Pulzar

Cikk

Richie Hawtin

Létrehozva 2010. szeptember 23.
Stílus House, Tech-house, Techno, Electro
  0.00

Richie Hawtin

Richie Hawtin az elmúlt húsz év folyamán minden kétséget kizáróan az elektronikus-zenei szcéna egyik legmeghatározóbb egyénisége lett.

Az elektronikus zenére gyakorolt hatása rendkívüli, sikerült elérnie, – s ez csak nagyon keveseknek sikerül – hogy szerzeményeit, munkáit mind az underground rétegek, mind pedig a mainstream techno közeg elismeri.
 
Valamikor a ’80-as évek végén a közvetlenül Detroit mellet fekvő, de már Kanadához tartozó Windsorban indult útjára ez a páratlan karrier. Hawtin az Underground Resistance művészei által fémjelzett ’The Wizard’ rádió adásait hallgatva kapta az első impulzusokat az akkor hőskorát élő techno felől. 1990-ben az ugyancsak kanadai John Acquaviva-val megalapították az azóta legendássá vált Plus 8 kiadót, melynél a későbbiek során olyan előadók munkái jelentek meg, mint Kenny Larkin, Adam Beyer, Daniel Bell, az LFO, vagy az itt bemutatkozó, holland Speedy J. A kiadó beindításával párhuzamosan készítette el első saját zenéit ’FUSE.’ álnév alatt, hamarosan azonban nevet és identitást változtatott: megszületett Plastikman és az azóta védjegyévé vált piros-fehér táncoló szellem.
 
A korai ’90-es években FUSE-ként még a keményebb és gyorsabb repetitív hangzást preferálta. A Plastikman néven készített munkáit már jóval minimalistább világ jellemezte, hipnotikus loopokkal, a lehető legkevesebb változtatással és absztrakt hangokkal vegyítve. Ebben a felfogásban készült el 1993-as debütáló albuma a Novamute és a Plus 8 kiadásában megjelenő ’Sheet One’, amit egy évvel később az azóta techno-alapművé nemesedő ’Musik’ követett, ugyancsak az előbb említett két kiadó zászlaja alatt. Ezután négyévnyi viszonylagos hallgatás következett, melyet 1998-ban a ’Consumed’ és az ’Artifakts (BC)’ albumok törtek meg. Ha megtörték egyáltalán... Hawtin ugyanis a korábbiaknál is jóval letisztultabb, szinte a csend határát súroló, forradalmi hangzású kompozíciókkal állt elő. A két mestermű megjelenése után ismét félretette Plastikmant, és a zenekészítés helyett, a lemezek pörgetését helyezte előtérbe. Ennek gyümölcseként jelent meg 1999-ben a zseniális ’Decks, EFX & 909’ mixalbuma. A címben a ’Decks’ a három lemezjátszót, az ’EFX’ az effektgépet, a ’909’ pedig a dobkomputert jelöli. Hawtin ezzel lemezlovasként is beírta magát a techno nagykönyvébe. Korántsem volt azonban vége a sikertörténetnek...
 
Az elsők között tesztelhette a Stanton cég által 2001-ben piacra kerülő Final Scratch rendszert, melyet segítségül hívott következő mestermunkájához, a ’DE9: Closer To The Edit’-hez is. Ezen a mixen 300 elképesztő loopot, ütemet és hangot, valamint 70 különböző tracket vegyített egybe három lemezjátszó és a Final Scratch-technika felhasználásával.
 
2003 őszén – ezúttal ötévnyi szünet után - újra teljes hosszúságú albummal jelentkezett Plastikman. A ’Closer’ névre hallgató albumot egyik akkori interjújában Hawtin a legszemélyesebb művének nevezte. A tíz számot tartalmazó lemez stilisztikailag a ’Consumed’ folytatása, de talán még annál is jóval kifinomultabb, letisztultabb.
 
A következő eseménydús esztendő 2005 volt, mely harmadik mixlemezével a ’DE9|Transitons’-ban csúcsosodott ki. Richie most sem hazudtolta meg önmagát, a 21 különböző szegmensből álló mixen nem kevesebb, mint 208 tracket használt fel a szokásos technikai repertoárjával felszerelkezve. A mix mellé egy DVD is járt, aminek az anyagát a 2005. márciusában lezajlott mannheimi Timewarp fesztiválon rögzítettek.
 
2006-ban igen nemes felkérésnek tett eleget, hiszen a Torinóban megrendezett, 20-ik Téli Olimpia megnyitó ünnepségére komponálhatott egy zenedarabot. Ugyanebben az esztendőben a berlini Electronic Beats magazin kiadásában újabb DVD megjelenést jegyez, a ’Pioneers Of Electronic Music – A Documentary Film About Richie Hawtin’ névre hallgató összegző, retrospektív dokumentumfilm Richie életét és munkásságát tárja a rajongók elé.
 
Az elmúlt néhány évben ismét felélesztette a Plastikman legendát. Elsőként a M_nus-on elindította a ’Nostalgik’ sorozatot, melynek kiadványaira régebbi, de eddig csak a polcon porosodó anyagok kerültek fel, majd pedig idén tavasszal hosszas várakozás után végre élőben is újra színre lépett Plastikman. Richie egyik kedvenc terepe, a Timewarp fesztivál adott helyt a vadonatúj Plastikman Live show premierjének, mely a rajongók legnagyobb örömére egy nagyszabású turné kezdetét is jelentette. A jelenleg is zajló világturné mellé a hírek szerint a M_nus jóvoltából hamarosan egy "brutális", nem kevesebb, mint 14 CD-t és DVD-t tartalmazó Plastikman megjelenés is kapcsolódik majd 'Arkives 1993-2010' címmel.
 
Vajon mi következhet még? Richie már biztosan sejti...
 
 
 
 
 

Archív partyajánlók

 • [2009-04-12] HYPERSPACE HIVATALOS AFTERPARTY AZ A38-ON
  @ A38, Budapest

  Az MTV Partyzone Szilveszter hivatalos after-megmozdulásának sikerén és pozitív visszhangjain felbuzdulva nem lehetett kérdés, hogy az április 11-i HYPERSPACE-t követően is jönni fog, aminek jönnie kell.
 • [2009-04-11] HYPERSPACE 2009
  @ Syma

  E hét végén, április 11-én, végre elérkezik a pillanat, és egy évnyi várakozás után újra feldübörögnek a hangfalak Magyarország vezető technoparti-sorozatán, a fennállásának immár tizennegyedik évét taposó HYPERSPACE-en.
 • [2008-06-14] SHARAM / DEEP DISH
  @ Syma

  Kezdjük egy kis időutazással: emlékeztek Paul Van Dyk 2006-os budapesti fellépésére? Mélyvörösben pompázott a Syma csarnok és Magyarországon azelőtt sosem látott technikai elemekkel tették abszolút tökéletessé a party-t a szervezők. Az egész terület úgy festett, mint egy óriási luxusklub, ahol mindenki VIP-vendégnek érezhette magát. A kiszolgálás minden tekintetben hibátlan volt, a jegyek mégis normál áron kerültek értékesítésre. Aki akkor ott járt, hosszasan emlegette ezt a nem mindennapi rendezvényt.
 • [2008-05-17] Pete Tong
  @ Deáktér - metróállomás

  Miért ne lehetne díjmentes, azaz zéró a belépődíj, és ráadásul miért ne játszhatna a világ egyik legjobb dj-je egy ilyen bulin?
 • [2008-04-19] HYPERSPACE 2008
  @ Syma

  Nincs mese, a visszaszámolás megkezdődött. Napról napra közeledik az április 19-i dátum és vele az idei év egyetlen HYPERSPACE-e is. A hetek óta tartó kampánynak köszönhetően a fellépőkről már mindent tudni lehet, a technikai körítésről azonban nem beszéltünk még. Pedig érdemes, hiszen a budapesti SYMA-csarnokban megrendezett Hyperspace minden tekintetben a maximumot hozza e téren is.
 • [2007-12-01] KNE' DEEP WORLD TOUR 2007
  @ Syma

  'Először a külsőd alapján döntenek rólad, csak ezt követően lesz a személyiséged is érdekes.' - jelentette ki DJ Rush egy webinterjúban pár évvel ezelőtt, s az idő őt igazolta. Isiah Major, Major Rush, Russian Roulette, mára a chicagoi dj-producer valamennyi alteregoját jól megjegyezte a világ. A szokatlan, gyakran polgárpukkasztóan meghökkentő imázzsal parádézó Rusht egyesek a techno Denis Rodman-jeként aposztrofálják, nem véletlenül. Feltűnő megjelenése, rendkívül magas termete, kaján vigyora és elementáris játéka vélhetően bajnoki posztra emelnék egy képzeletbeli techno NB1-ben. A közönség-díjat legalábbis biztosan bezsebelné.
 • [2007-11-24] HUNGARIAN ALL STARS 2007
  @ Syma

  DJ-k: BUDAI, CHRISS, DANDY, HOT X, KÜHL, NAGA, PALOTAI, PÖLI SLAM JR, STERBINSZKY
 • [2007-06-16] All Stars
  @ Hangár, Sopron

  DJ-k: Hot X, Igor Do'urden, Coyote, Junkie, Hawky
 • [2007-06-09] Electronic beats fesztivál
  @ Syma

  A nemzetközi hírű R&B/soul énekes, Kelis a június 9-ei budapesti „electronic beats” Fesztivál kiemelt sztárvendége olyan nagynevű előadók mellett, mint a chicagói Felix da Housecat, valamint a magyar NEO, Hot X és Coyote . Jegyek már kaphatók.
 • [2007-04-28] HYPERSPACE 2007
  @ Syma

  Chris Liebing, Advent live!, Adam Beyer, Monika Kruse, Dominik Eulberg – színtiszta nemzetközi sztárparádé avatja fel a Hyperspace új időszámítását április 28-án, a budapesti Syma csarnokban.
 • [2006-12-25] All Stars Karácsonyi különkiadás
  @ Hangár, Sopron

  A helyszín a soproni Hangár Music Garden, ahol a lányoknak egész este ingyenes, a fiúknak pedig 1000 HUF a belépő. A bulin Hot X, Igor Do'urden, Coyote és Stillhalter fogja pörgetni a jobbnál jobb techno, elektro és minimal bakeliteket.
 • [2006-06-03] James Holden
  @ Dokk, Budapest

  2006 nyarának első szombatján új fejezet kezdődik Budapest éjszakai életében. A szigorúan naprakész, újhullámos techno-t, illetve a legkorszerűbb elektronikus zenei hangzásvilágot bemutató Plastic a jövőben előreláthatólag havonta-kéthavonta várja majd közönségét.
 • [2006-02-18] Hyperspace
  @ Events Hall, Budapest

 • [2005-12-26] ALL STARS - Karácsonyi különkiadás
  @ Hangár, Sopron

  2005 . december 26 - án kerül megrendezésre a soproni Hangár Music Gardenben , a Deadcode Production és a Secret Fusion közös prezentálásában az ALL STARS parti karácsonyi különkiadása.
 • [2005-04-23] Hyperspace
  @ Events Hall, Budapest

 • [2005-02-11] Tech Time 15
  @ Club Q (ex Play club), Gödöllő

  A következő Tech Time főszereplői a női DJ-k lesznek, ugyanis többségben a szebbik nem tagjai lépnek a pult mögé. A hölgyek most bizonyítják, hogy nemcsak megállják a helyüket a dj szakmában, de egy egész estét is elvisznek maguk.
 • [2004-12-04] A Hyperspace mégis költözik!
  @ Events Hall, Budapest

  A Deadcode Produkció ezúton értesít minden techno rajongót, hogy Hyperspace rendezvénysorozatuk ez év decemberétől új helyszínen, a budapesti Hajógyári szigeten, az Events Hallban kerül megrendezésre.
 • [2005-10-15] HYPERSPACE sound of 2005.10.15
  @ Events Hall, Budapest

  2005 nyarának buli dömpingje után, október 15-én kerül megrendezésre az első számottevő technoparty Magyarországon. Az őszi HYPERSPACE helyszíne a már jól bevált budapesti Events Hall lesz. A rendezvény fellépői között - a DEADCODE DJ-k mellett -, olyan elektronikus zenei szupersztárok szerepelnek, mint az új albumával világkörüli turnén lévő, chichagoi DJ / Producer GREEN VELVET, valamint a 100% élő produkciót bemutató frankfurti Datapunk label tulajdonosa, ANTHONY ROTHER .

Szervező

 • Deadcode

  A legnagyobb elektronikus zenei partyszervező Magyarországon, nevéhez fűződik a Hyperspace és a Bónusz rendezvénysorozat.

Még több biográfia

 • Electric Deluxe podcast Alan Fitzpatricktól

  Néhány nap van már csak hátra a HYPERSPACE 2012-ig, ahol az Egyesült Királyság jelenlegi egyik legkeresettebb techno dj / producere, Alan Fitzpatrick is színpadra lép. A legutolsó lemezével a Beatport techno chart csúcsát is elérő zenész továbbra sem pihen, ezúttal ismét egy masszív podcasttal lepte meg a rajongóit.
 • Új Podcast Alan Fitzpatrick

  Új podcasttal jelentkezett az április 14 -i HYPERSPACE 2012 -n is fellépő brit techno-talentum, Alan Fitzpatrick.
 • ALAN FITZPATRICK ISMÉT A DRUMCODE-NÁL!

  Az április 14 -i HYPERSPACE 2012 -n, Budapesten is fellépő Alan Fitzpatrick újabb sikergyanús lemezmegjelenéssel jelentkezik. A napokban megjelent "Life Through Different Eyes" című EP egy különösen termékeny, hat hónapos stúdiómunka végeredménye.
 • Domyan Aka Collective Machine – sikerszéria itthon és külföldön

  Saját útját járja mostanában Domyan, az egyik legtehetségesebb fiatal magyar DJ/producer. Igaz, eddig sem másokat majmolva táncoltatta a közönségét: egyszerűen csak önállósította magát, és szólóban folytatja a munkát, miután a közelmúltban kivált a NoCrew formációból…
 • Hot X @ HYPERSPACE 2011 Dj szett és Anima Sound System remix!

  Hot X hivatalos Soundcloud oldalán meghallgatható és letölthető az április 16 -i HYPERSPACE 2011 - 15 Anniversary rendezvényen rögzített HOT X szett.  Érdemes tovább böngészni az oldalt, hiszen a hamarosan megjelenő Anima Sound System - Tedd a napfényt…Hot X remixből is meghallgatható egy kis ízelítő. Kellemes zenehallgatást!
 • Őstehetség a láthatáron: Dubaa

  Dubaa ereiben vér helyett is hangjegyek csörgedeznek, és a house ritmusára ver a szíve. A két lábon járó muzikalitás egy ifjú magyar DJ/producert takar, aki a világ talán leggyorsabban beinduló karrierjével büszkélkedhet, hiszen mindössze 4 hónapja – egészen pontosan 2010 novemberében - kezdte el a zeneírás rejtelmeit elsajátítani, amikor az első szerzeménye megjelent, méghozzá nem is akármilyen kiadónál, hanem a Soulman Music-nál! A kollégák és barátok az első megdöbbenésükből felocsúdván igyekeznek egyengetni az útját a fiatal művésznek. /Dubaa először egy ’a’-val írta a nevét, ám a névazonosság miatt megduplázta a szóvégi hangzót, így a másik megjelenése már ezen a néven került kiadásra a Soundtribe Rekords égisze alatt./
 • Above and Beyond interjú

  Az október 16-i T-Mobile Bónusz Fesztivál egyik legnagyobb dobásának a brit trance-sztáralakulat, az Above & Beyond fellépése ígérkezik. A csapatból Tony McGuiness állt rendelkezésünkre egy rövid telefonos csevej erejéig!
 • T-MOBILE BÓNUSZ FESZTIVÁL 2010

  Idén megváltozott időpontban és új helyszínen jelentkezik a DEADCODE PRODUCTION megarendezvénye, a T-MOBILE BÓNUSZ FESZTIVÁL 2010.
 • BÓNUSZ Fesztivál 2010 – újabb nevek !

  Az idei év legnagyobb magyar elektronikus zenei fesztiválján RICHIE HAWTIN , ABOVE & BEYOND és PETE TONG mellett a fellépők névsorát tovább színesíti még az angol THE ADVENT és NIC FANCIULLI, a francia PAUL RICTH, valamint a németek legújabb felfedezettje REBOOT is.
 • RAMON TAPIA aka EL CARLITTO

  Ramon Tapia alias El Carlitto egy chilei zenész és egy holland nő gyermekeként látta meg a napvilágot. Fiatal korában még senki nem gondolta volna, hogy az antwerpeni lemezboltos srác trackjei egyszer olyan kiadóknál jelennek majd meg, mint a Great Stuff, a Monique Musique, a Yellow Tail vagy a legendás Striclty Music.
 • LAUHAUS (NL) Remote Area / Soweso

  Az amszterdami származású Lauhaus ma már Hollandia egyik legkeresettebb producere és dj-je.
 • Welcome to Masomenos

  A Masomenos duo-t Joan Costes és Adrien de Maublanc alkotja.
 • DUSTY KID INTERJÚ !

  Az április 10-i HYPERSPACE 2.0.1.0. egyik fő attrakciója lesz az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezettjének tartott DUSTY KID fellépése.
 • EXKLUZÍV INTERJÚ PAUL VAN DYK-KAL !

  Bár megkeresésünkkor Paul épp egy kilenc napos távol-keleti utazás előtt állt, mégis boldogan vállalta interjúfelkérésünket.
 • HYPERSPACE 2009 DJ szettek a ROXY RÁDIÓban!

  2009. május 15. éjféltől hallhatjátok a ROXY radió „ROXY NIGHTMIX „ című műsorában az első két DJ szettet a 2009-es HYPERSPACE –en rögzített mixek közül .
 • MARCO BAILEY BIO

  Marco Bailey, polgári nevén Marco Beelen több mint másfél évtizede tekintheti hivatásának a lemezlovaskodást, melyhez páratlanul termékeny produceri munkásság is kapcsolódik.
 • DOMINIK EULBERG BIO

  A kora reggeli órákban Dominik Eulberg-et általában egy tó partján lehet megtalálni, egyedül áll ott, a teleszkópjával felszerelve. Ott, ahol senki sem zavarja, a hobbijának él: madarakat figyel. Amikor pedig a szenvedélyes ornitológus épp nem a tollas barátait követi, a komputere mellett üldögél és techno zenéket alkot.

© 2001–2023 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó