Pulzar

Mayday2007

Nincs mese, idén is lesz Mayday Budapesten. A főként technora épülő szuperprodukcióval kapcsolatos kósza híreket meg lehet sutba vágni.

2007 október 22-én, hétfőn, ismét elektronikus zenétől lesz hangos fővárosunk, ahol a fantasztikus nemzetközi sztárparádé mellett hazánk legtávolabbi szegleteinek dj-küldöttei keresik kedvünket. Az idei Mayday mottóját hirdetve összesen 44 lemezlovas készül arra, hogy eufórikus állapotokat idézzen elő a rendezvény helyszínéül szolgáló Népstadionkert három színpadán.

2007.10.22.
MAYDAY - New Euphoria

Nincs mese, idén is lesz Mayday Budapesten. A főként technora épülő szuperprodukcióval kapcsolatos kósza híreket meg lehet sutba vágni. 2007 október 22-én, hétfőn, ismét elektronikus zenétől lesz hangos fővárosunk, ahol a fantasztikus nemzetközi sztárparádé mellett hazánk legtávolabbi szegleteinek dj-küldöttei keresik kedvünket. Az idei Mayday mottóját hirdetve összesen 44 lemezlovas készül arra, hogy eufórikus állapotokat idézzen elő a rendezvény helyszínéül szolgáló Népstadionkert három színpadán.

Nagy igazság persze, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél: valóban történtek változások a Mayday háza táján. Ám ez nem befolyásolja az öt évvel ezelőtti hivatalos debütálás óta oly kedveltté vált budapesti esemény megrendezését. Tény, hogy az 1991 óta létező német anyacégnél tulajdonosváltás zajlott az elmúlt hónapokban; az is tény, hogy ezzel párhuzamosan hazánkban is új szervezőcsoport állt a buli mögé. Mindemellett azonban a világhírű party-projekt koncepciója érintetlen maradt. Techno, még több techno, és gondosan válogatott progresszivitás vár ránk az 'Új Eufória' jegyében.
Elvileg már kész a frissen ropogós line up, és bár a szervezők fenn tartják a változtatás jogát, azért nem árt tudni, mégis mire számíthatunk. Íme, a tervek szerinti menetrend, színpadokra osztva:

Syma B - VIVA Nagyszínpad

Coyote: tipikus 'freak', azaz különc a javából. Techno, house, rock, electro, acid minimal, pop, hip-hop, amit csak akarsz! A zene jöhet bárhonnan, csak legyen minőségi és jól mixelhető. Coyote végig játszotta a nyár legbulisabb honi fesztiváljait; sajátosan változatos zenéi, modern felfogása egyre feljebb viszik őt a ranglétrán.

Adam Cro: a mindössze 21 éves lemezlovas máris nemzetközi ismertséggel rendelkezik, már ami a cseheket és az egyiptomiakat illeti. Érdemes nekünk is odafigyelni feszes techno szettjeire, ami nem nélkülözi a minimalt és az electro/house-t sem.

Hot X: a 96-ban alapított Deadcode Production művészeti vezetője, aki társaival az elmúlt években jóformán az összes komolyabb sztárt elhozta nekünk a globális techno élvonalából. Hét éve megalapította a Deadcode Records-ot; mára pedig producerként és djként is masszív hírnevet tudhat magáénak hazánk elektronikus zenétől hangos rendezvényein. Ha úgy tetszik, 'öreg' róka, a szakma minden csibészségével felvértezve.

Dejan Milisevic vs Marko Molisvaljevic:
Szerbia techno-nagyköveteiként érkeznek hozzánk. A számunkra még kevésbé ismert Marko nem más, mint a magyar közönség soraiban is közkedvelt belgrádi Dejan kiadójának menedzsere és egyben stúdió-társa. Dejan annak idején a Marko Nastic-csal alapított Teenager Techno Punks formációval szerzett magának határon túli elismerést. Három lemezjátszós, színtiszta techno-szettjeit a szintén szláv származású Valentino Kanzyani és Umek is méltán respektálják.

Silicon Soul: Craig Morrison és Greame Reedie kettőse unikális élményt ígér. Az indusztriális Glasgow művészeit kiemelt figyelem kíséri, bárhol is járjanak. Ők készítik a nagymúltú Soma kiadó Sci.Fi.Hi.Fi. sorozatának ötödik lemezét. A produceri munka rendkívül fontos számukra, a legjobbat hozzák ki magukból azért, hogy emlékezzen rájuk az utókor. Emocionális mélységek, funkos ritmika, klasszikus Chicago-house életérzés, korai punk elemek, feszes ütemek, fülbemászó groove-ok, némi hipnotika és egy csipet rock and roll. Ezzel mentik meg a skót srácok a XXI. század szilikon lelkeit.

Westbam: a mindenkori Mayday-ek nélkülözhetetlen alakja. Ha ő nincs, Mayday sincs. 1991ben ő indította útjára az azóta hatalmasra nőtt party-sorozatot. Érdekes, hogy 89ben szintén ő volt az, aki Dr Motte-val karöltve mefrendezte az első Love Parade-ot. Van egyfajta hatodik érzéke a jó bulikhoz. A populárisabb berkekben közkedvelt Low Spirit kiadó alapítója.

ATB: Andre Tanneberger slágereit még akkor is felismeri az ember, ha egyébként egészen más zenét kedvel. A 9pm, Don't Stop, Killer, vagy épp a Let U Go által világhíressé vált André nemrég dobta piacra hetedik albumát, a Trilogy-t. A lemez nem nélkülözi a rock és pop elemeket sem, mindazonáltal persze elektronikus. Lemezlovasként is számtalan imádó támogatását tudhatja magának ATB: 2006-ban a trendirányító DJ Mag Top 100 szavazásán a 13. helyet csípte meg!

Members of Mayday: A Mayday fesztiválok hivatalos himnuszait szerző formáció, Westbammal az élen. A Members of Mayday éppoly kultikus, mint maga a rendezvény. A 2007es év Mayday himnusza köré harmicperces zenei összeállítás épül, össznépi bulizásra hívva a party valamennyi fellépőjét. Energia a köbön, az est csúcspontja!

Cristian Valera: a zenész-családból származó spanyol művész több mint tizenöt éves szakmai múltjával a nemzetközi techno-szcéna egyik legfigyelemreméltóbb alkotója. Négy-lemezjátszós szettjeiről legendákat zengenek; szuperlátványos, dinamikus előadásmódját szinte csodálat övezi. Elképesztően termékeny és meglepően sokoldalú producer, aki száznál is több zenét jegyez. A techno, elektro, sőt a house és az ambient tudósa. Zenészként közreműködött már színházi darabokban, mozifilmekben, divatshow-kban, tv reklámokban. A már említett patinás szaklap, a DJ Mag techno-jelöléseinek tömkelegét nyeri el 98 óta folyamatosan.

Dave Clarke: a világ elsőszámú techno-dji között is az egyik legmagasabban pozicionált előadó. Örök lázadó, botrányhős, korlátok nélkül élő szabad ember. Brightonban született, 88ban lépett fel először külfödön, azóta sikert sikerre halmoz, ma már hónapokra előre betáblázott naptárral repked a világ klubjai között. Hol break-ből és elektronikából merít; hol gótikusan sötét, mégis funkos. Technoja szemtelenül gazdag és rebellis, a puritanizmus tökéletes ellentéte. Változatos zenei világában csak a maximalizmus állandó.

Felix Kröcher: a mindössze 24éves dj a hardtechno mellett voksol. Kamaszfejjel még partyarcként bulizott a Mayday-en, 2006ban pedig már a fennállásának épp 15. évfordulóját ünneplő germán megaparty nagyszínpadán játszott. Két éve a hírneves frankfurti U60311 rezidense, aki a trendirányító német Raveline magazin szerint az utóbbi évek egyik legérdekesebb és legtehetségesebb felfedezettje.

Newl: évekig dobolt különböző punk-zenekarokban, mígnem elaragadta a techno-hullám és a 90es években a Freee Magazin újságírója, lemezlovasa lett. Jó ideje Viva Eeelektro műsorvezető-szerkesztőjeként jegyzi a szakma. A honi szcéna egyik legkedveltebb figurája, aki a djzés mellett újabban a Quasar dobosaként is belopta magát a közönség szívébe.

***

Technosátor


A technoszínpad programját a soproni JANKEC nyitja, őt követi az osztrák SUTTER CANE. A bécsi éjszakák felkapott lemezlovasa 2003 óta rezidens a főként Gazometer szervezőként ismertté vált XXX Production rendezvényein. A folytatásban a múltbéli Hyperspace-ek talán legsokoldalúbb magyar fellépője, JAY CORTEZ kapja elő újra keményebb hangzású, ropogós ritmusú lemezeit. Tőle a holland MISJAH veszi át a dj-maraton stafétabotját. Közel 20 évvel ezelőtt ő volt az első 'úttörők' egyike, aki happy hardcore-t, acid-technot és hardhouse-t kezdett játszani. Innovátor és inspirátor volt egy személyben, sokak számára a mai napig egyfajta élő legenda. A 90es évek elején producerként örökérvényű klubhimnuszokat rakott le az asztalra. Első kiadója, az X-Trax oly művészek munkáit gondozta, mint például Josh Wink, Jam and Spoon vagy a Denki Groove. Saját szerzeményeit a legkiemelkedőbb pályatársak is előszeretettel játszák; Adam Beyer, Carl Cox és Sven Vath lemezestáskájából sem hiányzik egy-egy jól eltalált Misjah-korong. Egyedien funkos technoja révén a legérdekesebb fesztiválok és klubok közkedvelt fellépője.
Misjah után Észak-Magyarország kedvencei, SMITH vs ZSÍROS veszik birtokba a dj-pultot, majd az egykori magyar techno-szcéna elsőszámú ikonjaként megismert BUDAI rukkol elő egy belevaló techno-szettel. Ezt követően a szingapúri illetőségű díva, GAYLE SAN játékát élvezhetjük. Szinte hihetetlen, de az ázsiai djane karrierje még a 80as évek végén kezdődött, amikor a Kool and the Gang és az Earth Wind and Fire warm up dj-jeként mutatkozott be a színpadon. Pár éven belül már a londoni party-világ divatshow-in hozta mozgásba a felsőbb köröket. Hamarosan futótűzként terjedt a határtalan techno-szeretetével jellemzett csinos dj-csaj híre szerte Európában, sőt Amerikában is. A mindörökké legendás frankfurti Omen klub rezidenseként aztán egy életre beírta nevét a techno-történelem nagykönyvébe. Játszott Detroitban, Chicagoban, Montreálban, New Yorkban, a belgiumi Fuse-ban, és mindenhol, ahol érdemes. Alapjaiban véve sosem mondott le az underground techno-ról, ezért Mayday-es szereplése különleges színfoltnak ígérkezik. A szingapúri tünemény után FRANK KVITTA folytatja a totális techno-őrületet. 150bpm, 3 vagy 4 lemezjátszó - a húszas évei közepén járó német srác spéci és viszonylag agresszív hardtechnojával gyakorlatilag már most beutazta a világot; producerként pedig Rush Knee Deepje is dolgozott már vele. Ha már hard techno, akkor brazil PET DUO igencsak nélkülözhetetlen a line upból. Ana Luiza Gelfei és David Merlino 94ben találkoztak egy sao paoloi klubban, s megismerkedésükből szerelem, majd házasság lett. Kapcsolatukat a dj-pultban szentesítették, majd ennek megkoronázásaként léttrehozták Brazília legnépszerűbb techno-projektjét, a Pet Duot. Fellépéseik során négy lemezjátszót és két keverőpultot használ a maga nemében egyedülálló páros, akik messzemenően energikus és sejtelmesen sötét hangulatú zenéikben a techno valamennyi arculatát megjelenítik, remekül ötvözve a funky-s popsirázást a szigorúan kemény ütemekkel. A kompromisszummentes techno-vonalat AMOK viszi tovább az októberi Mayday-en. A német színekben érkező dj San Francisco-ban született, s bármily furcsa, de gyerekkorában Beethovent vagy Wagnert hallgatott, miközben hegedülni tanult. Na de ebből a klasszikus életérzésből egy hirtelen fordulattal elragadta őt a techno akkor, amikor először belecsöppent a frankfurti éjszakába. Azóta extrém módon hard, agresszív, erőszakos techno-szettjeivel kergeti őrületbe közönségét. Konkrétan előszeretettel teszteli mennyit bír a hallgatóság, s minden vágya egyre tovább feszíteni a tűrőképesség határait. Stresszes idegrendszerrel semmiképp nem ajánlott! Amok után a budapesti hard-technot hiredető Nilux vs Julian, majd a békéscsabai illetve nyíregyházi illetőségűn Szeka vs Julian játéka zárja az október 22-i Mayday techno-színpadának line up-ját.

***

Syma C - JUSMUSIC színpad

Köztudott, hogy a Mayday lényegében a technoé, ám ennek ellenére vagy épp ezzel együtt a magyarországi szervezőbrigádnak fontos, hogy a lazább zenék kedvelői is megtalálják számításukat. A Syma C arénában a Justmusic-os DJ CARTMAN nyitja meg az estét KORMIX-szal közös b2b szettjével, őket követi MANIC_N és ANDREWBOY előadása. CLARK és GOODSPEED szintén b2b szettel készül, csakúgy mint az efféle prog-bulikról elmaradhatatlan CHRISS-KÜHL páros.
Az est fénypontja ezen a színpadon vélhetően a frissen piacra dobott Renaissance lemezzel turnézó PAOLO MOJO budapesti debütálása lesz. Az angol élvonalat erősítő lemezlovasról eképp nyilatkoznak a szakma nagyjai:

'Paolo a legtehetségesebb djk egyike, valaki, akiről még sokat fogtok hallani.' - John Digweed

'Remek zenét játszik.' - Lee Burridge

'Nagyon régóta nem hallottam olyan jó demot, mint amilyen az övé.' - Danny Tenaglia

'Folyamatosan a legjobb minőségű house-muzsikákat keresi, kétségkívül a legjobb djk egyike.' - Hernan Cattaneo

Stílusát a house, funk, techno, electro, disco és acid különleges egyvelege jellemzi. Sosem értett egyet a bekategorizálással; a legszélesebb elektronikus zenei repertoárból válogatja jobbnál jobb lemezeit. Teszi mindezt óriási sikerrel: a Radio One, a Mixmag, a DJ Mag és az IDJ szerint ő az a művész, akin jobb, ha rajta tartjuk a szemünket, mielőtt még megbánnánk, hogy lemaradunk valami megismételhetetlenről.
Paolohoz hasonlóan LUKE FAIR is lemezbemutatóval érkezik hozzánk. A kanadai srácról 2003ban kezdett ódákat zengeni DJ Mag, azóta pedig a partyvilág kedvencévé vált. Eklektikus stílusa ügyesen ötvözi a vokál house-t, a progressive elemeket és az elektro-technot. Tehetségét bizonyítja, hogy szerzeményeit előszeretettel játsza Danny Tenaglia, Pete Tong, John Digweed és a Deep Dish. Sőt Digweed ennél tovább ment: leszerződtette Fairt a Bedrockhoz! A torontói fenomén momentán a patinás Balance tizenegyedik mixalbumával turnézik és egyebek közt Charles Webster, Humate, Timewriter, Ian Pooley és Tom Middleton kiválóságait mutatja be a vájfülű közönségnek.
Beérhetnénk ennyivel is, de nem tesszük, hiszen ANTHONY PAPPA szintén fellép a Mayday prog/house színpadán! Az ausztrál születésű, ám régóta angol színekben hódító lemezlovas aligha szorul bemutatásra a magyar partyarcok előtt. Számtalan feledhetetlen alkallommal rúgta szét velünk a ház falát anno a Home-ban, vagy épp idén az Events Hallban. Ha Anthony megjelenik egy bulin, ott kő kövön nem marad. Őrületes dinamikájú és maximálisan vidám hangulatú előadásai menthetetlenül magával ragadják az embert, lelépni esélytelen. De ugyan miért is akarnánk majd idő előtt haza menni, ha Athony után még a Strictly! muzsikákkal örömzenét alkotó SLAM JR-t hallgathatjuk? Mindenki Zsazsája után STAMP vs SLIDE b2b szettje köszönti a reggelt; s végül a szlovák klubberek kedvence, BREETH zárja a 2007es Mayday 'Új Eufória' mottóval, tizenhárom órán át tartó maratoni éjszakáját.

MAIN LINE UP

TECHNO LINE UP

PROGRESS LINE UP

Ajánlott videók a partyhoz

Ajánlott rádiók a partyhoz

© 2001–2024 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó