Pulzar

Richie Hawtin

RICHIE HAWTIN egy egészen szokatlan helyen éli irigylésre méltó életét. Tűzoltósági épületből átalakított otthona egy zajos gyárral szemben áll Kanada egyik elhagyatott ipari vidékén.

Richie Hawtin előadó, dj, koncepció-gyártó és zenei nagykövet. A modern elektronikus zene terén kétségtelenül bebizonyította, hogy ő egy igazi újító. Az évek során a jövőbe látás a missziójává vált. Mialatt végig tournézta az egész világot, zenéjének kreatív határait a végletekig tolta ki, miközben a klasszikus detroiti techno feszes, szikár hangzását elképesztően új magasságokba emelte. Már teenagerként teljesen lenyűgözte az a fajta "gépzene", melyet a detroiti-úttörők, Juan Atkins, Derrick May és Kevin Saunderson játszottak. 1989-ben alapította meg a Plus 8 Records-ot, John Acquaviva-val. Detroit-ban kezdtek partikat szervezni, ám ahelyett, hogy örömmel fogadták volna őket, a zárt detroiti techno szcéna kifejezetten elutasította a két kanadai renegátot. Nem adták fel, és a Plus 8 által olyan művészeket kezdtek maguk mellé gyűjteni, mint Speedy J, Daniel Bell és Kenny Larkin. Az Underground Resistance feltámadása mellett ez volt a detroit-techno második hulláma. Hawtin megalkotta saját virtuális Plastikman alter ego-ját: egy vörös és fekete szellemet, melyet a karjára is tetováltatott. Épp mikor a Plastikman szelleme kezdett nemzetközi jelenséggé válni, az amerikai bevándorlási hivatal kitiltotta Hawtin-t az USA-ból illegális munkája miatt. 18 hónapig nem léphetett az országba. Hawtin egyik legnagyobb áttörése a fellépései során alkalmazott "decks and effects" koncepció volt. Az egyszerű dj mixelést kevésnek érezte ezért szettjeibe bevonta a 909-es dobgépet. Az egyszerű mixelési technikát kiegészítette a helyszínen kreált ütemekkel plusz olyan digitális effektekkel, mint a visszhangzás, filterek, flange és késleltetés. Ezek eredményeként Richie Hawtin világszerte "superstar dj"-vé avanzsálódott. A későbbiek folyamán aktívan részt vett a Final Scratch rendszer kialakításában is.

Richie Hawtinaz elmúlt húsz év folyamán minden kétséget kizáróan az elektronikus-zenei szcéna egyik legmeghatározóbb egyénisége lett. Az elektronikus zenére gyakorolt hatása rendkívüli, sikerült elérnie, – s ez csak nagyon keveseknek sikerül – hogy szerzeményeit, munkáit mind az underground rétegek, mind pedig a mainstream techno közeg elismeri.

Valamikor a ’80-as évek végén a közvetlenül Detroit mellet fekvő, de már Kanadához tartozó Windsorban indult útjára ez a páratlan karrier. Hawtin az Underground Resistance művészei által fémjelzett ’The Wizard’ rádió adásait hallgatva kapta az első impulzusokat az akkor hőskorát élő techno felől. 1990-ben az ugyancsak kanadai John Acquaviva-val megalapították az azóta legendássá vált Plus 8 kiadót, melynél a későbbiek során olyan előadók munkái jelentek meg, mint Kenny Larkin, Adam Beyer, Daniel Bell, az LFO, vagy az itt bemutatkozó, holland Speedy J. A kiadó beindításával párhuzamosan készítette el első saját zenéit ’FUSE.’ álnév alatt, hamarosan azonban nevet és identitást változtatott: megszületett Plastikman és az azóta védjegyévé vált piros-fehér táncoló szellem.

A korai ’90-es években FUSE-ként még a keményebb és gyorsabb repetitív hangzást preferálta. A Plastikman néven készített munkáit már jóval minimalistább világ jellemezte, hipnotikus loopokkal, a lehető legkevesebb változtatással és absztrakt hangokkal vegyítve. Ebben a felfogásban készült el 1993-as debütáló albuma a Novamute és a Plus 8 kiadásában megjelenő ’Sheet One’, amit egy évvel később az azóta techno-alapművé nemesedő ’Musik’ követett, ugyancsak az előbb említett két kiadó zászlaja alatt. Ezután négyévnyi viszonylagos hallgatás következett, melyet 1998-ban a ’Consumed’ és az ’Artifakts (BC)’ albumok törtek meg. Ha megtörték egyáltalán... Hawtin ugyanis a korábbiaknál is jóval letisztultabb, szinte a csend határát súroló, forradalmi hangzású kompozíciókkal állt elő. A két mestermű megjelenése után ismét félretette Plastikmant, és a zenekészítés helyett, a lemezek pörgetését helyezte előtérbe. Ennek gyümölcseként jelent meg 1999-ben a zseniális ’Decks, EFX & 909’ mixalbuma. A címben a ’Decks’ a három lemezjátszót, az ’EFX’ az effektgépet, a ’909’ pedig a dobkomputert jelöli. Hawtin ezzel lemezlovasként is beírta magát a techno nagykönyvébe. Korántsem volt azonban vége a sikertörténetnek...

Az elsők között tesztelhette a Stanton cég által 2001-ben piacra kerülő Final Scratch rendszert, melyet segítségül hívott következő mestermunkájához, a ’DE9: Closer To The Edit’-hez is. Ezen a mixen 300 elképesztő loopot, ütemet és hangot, valamint 70 különböző tracket vegyített egybe három lemezjátszó és a Final Scratch-technika felhasználásával.

2003 őszén – ezúttal ötévnyi szünet után - újra teljes hosszúságú albummal jelentkezett Plastikman. A ’Closer’ névre hallgató albumot egyik akkori interjújában Hawtin a legszemélyesebb művének nevezte. A tíz számot tartalmazó lemez stilisztikailag a ’Consumed’ folytatása, de talán még annál is jóval kifinomultabb, letisztultabb.

A következő eseménydús esztendő 2005 volt, mely harmadik mixlemezével a ’DE9|Transitons’-ban csúcsosodott ki. Richie most sem hazudtolta meg önmagát, a 21 különböző szegmensből álló mixen nem kevesebb, mint 208 tracket használt fel a szokásos technikai repertoárjával felszerelkezve. A mix mellé egy DVD is járt, aminek az anyagát a 2005. márciusában lezajlott mannheimi Timewarp fesztiválon rögzítettek.

2006-ban igen nemes felkérésnek tett eleget, hiszen a Torinóban megrendezett, 20-ik Téli Olimpia megnyitó ünnepségére komponálhatott egy zenedarabot. Ugyanebben az esztendőben a berlini Electronic Beats magazin kiadásában újabb DVD megjelenést jegyez, a ’Pioneers Of Electronic Music – A Documentary Film About Richie Hawtin’ névre hallgató összegző, retrospektív dokumentumfilm Richie életét és munkásságát tárja a rajongók elé.

Az elmúlt néhány évben ismét felélesztette a Plastikman legendát. Elsőként a M_nus-on elindította a ’Nostalgik’ sorozatot, melynek kiadványaira régebbi, de eddig csak a polcon porosodó anyagok kerültek fel, majd pedig idén tavasszal hosszas várakozás után végre élőben is újra színre lépett Plastikman. Richie egyik kedvenc terepe, a Timewarp fesztivál adott helyt a vadonatúj Plastikman Live show premierjének, mely a rajongók legnagyobb örömére egy nagyszabású turné kezdetét is jelentette. A jelenleg is zajló világturné mellé a hírek szerint a M_nus jóvoltából hamarosan egy "brutális", nem kevesebb, mint 14 CD-t és DVD-t tartalmazó Plastikman megjelenés is kapcsolódik majd 'Arkives 1993-2010' címmel.

https://soundcloud.com/richiehawtin

 

Archív partyajánlók

 • [2022-06-29] Balaton Sound 2022
  @ Zamárdi

  Magyarország legmenőbb tóparti fesztiválja, a Balaton Sound két év kihagyás után végre visszatér Zamárdiba.
 • [2018-08-22] B my LAKE 2018
  @ Keszthely

  Augusztusban hatodik alkalommal kerül megrendezésre Közép-Európa első számú szabadtéri underground elektronikus zenei fesztiválja, a B.my.Lake, ezúttal új helyszínen, a keszthelyi Zala Kempingben.
 • [2017-12-09] Bónusz Electronic Music Festival 2017
  @ HUNGEXPO

  2017-ben december 9-én kerül megrendezésre Európa egyik legnagyobb és leglátványosabb egy napos indoor fesztiválja: a BÓNUSZ Electronic Music Festival.
 • [2016-08-24] B my LAKE 2016
  @ Zamárdi

  Főszerepben a techno/tech-house/minimal/house! Idén is a legnívósabb előadókat szállítjuk a B my Lake-re. Új külsőt kapnak a színpadok, s egyben alakul a tematika is: a B Stage-hez és a my Stage-hez hasonlóan idén a Lake Stage-n is a 4/4-ek veszik át terepet és a legjelesebb techno/tech-house hazai klubestek szervezői és képviselői kapnak majd itt helyet.
 • [2015-08-19] B MY LAKE 2015
  @ Zamárdi

  Harmadszor kerül megrendezésre az „elektronikus zene Mekkájaként” is gyakran aposztrofált B.my.Lake, mely 2013-as debütálásakor azonnal Magyarország egyik legnépszerűbb fesztiválja lett, és rögtön a hazai e-zene rajongók elsőszámú nyári célpontjává vált.
 • [2014-07-10] Balaton Sound 2014
  @ Zamárdi

  A Balaton Sound 2014 nyolcadszorra vág neki Európa party arcainak elcsábításának, és nagyon úgy fest erre ismét tökéletes recepttel áll elő a zamárdi fesztivál július 10. és 13. között.
 • [2012-09-29] Time Warp Italy 2012
   

  A második Time Warp Italy nem csak a zenei programot bővítette a tavalyi évhez képest. A produkció nagy léptekkel halad affelé, hogy minél jobban elérje az igazi mannheimi Time Warp színvonalát. 20 Dj fog játszani 4 teremben. A fény és vizuál technikával is megpróbálnak lenyűgözni minket, mint például a háromdimenziós Sculpture Mappings elképesztő látványával. A Time Warp Italy így egyre közelebb és közelebb kerül a mannheimi kiadáshoz.
 • [2012-03-31] Time Warp Mannheim 2012
   

  A messzemenően látványos olasz és holland rendezvények után a Time Warp rajongók figyelme Mannheim felé irányul.
 • [2011-04-02] Time Warp 2011 - A kör bezárul
  @ Maimarkthalle

  Immár a 2011-es Time Warp line upja teljes, a fellépők névsora mindössze a pontos időrendi line up-ot nélkülözi. A 30 éve pályán lévő Sven Väth például egy egyedülálló jubileumi szettel készül, míg Richie Hawtin egy hat órás maratoni performansszal szórakoztatja majd a nagyérdeműt. A berlini székhelyű Henrik Schwarz pedig, aki inkább a deep house műfajában vált ismertté, most egy teljesen új techno live acttel rukkol elő.
 • [2010-10-16] T-MOBILE BÓNUSZ FESZTIVÁL 2010
  @ HUNGEXPO

  Egyre közeleg október 16-a, vagyis a T-MOBILE BÓNUSZ FESZTIVÁL 2010 napja. A helyszín, a fellépők névsora már ismert, a jegyértékesítés javában zajlik. .
 • [2009-07-09] Balaton Sound
   

  Indulásként kilenc név a világ élvonalából; MOBY, KRAFTWERK, UNDERWORLD, THIEVERY CORPORATION, RÖYKSOPP, ERICK MORILLO, CARL COX, DAVID GUETTA, RICHIE HAWTIN.
 • [2008-07-10] Balaton Sound 2008
  @ Zamárdi Szabadstrand

  Zamárdi a Balaton déli partjának 2500 lelkes, avar kori emlékekben gazdag települése. A község egyesíti magában a mozgalmas üdülőterületet, a csendes falut és kirándulásra csábító szőlőhegyeket, ligetes erdőket és most egy hatalmas bulit is...
 • [2006-08-12] Sonne Mond Sterne
  @ Saalburg

  Ha nyár, akkor Sonne Mond Sterne! Talán ez lehet a legforróbb évszak egyik legnagyobb eseménye az elektronikus zene kedvelőinek Európa szerte. A 2006-os év külön ünnep a nagy múltú fesztivál számára, ugyanis ebben az évben jubilál a rendezvény, megérte 10. születésnapját is. Sikere töretlen volt az évek során, sőt mi több, növekvő tendenciát mutat!
 • [2005-07-02] Spiritual Sense
  @ Piliscsév- Motocross pálya

  2005.07.02 @ Piliscsév, Motocross pálya Fellépnek: Hujaboy, Silicon Sound, és még megannyi Live Act, és DJ!

Kapcsolódó cikkek

 • Exit Fesztivál – Richie Hawtin új live show

  A szervezők büszkén jelentették be, hogy Richie Hawtin a vadonatúj és forradalmi élő előadását az Exit Fesztivál Dance Arénájában fogja bemutatni idén július 10-én.
 • Richie Hawtin a Bónusz Fesztivál 2012-n!

  RICHIE HAWTIN személyében újabb headliner fellépővel bővült az október 13-án, szombaton sorra kerülő BÓNUSZ ELECTRONIC MUSIC FESTIVAL line-up-ja! A jelenleg az ibizai Space-ben az "ENTER" névre hallgató rendezvénysorozatán dolgozó kanadai technolegenda a tavalyi Plastikman 1.5 live-show után idén dj-szettel készül megostromolni a Magyarország legnagyobb elektronikus zenei fesztiválját.
 • Újabb 30 névvel bővült a Sonar line up

  Flying Lotus, Simian Mobile Disco, Trust és még további 30 új fellépővel bővült a Sonar 2012
 • Sonar 2012

  Idén is megrendezésre kerül Európa és a világ egyik legelismertebb fesztiválja, a Sonar Barcelonában, Tokyoban, Cape Townban és Sao Paoloban. A napokban bejelentett line-upok alapján a korábbi filozófiának megfelelően, idén is illusztris fellépőket válogattak össze a szervezők.
 • Légy te is részese Plastikman live show-jának

  Az Apple hivatalos iTunes shopjában továbbra is ingyenesen letölthető a Plastikman live show-khoz készült "SYNK" névre hallgató iPhone alkalmazás. A tavalyi fejlesztésű első verziót már felváltotta a 2011-re továbbfejlesztett 1.2-es kiadás, mely számos újítást - többek között chat-funkciót, és frissülő turnénaptárt - tartalmaz.
 • Richie Hawtin presents Plastikman Live 1.5

  Richie Hawtin ikonikus alteregója, azaz PLASTIKMAN, 2011 második felében turnéra indul az új 1.5 formátumú live show-val, még magasabb szintre emelve a technológia és a live fellépés fogalmát.
 • Plastikman a Bónuszon

  A DEADCODE PRODUCTION büszkén jelenti be, hogy az, amire RICHIE HAWTIN, és PLASTIKMAN magyarországi rajongói hosszú éveken át csak legmerészebb álmaikban mertek gondolni, a 2011. október 15-i TELEKOM BÓNUSZ fesztiválon valósággá válik, azaz: PLASTIKMAN élő show Magyarországon!
 • A Burn Studios bejelentette Audiotools nevű alkalmazását

  Az Amsterdam Dance Event fesztiválon a Burn Studios, Richie Hawtin szakértése mellett bejelentette legújabb webes alkalmazását. Jövőre indul az Audiotools.
 • T-MOBILE BÓNUSZ FESZTIVÁL 2010 LINE UP

  A 2010-es T-MOBILE BÓNUSZ FESZTIVÁL line up-ja órára lebontva.
 • RICHIE HAWTIN interjú!

  Több mint 5 év után, az október 16-i T-Mobile Bónusz Fesztiválon lép fel újra Budapesten a techno élő legendája, Richie Hawtin. A kanadai művészt Angliában sikerült pár percre telefonvégre kapnunk.
 • Richie Hawtin

  Richie Hawtin az elmúlt húsz év folyamán minden kétséget kizáróan az elektronikus-zenei szcéna egyik legmeghatározóbb egyénisége lett.
 • BÓNUSZ Fesztivál 2010 – újabb nevek !

  Az idei év legnagyobb magyar elektronikus zenei fesztiválján RICHIE HAWTIN , ABOVE & BEYOND és PETE TONG mellett a fellépők névsorát tovább színesíti még az angol THE ADVENT és NIC FANCIULLI, a francia PAUL RICTH, valamint a németek legújabb felfedezettje REBOOT is.
 • Plastikman elsöprő visszatérése

  Plastikman élő turnéja a héten folytatódik, a dél-kaliforniai Coachella fesztiválon, ahol Richie Hawtin egy acid-áztatta érzékszervi támadással zárja a rendezvényt.
 • 500. előadót ünnepli pénteken a Radio 1 Essential Mix

  Április 23-án, pénteken a brit BBC Radio One megünnepli, hogy elérték az 500 vendég DJ, előadó és formáció fellépőt, akik szerepeltek az Essential Mix-ben az elmúlt évek során.
 • Itt a Plastikman LIVE

  Richie Hawtin egyértelműen a 2010-es évet Plastikmannek szánja.
 • Bekeményített az Exit fesztivál !

  Az Exit fesztivál, kiegészítette, amúgy is tekintélyes fellépőinek névsorát.
 • Armin, Guetta, Electric Zoo!

  Megvan az idei New York-i Electric Zoo fesztivál fellépőinek névsora. Armin Van Buuren, valamint David Guetta neve fémjelzi a két napos fesztivált, amely a Randall’s szigetén kerül megrendezésre. Sajnos nem hazánk fia a Bodytalkból ismert Randall után lett a sziget elnevezve. : )
 • Richie Hawtin divatmárkát alapít

  Folytatva az átlagoshoz kicsit sem hasonlító, úttörő útját, Richi Hawtin új, méghozzá divatipari márkát indít útjára Richly Hawtin néven.
 • Richie Hawtin szettje most már élőben is nyomon követhető a Twitteren!

  Mostanában robbanás szerűen ugrottak meg a Twittert használok száma. Az Apple meg is szeretné venni.
 • Dusty Kid naplója

  Az elektronikus zenei világba üstökösként becsapódó olasz producer, Dusty Kid az új albuma munkálatait végzi, ami a Boxer Recordings gondozásában lát majd napvilágot.
 • Íme a Time Warp idei line up-ja

  A kezdeti fellépők névsorának novemberi prezentálását követően a Time Warp Mannheim központú fesztiválja véglegesítette line up-ját.
 • Élvezd Richie Hawtint 1 órán át a szobádból

  Lélegzetvisszafojtva vártuk a Balaton „szándra” Mr. Hawtint de sajnos csak a technikus kollégája érkezett meg!
 • Ricardo Villalobos No.1

  Ricardo Villalobos nyerte a 2008-as évi Resident Advisor’s díjat az év DJ. kategóriában.
 • Time Warp: 15 éves jövőre a német megafesztivál

  Világsztárokkal fogadja a 15. születésnapját ünnepelő Time Warp a jövő évben Mannheimbe látogatókat.
 • minimalandmelodies music START

  2008 május 6-án újabb honi független kiadó kezdi meg működését a minőségi elektronikus zenére kiéhezett közönség legnagyobb örömére. A Minimal & Melodies Music név bizonyára már nem teljesen ismeretlen a legmélyebbre ásó e-zene fanok körében, hiszen ilyen névvel egy klubest is elindult a közelmúltban, s habár a folytatás várat magára, új irányt vett a szerevezőgárda, s újabb tartalmakkal kívánja megtölteni e nevet.
 • High Tech Soul: A Technomozi

  Öt évig tartó munka után végre elkészült a film, mely megpróbálja hitelesen ábrázolni a techno zene születését, fejlődését és a körülötte kialakult kultúra elképesztő méretű térhódítását. A zene hatalmáról, generációnk gyökereiről és világunk komplex megismeréséről.
 • Richie Hawtin Turné

  Hawtin turnézik. Ez talán még nem is bírna akkora jelentőséggel, de ha már itt tartunk kanadai illetőségű barátunk nem akármilyen turnéra készül.
 • James Lavelle GU26

  Romániából jelntkezik, a nagy népszerűségnek örvendő Globalunderground sorozat következő kiadványa, ami a 'Bucharest' nevet kapta.
 • Minus sajtóközlemény

  A kanadai Richie Hawtin készíti a Torinóban megrendezésre kerülő XX. Téli Olimpiai Játékok Megnyitó Ünnepségének zenéjét...

Ajánlott lemezek

 • ARKIVES - Grandiózus PLASTIKMAN kiadvány RICHIE HAWTIN -tól!

  A M_nus főnök Richie Hawtin a napokban hozta nyilvánosságra a hamarosan megjelenő monumentális Plastikman kiadványra vonatkozó részleteket. A minden szempontból tekintélyes terjedelmű anyag Richie legismertebb alteregójának teljes történetét fogja bemutatni.
 • Mi szól majd a temetéseden??

  A Get Physical gondozásában február 6-án jelenik meg a Final Song nevezetű összeállítás. A lemezen híres előadók saját temetésükre szánt búcsúdalainak gyűjteménye hallható.
 • Faith - House Ain't Dead!

  A londoni house szubkultúra igazi legendái egyesült erővel jelentkeznek a House Ain't Dead!-en, ami az underground körökben tizedik éve nagy népszerűségnek örvendő Faith-rendezvénysorozatnak állít emléket.

Zenei stílusok

 • Darkambient

 • Indie

 • Blues

 • Darkwave

 • Ethno

 • Nu Disco

 • Twostep

 • Reggae

 • Pop

 • Nu Rave

 • Deep House

  A house zene egyik alfaja. Lassabb ütemek és lágyabb hangzás jellemzi, gyakran fordul elő férfi vokál a stílus klasszikusai között.
 • Acid

  Valószínűleg a Roland cég maga sem gondolta, milyen korszakalkotó változás elindítója lesz a TB-303-as analóg bassliner 1982-es piacra dobásával. A készüléket egyedül gyakorló gitárosoknak, a TR-606-os dobgép mellett használandó mechanikus basszuskíséretként szánták, az “élő zenekar a nappaliban” hatás elérésére. A szerkezetnek eleinte nem volt komoly visszhangja; a gitárosoknak nem igazán jött be a készülék, vagy csak egyszerűen nem vettek tudomást róla. A Roland másfél év, azaz mindössze tízezer TB-303-as összeszerelése után leállította a gyártást.
 • Progressive Psy

 • Minimal Techno

 • Nu Beats

 • Rock

 • Killer

 • Industrial

 • Club

 • Garage

 • Darkpsy

 • Psytech

 • Tradicional Goa

 • Full-on

 • Funk

 • Speedgarage

 • Progressive Trance

 • Dub

  A dub egy létező szám változatának tekinthető, amely általában kihangsúlyozza a dobot és a basszust; a keletkező hangzás népszerű a jamaicai sound systemek tagjai körében.
 • Hardcore

 • Folk

Biográfiák

 • Pöli

 • Burial

 • Clark

 • Tommyboy

  1969. július 13-án született, 16 évesen állhat először dj pult mögött a Csikóban. Tizennyolc évesen Németországba disszidál, ahol találkozik olyan előadók korai house felvételeivel, mint Todd Terry vagy Jack Master Funk.

Kapcsolódó kiadók

 • M_nus

  Richie Hawtin kiadója

Ajánlott rádiók

© 2001–2024 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó