-története”, melyet egyrészt a 2008-as ‘Back In The Box’ mix CD-je képvisel, ahol egyedülálló ízléssel reprezentálta a house hajnalát, DJ Pierre, Marshall Jefferson, Farley ‘Jackmaster’ Funk és hasonló előadók trackjeivel. Másrészt ott van a gótikus, punk oldala, az ember aki feketében öleli magához a The Damned és a Bauhaus durva rock’n’roll energiáit. Meglehetősen valószerűtlen kombinációnak tűnhet, és hát igen, mindig is kívülálló volt…

Clarke Brightonban született és nevelkedett. Az iskolákból gyakran kirúgták,  ő maga teljes mértékben elismeri hogy rendbontó fiú volt, akinek a figyelmét csak rendkívül rövid időre lehetett lekötni, a bizonytalan otthoni légkör miatt. Ami a DJ karrier felé vezető útra terelte, az az apja technológia iránti szenvedélyének és anyja disco-soul lemezeinek (mint például Roy Ayers és The Crusaders) a kombinációja volt. „Apám disco lámpákat szerelt az első szobába. Lemezjátszókat, szalagos magnókat, visszhang effekt unitokat, reverb unitokat, sőt, a BBC rádión még valami előadása is volt a kvadrofóniáról. Elég nyilvánvaló hogy honnan hozom mindezt, de tényleg.

A padlásszobájába visszavonulva kazettákat mixelt a barátainak, szétszerelt különféle elektromos berendezéseket, és túlélt, olyan zenei diétát alkalmazva, mint a Visage, a korai hip hop, Pigbag és punk.

Szülei válásakor Dave elszökött otthonról, keményen parkolókban aludt, mígnem egy barátja ajánlott helyet neki. Az egyedüli dolog ami életben tartotta a zene volt. A soul-tól a Psychedelic Furs-ig, a Devo-tól az épp kibontakozó Chicago house hangzásig, Dave mind mohón falta, és valahogy szerzett magának egy DJ állást Brightonban. Hamarosan olyan ajánlatokat kapott, amik már szerény megélhetést is biztosítottak számára, majd 1994-ben hírneve megpecsételődött a „Red” gyűjtőnévvel illetett EP sorozatának köszönhetően. A ’Red’ sorozatot az ’Archive 1’ című debütáló album követte, megspékelve némi breakbeat-tel és elektronikával, újdonságként ütött az akkori puritán techno szcénában. Mix CD-i közt szerepelt a két legkelendőbb „World Service” kiadvány is (közülük az egyik bekerült a Resident Advisor tíz legjobb válogatás-mixe közé), melyek az electro és a techno iránti kettős szerelme köré épültek. Alig szerződött a Skint Records-szal, 2004-ben máris megjelent a  ‘Devils Advocate’ c. albuma, teljes hosszban, dark techno energiával sűrítve, hip hop ütemekkel lazítva. Mikor szerzői üteme alábbhagyott, a Music Man Records összegyűjtötte a ‘Remixes And Rareties’ –t 2007-ben, megszerezve a Mixmag „a hónap lemeze” titulusát, és kritikai elismeréseket nyerve világszerte. Mi tagadás, a dolgok azonban valóban kissé elcsendesedtek azóta a produceri fronton.

Clarke ezt a megjegyzést drámai szünettel fogadja. „ha bementem volna egy stúdióba, akkor megcsinálhattam volna mindazt amit már meg is csináltam, de én nem ezt akartam tenni, én valami olyant akarok alkotni, amit eddig még nem.” Ismét szünetet tart mielőtt folytatná. „úgy gondolom ez is meg fog történni. Nem hagyhatom ennyiben örökre…” 

Mindeközben rengeteg dolog pörgésben van nála. A vidéki, nyugalmas Sussex-ből Amszterdamba költözése revitalizálta őt. „Meglehetősen kizártnak, elszeparáltnak éreztem magam, amíg vidéken laktam. Ezzel szemben az amszterdami otthonom tizenöt percnyi sétára van a legtöbb klubtól, így aztán láttam már Patti Smith-et, a Queens Of The Stone Age-t, The Horrors-t, a Holy Fuck!-ot. Nincs kifogás ami miatt nem lehetne menni, és ez nagyon inspiráló”.

White Noise című rádió műsora is fut, a holland 3FM rádión (archiválva van a díjnyertes http:/​/​3voor12.vpro.nl oldalon is), ahol John Foxx-tól a Coldcut-on át a Borken Social Scene-ig mindenféle művészekkel készült interjúk is hallhatók, bár a show lényege továbbra is az, hogy fényt vessen az izgalmas új zenékre. „A legfontosabb cél az, hogy olyan zenét közvetítsek, amit más csatornáknak és DJknek nem áll módjukban terjeszteni. Olyan zenéket, amik általában esélyt sem kapnának. Arra megyek ezzel, amerre csak akarok, bár az irány még mindig 99%-ban techno és electro.”  Ugyanez elmondható a White Noise labelről is. Ez hangsúlyozottan nem a saját kiadványairól szóló hiúsági projekt, sőt, még bolti bakeliteknek is teret adott már (a szokásos digitális megjelenések mellett), és olyan előadók új anyagait csillogtatja meg, mint Frank Kusserov, Noirdegout, Woody McBride, Marco Bernadi, Terence Fixmer és The Hacker. Ezek és az ezekhez hasonló számok feldarabolva, kikalapálva, kifilézve és fejtetőre állítva kerülnek Clarke set-jei alatt tálalásra. Ez az amikor Dave életre kel, amikor az évek óta csiszolt képességek szétszedik a klubokat és egyéb helyszíneket. 2009 egyik fénypontja volt például a brüsszeli klub, a FUSE tizenöt éves születésnapi bulija, ahol a legjobb pozíciót tartja és ahol egy teljesen egyedülálló kapcsolatot alakított ki a közönséggel. Ő maga lélegzet visszafojtva beszél róla, annyira izgatottan, mint amikor a zene hulláma magával ragadja. 

Imádom amikor a tömeg abszolút egyetlen fonalon függ, teljesen elragadtatva. Gyakran mondom magamnak a set közepén: én kurvára szeretem a munkámat”. És ez igaz. Ő tényleg szereti. Ez látszik is.  


https://soundcloud.com/dave-clarke-dj-sets

Archív partyajánlók

 • [2023-04-08] Dave Clarke | 1 YEAR OF GRID
  @ Arzenál

  As​ ​a​ ​DJ,​ Dave ​Clarke​ ​plays​ ​out​ ​three​ ​weekends​ ​a​ ​month​ ​across​ ​Europe​ ​and​ ​the​ ​world,​ ​living​ ​up​ ​to his​ ​nickname,​ ​the​ ​Baron​ ​of​ ​Techno,​ ​a​ ​moniker​ ​given​ ​him​ ​by​ ​the​ ​late,​ ​great​ ​BBC​ ​Radio​ ​DJ John​ ​Peel.​ ​There’s​ ​the​ ​same​ ​attention​ ​to​ ​detail​ ​each​ ​time,​ ​his​ ​sets​ ​swooping​ ​whip-smart along​ ​the​ ​cutting​ ​blade​ ​of​ ​techno​ ​and​ ​electro,​ ​backed​ ​up​ ​by​ ​a​ ​seasoned​ ​bag​ ​of​ ​DJ​ ​tricks​ ​in which​ ​his​ ​early​ ​hip​ ​hop​ ​roots​ ​clearly​ ​show.​ ​Techno’s​ ​first​ ​and​ ​original​ ​“Man​ ​in​ ​Black”,​ ​Clarke blends​ ​into​ ​the​ ​background​ ​upon​ ​arrival​ ​and​ ​lets​ ​his​ ​music​ ​do​ ​the​ ​talking.​ ​That’s​ ​where​ ​he comes​ ​alive,​ ​where​ ​skills​ ​honed​ ​for​ ​years​ ​blow​ ​venues​ ​apart.
 • [2018-04-21] Hyperspace 2018
  @ HUNGEXPO

  Hyperspace 2018
 • [2017-07-05] Balaton Sound 2017
  @ Zamárdi

  Idén július 5. és 9. között tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a legnépszerűbb Balaton parti fesztivál, azaz a Balaton Sound.
 • [2016-11-11] Bónusz Electronic Music Festival 2016
  @ HUNGEXPO

  2016. november 11-én kerül megrendezésre Közép-Európa legnagyobb egynapos indoor fesztiválja, a BÓNUSZ Electronic Music Festival, amely a budapesti Hungexpo-n négy helyszínen, közel 40 DJ-t és producert fog felvonultatni a nemzetközi és hazai szcéna legjavából.
 • [2015-11-21] BÓNUSZ Electronic Music Festival 2015
  @ HUNGEXPO

  2015. november 21-én kerül megrendezésre a DEADCODE PRODUCTION és a THUNDER szervezésében Közép-Európa legnagyobb egynapos indoor fesztiválja, a BÓNUSZ Electronic Music Festival, amely közel 40 DJ-t és producert fog felvonultatni a nemzetközi és hazai szcéna legjavából. Az évről-évre Magyarország leglátványosabb eseményeként emlegetett BÓNUSZ pedig idén sem fog engedni a megszokott színvonalból, hiszen a legnagyobb előadók mellett elképesztő vizuális- és lézer show fog társulni az estéhez.
 • [2013-12-14] TECHNOKUNST BD-03 / DAVE CLARKE
  @ A38, Budapest

  Nagy ünneplésre hívunk titeket harmadik születésnapunk alkalmából, talán az eddigi legnagyobbra. Tudjuk, hogy merész a kijelentés három év, számos díj és olyan vendégek után, mint Ben Klock, Marcel Dettmann, Robert Hood, Luke Slater, Surgeon, vagy Ben Sims, de ezt a harmadik évfordulót valóban egy olyan művész segít most nekünk emlékezetessé tenni, aki még a nagyok között is óriás. A Technokunst decemberi vendége Anglia egyik legmeghatározóbb elektronikus zenésze, a „Techno Bárója”, Dave Clarke!
 • [2011-12-30] ÚJrÉV / New Year's Eve Festival 2012
  @ Dürlin, Budapest

  Nem mindennapi kooperációval zárjuk az idei évet: Az óév legsikeresebb hétvégéit bemutató szervezői közösen tető alá hozott estjével ünnepeljük meg az újév kezdetét a Merlin utódjaként emlegetett Dürlinben!
 • [2011-04-16] Hyperspace 2011
  @ Hungexpo D Pavilon

  2011. április 16-án , egy vadonatúj helyszínen a Hungexpo "D" arénájában ünnepli 15. születésnapját a DEADCODE PRODUCTION megarendezvénye, a magyar parti történelemben egyedülálló kort megélő HYPERSPACE. Magyarország hosszú évek óta egyeduralkodó techno fesztiválja 1996. március 16-án Sopronban indult hódító útjára, és az azóta eltelt másfél évtizedben kitörölhetetlen hatást gyakorolt a hazai elektronikus-zenei szcénára. A HYPERSPACE-nek, és a DEADCODE PRODUCTION professzionális munkájának köszönhetően generációk egész sora ismerhette meg idehaza is a mindenkori techno hangzás esszenciáját.
 • [2010-02-06] Avatar pres Liquid Soul
  @ Merlin, Budapest

 • [2009-08-29] Bónusz 2009
  @ SYMA

  A nyári fesztiváláradat záró akkordjaként augusztus utolsó szombatján újra jelentkezik Magyarország hosszú évek óta legnépszerűbb megarendezvénye, a T-MOBILE BÓNUSZ ELECTRONIC MUSIC FESTIVAL. A korábban a Budapest Parádé „hivatalos afterpartija"-ként működő esemény ma már önmagában is a közép-európai térség legjelentősebb egynapos elektronikus-zenei fesztiváljának számít.
 • [2009-03-28] Time Warp
   

  A Time Warp az elektronikus tánczene legjelentősebb fesztiváljai közül az egyik legidősebb és legrangosabb - az Európában megtartott rendezvények között Mindez kezdődött 1994-ben Ludwigshafen-ben, egy parányi magból álló, lelkes szervezőcsapat munkájaként...
 • [2008-11-08] Vibrasphere
  @ Merlin, Budapest

  Idén ősszel ellátogat hozzánk egy Avatar buli keretében az egyik legnagyobb progressive előadó
 • [2007-10-22] MAYDAY 2007
  @ Syma

 • [2007-10-22] Mayday2007
   

  Nincs mese, idén is lesz Mayday Budapesten. A főként technora épülő szuperprodukcióval kapcsolatos kósza híreket meg lehet sutba vágni.
 • [2007-10-13] GAZOMETER – THE ARMAGEDDON!
  @ Gasometer-Bécs-Ausztria

  Az alcím mindent elárul! Október 13-án több hónap szünet után újra teljes- és újult erővel támad a bécsi Gázgyár, hogy a technokratákat maximálisan elkápráztassa! DAVE CLARKE, ADAM BEYER, THE ADVENT –live, MARCO BAILEY, ERIC SNEO, SVEN WITTEKIND, FELIX KRÖCHER és SUTTER CANE osztása.
 • [2007-08-11] sziget 2007
  @ Óbudai hajógyári sziget

  A NOKIA Party Aréna, a Meduza, a Cökxpôn Ambient Sátor, a Nagyszínpad, valamint a Magic Mirorr Szombati programja.
 • [2007-07-21] Admirable Open Air
  @ Vecsés- Kerekerdő

  Szeretnél jegyet nyerni? Nem is kell mást tenned mint, hogy az alábbi két kérdésre helyesen válaszolsz és válaszod elküldöd a JATEKkukacPULZAR.HU címre. Tárgyba kérlek írd ADMIRABLE OPEN AIR A helyes megfejtők között 3*2 belépőt sorsolunk ki. 1. Ez az első ADMIRABLE OPEN AIR az évben? 2. Voltál Már ebben az évben open air partyin?
 • [2007-06-09] Admirable nights
  @ Vecsés- Kerekerdő

  Az idei nyár kezdete sem az allergia kiújulásához, vagy a strandok nyitásához köthető, hanem a rég várt szabadtéri rendezvények beköszöntéhez. A tavalyi évben már bizonyított az Admirable Night a Vecsés melletti Kerekerdőben, idén - ha lehet - még nagyszabásúbb partival véteti észre magát Garay önálló estje.
 • [2007-06-09] Kezdődik az open-air szezon!
  @ Vecsés- Kerekerdő

  Az idei nyár kezdete sem az allergia kiújulásához, vagy a strandok nyitásához köthető, hanem a rég várt szabadtéri rendezvények beköszöntéhez. A tavalyi évben már bizonyított az Admirable Night a Vecsés melletti Kerekerdőben, idén - ha lehet - még nagyszabásúbb partival véteti észre magát Garay önálló estje.
 • [2005-07-09] EXIT FEST
  @ Novi Sad- Szerbia-Montenegro

  2005. július 7-10-ig a vajdasági, Novi Sad ad majd helyet a mára világhírű elektronikus dance fesztiválnak, amit Szerbia felszabadulásának ünnepére rendeznek immáron 5. alkalommal. Ez, az EXIT. Egy kis gyors infó, mire számíthatunk idén a rangos dance fesztiválon.
 • [2007-08-07] sziget 2007
  @ Óbudai hajógyári sziget

  Vártunk csak Vártunk de megérkezett. ÍME A 2007-es SZIGET fesztivál PARTY arénájának a végleges programja.

Kapcsolódó cikkek

 • Tomorrowland - Arch techno Stage

  Pénteken, immáron 13. alkalommal ismét kezdetét veszi a Tomorrowland fesztivál Belgiumban. Július 23-án vasárnap pedig a tavalyi évhez hasonlóan ismételten Dave Clarke látja el a tomorrowland-i új ’Arch Stage’-en a porondmesteri feladatokat.
 • Dave Clarke színpadának fellépői az idei Tomorrowland-en

  Július 23-án a tavalyi évhez hasonlóan ismételten Dave Clarke látja el a tomorrowland-i új ’Arch Stage’-en a porondmesteri feladatokat.
 • Dave Clarke a BBC Essential Mix vendége volt

  A BBC Radio 1 legendás Essential Mix című műsorának legutóbbi vendége Dave Clarke volt, aki egy-egy elképesztő szettel jelentkezett a műsorban.
 • „Már nem zavarnak a változások” – Interjú Dave Clarke-kal

  November 21-én ismét felcsendülnek a Bónusz Fesztivál techno ütemei a Hungexpo falai között. Ezúttal a techno báró, Dave Clarke is a meghívott headlinerek között szerepel, melynek apropóján egy rövid interjút készítettek vele.
 • Dave Clarke "házigazda" lesz a Tomorrowland-en

  Dave Clarke idén is visszatér a Tomorrowland fesztivál 10. születésnapja alkalmából a belgiumi „csodaországba”, mint a második legnagyobb színpad házigazdája, vendégül látva számos reprezentatív nevet a techno szcénából.
 • HYPERSPACE 2011 - 15th Anniversary / Kezdődhet a visszaszámlálás!

  Órák vannak már csak hátra, és végre feldübörögnek a hangfalak a Hungexpo "D" arénájában, hogy végre kezdetét vegye a HYPERSPACE régóta várt, 15 éves születésnapi megarendezvénye.
 • HYPERSPACE 2011 - 15th ANNIVERSARY elővételi jegyek országszerte!

  2011. április 16-án kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb techno rendezvénye, a 15. születésnapját ünneplő HYPERSPACE. A HYPERSPACE 2011 -re január 15-én déli 12 órától megkezdődött az elővételes jegyek árusítása a Deadcode Produkció megújult jegyrendelő rendszerén keresztül, a www.deadcode.hu weboldalon. Január 17-én pedig az összes többi jegyértékesítő helyen is megvásárolhatóak lesznek a legendás rendezvénysorozat belépőjegyei.
 • T-MOBILE BÓNUSZ FESTIVAL 2009 / AKCIÓS ONLINE JEGYELŐVÉTEL !

  Idén augusztus 29-én, szombaton kerül megrendezésre közép-Európa legnagyobb 1 napos elektronikus zenei fesztiválja, a T-MOBILE BÓNUSZ electronic music festival 2009.
 • Íme a Time Warp idei line up-ja

  A kezdeti fellépők névsorának novemberi prezentálását követően a Time Warp Mannheim központú fesztiválja véglegesítette line up-ját.
 • Time Warp: 15 éves jövőre a német megafesztivál

  Világsztárokkal fogadja a 15. születésnapját ünnepelő Time Warp a jövő évben Mannheimbe látogatókat.
 • Dave Clarke csak CD!

  Dave Clark bejelentette, hogy ezentúl nem a megszokott lemezjátszókat használja, hanem áttér és kizárólag cd játszókkal fog zenélni.

Ajánlott lemezek

 • Dave Clarke- IVT?

  Dave Clarke 'The Desecration Of Desire’ című stúdió albumáról származó ’Is Vic There?’ trackjével új single jelent meg Chloe és Mad Professor remixek kíséretében március 23-án a SKINT kiadónál (vinyl április 6-tól lesz elérhető).
 • Dave Clarke - 'The Desecration of Desire’ album

  14 év kihagyás után új Dave Clarke album jelenik meg októberben, mely a ’The Desecration of Desire’ címet kapta.
 • Dave Clarke 'THE WOLF / WAY OF LIFE' remixek

  Mielőtt még Dave Clarke ’Devil’s Advocate’ című albumának újrakiadása megtörténne, két kulcsfontosságú trackből Marcel Fengler és Octave One remixet készített.
 • Dave Clarke - Charcoal Eyes remix album

  Dave Clarke az utolsó simításokat végzi április 16-án megjelenő remix projektjén.
 • Dave Clarke - Back In The Box vol. 3

  Dave Clarke mixeli az egyre népszerűbb Back In The Box-sorozat legújabb darabját. A brit DJ akit a néhai John Peel nemes egyszerűséggel a techno bárójának hívott az acid house születésének huszadik évfordulója alkalmából a stílus klasszikus, de mára rég elfeledett darabjaiból szelektál.
 • MORE FAVORITE TOOLS

  Az XXX records legújabb kiadványát ezúttal Cristian Varela készítette el, a legendás Favorite Tools sorozat keretein belül.
 • Egy Fuse kiadvány az elmúlt 10 év technoiból.

  Belgium világhírű klubja a Fuse tíz éves fennállását egy dupla techno albummal ünnepli. A klub nem kevés ma világhírű techno dj-t "nevelt ki", ennek alapján íme a tracklista... --->

Zenei stílusok

 • Darkambient

 • Indie

 • Blues

 • Darkwave

 • Ethno

 • Nu Disco

 • Twostep

 • Reggae

 • Pop

 • Nu Rave

 • Deep House

  A house zene egyik alfaja. Lassabb ütemek és lágyabb hangzás jellemzi, gyakran fordul elő férfi vokál a stílus klasszikusai között.
 • Acid

  Valószínűleg a Roland cég maga sem gondolta, milyen korszakalkotó változás elindítója lesz a TB-303-as analóg bassliner 1982-es piacra dobásával. A készüléket egyedül gyakorló gitárosoknak, a TR-606-os dobgép mellett használandó mechanikus basszuskíséretként szánták, az “élő zenekar a nappaliban” hatás elérésére. A szerkezetnek eleinte nem volt komoly visszhangja; a gitárosoknak nem igazán jött be a készülék, vagy csak egyszerűen nem vettek tudomást róla. A Roland másfél év, azaz mindössze tízezer TB-303-as összeszerelése után leállította a gyártást.
 • Progressive Psy

 • Minimal Techno

 • Nu Beats

 • Rock

 • Killer

 • Industrial

 • Club

 • Garage

 • Darkpsy

 • Psytech

 • Tradicional Goa

 • Full-on

 • Funk

 • Speedgarage

 • Progressive Trance

 • Dub

  A dub egy létező szám változatának tekinthető, amely általában kihangsúlyozza a dobot és a basszust; a keletkező hangzás népszerű a jamaicai sound systemek tagjai körében.
 • Hardcore

 • Folk

Ajánlott rádiók

© 2001–2023 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó