Pulzar

Cikk

Above and Beyond interjú

Létrehozva 2010. október 12.
Stílus Progressive House, House, Drum and Bass, Dance, Euro-Trance, House, Trance
  5.01
 • Értékelés

Above and Beyond interjú

Az október 16-i T-Mobile Bónusz Fesztivál egyik legnagyobb dobásának a brit trance-sztáralakulat, az Above & Beyond fellépése ígérkezik. A csapatból Tony McGuiness állt rendelkezésünkre egy rövid telefonos csevej erejéig!

  Kezdjük egy bemelegítő kérdéssel! Mi az ami éppen lefoglal titeket, mit csinál most a csapat?

Tony: A srácok, Paavo és Jon éppen Ázsiában vannak, Szingapúrban lépnek fel a hétvégén. A távolabb eső, interkontinentális repülőutat igénylő fellépésekre általában csak ketten utazunk el, most épp én maradtam itthon és interjút adok nektek.

 Nyár közepén jelent meg a nyolcadik része az Anjunabeats mixalbumszériátoknak. Hogyan értékeled a visszajelzéseket pár hónap távlatából?

Tony: Egyre jobbak és jobbak! Ha összességében nézzük, azt hiszem a kiadónknak évről-évre nagyobb az ereje és hatásköre. Szerencsére már van akkora hírneve az Anjunabeats-nek, hogy a mix összeállításánál nem kellett kompromisszumokat kötnünk, és csak azokat a zenéket tettük rá, amiket valóban szeretünk. Nyilván más a hangzás, mint az Anjunabeats indulásakor és az azt követő pár évben. Mi is változunk, sok új producer is bekerült képbe, és ahogy legalábbis én látom, az elmúlt pár évben a trance és a house világ egyre inkább kezd összeolvadni. Ez az új Anjunabeats mixen is visszatükröződik. 

 Meg is akartam jegyezni, hogy az első CD-n jó néhány track, mintha súrolná a tech-house határait is...

Tony: Pontosan! De, hogy mondjak egy másik példát arra, amiről beszélek: egy barátom múlt hét végén elment Ibizán egy Swedish House Mafia bulira és utána mondja nekem, hogy inkább Swedish Trance Mafiának kellene hívni őket, mert szinte végig teljesen trance hangzású zenéket játszottak. Azt hiszem, az egész elektronikus zene kezd oda visszatérni, ahol azelőtt volt, hogy a képzeletbeli falak felépültek a trance, a techno, és a house között. Érdekes dolog, de nekem tetszik, hogy így alakul. 

 Mixalbum már kipipálva az idei évre, ám sok rajongót érdekelhet, hogy szerzői Above & Beyond album vajon várható-e mostanában?

Tony: Most is dolgozunk rajta, amikor csak tehetjük. Igazából már két éve, az OceanLab album befejezése után elkezdtük a munkát, és pont idénre terveztük a megjelenést, de nem biztos, hogy összejön 2010-ben. A turnébeosztásunk annyira sűrű, hogy egyre és egyre nehezebb elég időt találni ahhoz, hogy minőségi munkát tudjunk végezni a stúdióban. Meg akarunk felelni a rajongóink elvárásainak, nem akarunk valami összecsapott anyagot eléjük tenni Above & Beyond felirattal, hogy tessék, vegyétek meg és hallgassátok. Szóval még lesz mit csiszolnunk az albumon a turné alatt.

 Elnézve a booking naptáratokat tényleg nem sok időtök lehet közösen stúdióba vonulni. Nem érzitek, hogy ez rovására megy a produceri munkának?

Tony: Szerintünk csak a stúdió ad megfelelő körülményeket a produceri munkákhoz. Nem vagyunk hívei például annak, amit sokan csinálnak, hogy turné alatt a repülőn ülve, vagy reptéren várva felhajtsuk a notebookot és nekiálljunk zenét szerkeszteni, miközben ezer más dolog köti le a figyelmünket. Mint már mondtam, ha turnén vagyunk, általában valamelyikünk itthon marad és ilyenkor azért dolgozunk a saját zenéinken is, de közel sem olyan, mint amikor mind a hárman be tudunk vonulni a stúdióba. Ebből a szemszögből nézve a rengeteg turnézás, utazgatás egyik kontinensről a másikra, tényleg lekorlátozza a lehetőségeinket. De ott van az érem másik oldala is. A fellépéseken kerülhetsz kapcsolatba a közönséggel, figyelheted, hogyan reagálnak a zenére, és amikor több ezren éneklik a dalainkat... Na ezekért a pillanatokért éri meg csinálni ezt az egészet.

 Beszéljünk egy kicsit a múltról. Amikor annak idején megalapítottátok az Above & Beyond-ot, hogy kiadjátok a Chakra "Home" Remixet, gondoltátok volna, hogy ennyire sikeres és hosszan tartó projekt lesz belőle?

Tony: Abszolút nem! Az egész egy kis kísérletezésnek indult, Jon és Paavo már írogattak saját zenéket, a bátyám pedig ismerte őket, ő hozott össze minket. Nagyon megtetszett, amit csinálnak. Eleinte csak esténként, munka után jöttünk össze, elkezdtük a munkát, majd befejeztük, gyorsan kitaláltuk az Above & Beyond nevet, aztán már minden jött magától. Hogy őszinte legyek, ez a zeneipar egyik rejtélye. Néha nem tervezed a jövődet és minden véletlenszerűen alakul, az Above & Beyond esetében pedig pontosan ez történt. Ugyanezt az utat jártuk be az OceanLab-bel is. Amikor az első megjelenések kijöttek, nem számítottunk rá, hogy mennyire sikeres lesz a projekt és végül annyira fontossá válik számunkra, hogy egy egész albumot fogunk csinálni OceanLab néven. 

 Majdnem tíz éve együtt van az Above & Beyond, te pedig már jóval előtte is benne voltál a bizniszben, mint az egyik nagy lemezkiadó művészeti vezetője. Ennyi, a zeneiparban eltöltött év után hogy érzed, még mindig teljesen természetes számodra a zene? Nyilvánvalónak érzed, hogy ez az, amit igazán akarsz csinálni?

Tony: Jobban, mint valaha! Ha megpróbálok belegondolni, hogy mit is szeretek csinálni a mindennapokban, mi az ami boldoggá tesz, akkor csak a zene jut eszembe. Zenéket hallgatni, zenét csinálni, és előadni azokat. Szeretek zenéket vásárolni, szeretek vezetni, közben pedig zenét hallgatni és énekelni a kocsiban. Szeretek dj-zni, szeretek táncolni... Mi van még? A zene hihetetlenül sokat tud adni az embernek. Nekem olyan, mint az alvás vagy az evés.

 Kíváncsi lennék az őszinte véleményedre a kalózkodást illetően és arról, hogyan vélekedsz azokról, akik lelopják a zenéiteket az internetről. Szerinted a művészek megnyerhetik valaha a kalózkodás elleni küzdelmet?

Tony: Nem vagyok benne biztos... Ez egy nagyon érdekes kérdés. Az őszinte véleményem az, hogy a jelenség roppant káros a zeneiparra nézve, és kiváltképp megnehezíti az újonc művészeket abban, hogy megalapozzák a karrierjüket. A régebbi időkben egy új banda, vagy művész indulásának anyagilag talán legfontosabb tényezője az volt, hogy akik a rajongóikká váltak, elkezdték vásárolni és gyűjteni a lemezeiket. Ez mára szinte teljesen eltűnt. Olyan ez, mintha az emberből hirtelen kiszakítanának egy darabot. És nem tudom, mi pótolhatná ezt. Amikor fiatal voltam, emlékszem, ha átmentünk a barátainkhoz, akkor az első dolog az volt, hogy megnézegettük egymás lemezgyűjteményét a nappaliban, vagy a kisszobában. Ez valamilyen szinten jelképezte, hogy ki is vagy te. És mostanra ez is elveszett... Nem hiszem, hogy ma az emberek átjárnának a haverokhoz azért, hogy megnézegessék az mp3 gyűjteményeket. Tényleg nem tudom mi fog történni a jövőben a művészekkel, ha a dolgok így mennek tovább. Most az a helyzet, hogy sok nagy művész vagy zenekar van, akik régóta nyomják az ipart és még mindig ők uralják a piacot. Például tegnap láttam egy lányt a reptéren, és valami barcelonai fesztivál T-Shirt-je volt rajta, amire az egész line-up rá volt írva, és legalábbis amennyire el tudtam olvasni, a Motörhead volt a legnagyobb név rajta. Érted? Motörhead... 25-30 éves zenekar. Ez igazán aggaszt engem. Semmi baj nincs velük, de kérdem én, hol az új Motörhead, hol vannak az új szupersztárok? Az oka annak, hogy a Motörhead és a többi hasonló banda miért ilyen népszerű még mindig, nem más, mint hogy amikor elindultak, az emberek még invesztáltak pénzt arra, hogy megvegyék a lemezeiket. Ez segítette őket abban, hogy fejlődni tudjanak, majd egyre nagyobbá, egyre ismertebbé váljanak. És nemcsak arról szól a dolog, hogy mi művészek elbukunk egy csomó pénzt az alacsony lemezeladás miatt. Épp elég rossz ez azoknak a zeneiparban dolgozó embereknek, akik emiatt elvesztik a munkájukat, vagy a sok kiadónak, akik csődbe mentek vagy mennek. 

 Milyen terveitek vannak az év hátralevő részére nézve? Az Anjunabeats-en várhatőak még érdekes projektek?

Tony: A kiadónk fő művészeinek számító Super8 & Tab duónak épp két hete hétfőn jelent meg a bemutatkozó albuma "Empire" címmel. Nem azért, hogy fényezzem őket, de már most nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a lemezre mindenhonnan. Pár tracket már régebb óta játszottunk róla és a közönség is nagyon jól reagált rájuk. Aztán hamarosan jönnek még nagylemezek másoktól is, mint például Oliver Smith-től, vagy Andrew Bayer-től. Andy lemeze nagyon-nagyon izgalmas lesz, még nincs teljesen készen, de már alig várjuk, hogy kiadhassuk. Természetesen az Anjunadeep-en is lesznek érdekességek, mint például az "Autumn Collection" válogatás, ami szintén két hete jelent meg. Az Above & Beyond-dal pedig ahogy mondtam, arra fókuszálunk leginkább, hogy be tudjuk végre fejezni az új albumot. Pár track teljesen elkészült, van amit élőben is elkezdtünk már játszani, mint például a "Thing Called Love"-t, aminek egyébként pont ma lett kész egy új verziója és valószínűleg ez is kerül majd rá az albumra. Nonstop el vagyunk foglalva!

 Végezetül üzenj pár mondatot a Bónusz Fesztivál közönségének és a magyarországi rajongóitoknak!

Tony: Alig várjuk, hogy újra Budapesten lehessünk! Mindig meleg fogadtatásban volt részünk, szeretjük a várost, és emlékszem, hogy eddig mindegyik fellépésünk nagyon jól sikerült nálatok. Biztos vagyok benne, hogy ez most sem lesz másképp! Addig is tartalékoljátok az energiáitokat!

www.aboveandbeyond.nu
 www.anjunabeats.com
www.bonuszfesztival.hu

Archív partyajánlók

 • [2008-06-14] SHARAM / DEEP DISH
  @ Syma

  Kezdjük egy kis időutazással: emlékeztek Paul Van Dyk 2006-os budapesti fellépésére? Mélyvörösben pompázott a Syma csarnok és Magyarországon azelőtt sosem látott technikai elemekkel tették abszolút tökéletessé a party-t a szervezők. Az egész terület úgy festett, mint egy óriási luxusklub, ahol mindenki VIP-vendégnek érezhette magát. A kiszolgálás minden tekintetben hibátlan volt, a jegyek mégis normál áron kerültek értékesítésre. Aki akkor ott járt, hosszasan emlegette ezt a nem mindennapi rendezvényt.
 • [2008-05-17] Pete Tong
  @ Deáktér - metróállomás

  Miért ne lehetne díjmentes, azaz zéró a belépődíj, és ráadásul miért ne játszhatna a világ egyik legjobb dj-je egy ilyen bulin?
 • [2008-04-19] HYPERSPACE 2008
  @ Syma

  Nincs mese, a visszaszámolás megkezdődött. Napról napra közeledik az április 19-i dátum és vele az idei év egyetlen HYPERSPACE-e is. A hetek óta tartó kampánynak köszönhetően a fellépőkről már mindent tudni lehet, a technikai körítésről azonban nem beszéltünk még. Pedig érdemes, hiszen a budapesti SYMA-csarnokban megrendezett Hyperspace minden tekintetben a maximumot hozza e téren is.
 • [2007-12-01] KNE' DEEP WORLD TOUR 2007
  @ Syma

  'Először a külsőd alapján döntenek rólad, csak ezt követően lesz a személyiséged is érdekes.' - jelentette ki DJ Rush egy webinterjúban pár évvel ezelőtt, s az idő őt igazolta. Isiah Major, Major Rush, Russian Roulette, mára a chicagoi dj-producer valamennyi alteregoját jól megjegyezte a világ. A szokatlan, gyakran polgárpukkasztóan meghökkentő imázzsal parádézó Rusht egyesek a techno Denis Rodman-jeként aposztrofálják, nem véletlenül. Feltűnő megjelenése, rendkívül magas termete, kaján vigyora és elementáris játéka vélhetően bajnoki posztra emelnék egy képzeletbeli techno NB1-ben. A közönség-díjat legalábbis biztosan bezsebelné.
 • [2007-11-24] HUNGARIAN ALL STARS 2007
  @ Syma

  DJ-k: BUDAI, CHRISS, DANDY, HOT X, KÜHL, NAGA, PALOTAI, PÖLI SLAM JR, STERBINSZKY
 • [2007-06-16] All Stars
  @ Hangár, Sopron

  DJ-k: Hot X, Igor Do'urden, Coyote, Junkie, Hawky
 • [2007-06-09] Electronic beats fesztivál
  @ Syma

  A nemzetközi hírű R&B/soul énekes, Kelis a június 9-ei budapesti „electronic beats” Fesztivál kiemelt sztárvendége olyan nagynevű előadók mellett, mint a chicagói Felix da Housecat, valamint a magyar NEO, Hot X és Coyote . Jegyek már kaphatók.
 • [2007-04-28] HYPERSPACE 2007
  @ Syma

  Chris Liebing, Advent live!, Adam Beyer, Monika Kruse, Dominik Eulberg – színtiszta nemzetközi sztárparádé avatja fel a Hyperspace új időszámítását április 28-án, a budapesti Syma csarnokban.
 • [2006-12-25] All Stars Karácsonyi különkiadás
  @ Hangár, Sopron

  A helyszín a soproni Hangár Music Garden, ahol a lányoknak egész este ingyenes, a fiúknak pedig 1000 HUF a belépő. A bulin Hot X, Igor Do'urden, Coyote és Stillhalter fogja pörgetni a jobbnál jobb techno, elektro és minimal bakeliteket.
 • [2006-06-03] James Holden
  @ Dokk, Budapest

  2006 nyarának első szombatján új fejezet kezdődik Budapest éjszakai életében. A szigorúan naprakész, újhullámos techno-t, illetve a legkorszerűbb elektronikus zenei hangzásvilágot bemutató Plastic a jövőben előreláthatólag havonta-kéthavonta várja majd közönségét.
 • [2006-03-18] A visszaszámlálás megkezdődött. MAYDAY 2006
  @ Papp László Sportaréna

  Már csak pár nap és az elektronikus zene szerelmesei birtokba vehetik a Budapest Sportarénát. Neves DJ-k, High-tech hang-, fény- és látványtechnika, VIP terasz és különleges beltéri design mindez március 18-án este hattól másnap délelőtt tízig. Szombaton megnyitja kapuit a Mayday.
 • [2006-02-18] Hyperspace
  @ Events Hall, Budapest

 • [2005-12-26] ALL STARS - Karácsonyi különkiadás
  @ Hangár, Sopron

  2005 . december 26 - án kerül megrendezésre a soproni Hangár Music Gardenben , a Deadcode Production és a Secret Fusion közös prezentálásában az ALL STARS parti karácsonyi különkiadása.
 • [2005-05-13] Magic Wizzards
  @ Club Q (ex Play club), Gödöllő

  Ezen a misztikus, és varázslatos estén, ismét mágusok állnak a pult mögé. Az egy hónapja fergeteges sikerrel startoló MAGIC WIZZARDS, most egy igazán különleges gandalfot állít a varázsgömb mögé! PETE BROOKS, aki Bécsben Tiesto warmup dj-e volt, fellépett a MAYDAY-en, és akit az igényes partiközönség valódi mágusnak tekint; ezen az estén tiszteletét teszi a PLAY-ben, és hipnotikus szettel repíti el a közönséget egy magasabb dimenzióba...
 • [2005-04-23] Hyperspace
  @ Events Hall, Budapest

 • [2005-02-11] Nouvo
  @ Colosseum, Budapest

  2005 február 11-én, pénteken feléled egy legenda. A '90-es évek végi budapesti éjszakai élet egyik meghatározó klubja, a Colosseum ugyanis újranyitja régóta zárva tartó kapuját - immár Nuovo Colosseum néven. A teljesen átalakított és modernizált klub két teremmel, hangulatos belső design-nal, valamint kiváló hangrendszerrel várja a látogatókat.
 • [2004-12-04] A Hyperspace mégis költözik!
  @ Events Hall, Budapest

  A Deadcode Produkció ezúton értesít minden techno rajongót, hogy Hyperspace rendezvénysorozatuk ez év decemberétől új helyszínen, a budapesti Hajógyári szigeten, az Events Hallban kerül megrendezésre.
 • [2005-10-15] HYPERSPACE sound of 2005.10.15
  @ Events Hall, Budapest

  2005 nyarának buli dömpingje után, október 15-én kerül megrendezésre az első számottevő technoparty Magyarországon. Az őszi HYPERSPACE helyszíne a már jól bevált budapesti Events Hall lesz. A rendezvény fellépői között - a DEADCODE DJ-k mellett -, olyan elektronikus zenei szupersztárok szerepelnek, mint az új albumával világkörüli turnén lévő, chichagoi DJ / Producer GREEN VELVET, valamint a 100% élő produkciót bemutató frankfurti Datapunk label tulajdonosa, ANTHONY ROTHER .

Még több interjú

 • „Irány a csúcsok csúcsa!” – egy 20 éves barátság igaz története

  Mostanában felbolydult a legendás Strictly! csapat körül az élet, s a két régi jó barát, Slam Jr. és Borbély Gyula újra együtt dolgozik. A barátságuk két évtizede alatt kaptak hideget és meleget, de ez mit sem változtatott a hozzáállásukon, a zene és a közönség iránti szeretetükön, tiszteletükön. A két örökifjú mára azonban nemhogy lenyugodott, inkább még nagyobb vehemenciával néz a jövő elé. Kulisszatitkokról, barátságukról és a jelen legfontosabb történéseiről is sok minden kiderül most a hétvégi Akváriumos bulijuk kapcsán.
 • „Már nem zavarnak a változások” – Interjú Dave Clarke-kal

  November 21-én ismét felcsendülnek a Bónusz Fesztivál techno ütemei a Hungexpo falai között. Ezúttal a techno báró, Dave Clarke is a meghívott headlinerek között szerepel, melynek apropóján egy rövid interjút készítettek vele.
 • 5 years of Move

  A szerdai május 20-át biztosan péntekre kereszteljük majd, hiszen nem kisebb meglepetéssel jelentkezik a MOVE, mint Romániából hozzánk látogató BARAC. Az ötödik éves fennállását ünneplő sorozat rezidensei, minden idők legütősebb szerda esti partijára készülnek, ahol a buli végének csak Ti szabhattok határt. Még nem késő szabadságot intézni csütörtökre!
 • SNILLOC: „A legfontosabb dolog a kitartás”

  Hazánk egyik produceri büszkeségét, Snillocot faggatták ki az Elektra klubest szervezői, csehországi fellépése előtt. Gábort korábban a Collins & Behnam duóból ismerhetjük sokan, de Snillocként is olyan neves lemezlovasok rendszeres támogatását élvezi manapság, mint Loco Dice, Marco Carola, Oliver Koletzki vagy Hot Since 82. Gabi nem először zenélt e neves külföldi rendezvényen, de az interjúban a kezdő producereknek is adott pár értékes tanácsot. Kellemes olvasást!
 • Hyperspace: Pan-Pot interjú

  Az április 26-án megrendezésre kerülő Hyperspace egyik fellépőjével, pontosabban fellépő párosával, azaz Pan-Pot-tal készült interjút olvashatjátok.
 • Björn Torwellen interjú

  A szeptemberi debütáló buliról már ismert MUTE csapat, november 2-án ismét techno őrületet tervez elszabadítani a Corvintető falai között, melynek egyik prominens résztvevője Björn Torwellen lesz. Ennek apropóján igyekeztünk kifaggatni egy-két dologról a német származású extrém úriembert.
 • CRISTIAN VARELA interjú

  Az október 12-i BÓNUSZ ELECTRONIC MUSIC FESTIVAL egyik kiemelt sztárvendége lesz a spanyol Cristian Varela. A friss DJ Awards győztes lemezlovassal készült interjúnkat olvashatjátok!
 • Goodspeed interjú

  Épp, hogy csak elkezdted produceri munkádat már olyan műsorokban játsszák a felvételed, mint a John Digweed nevével fémjelzett Transitions. A Diablo EP az eddigi legjobb munkád?
 • MUTE, avagy Musical Temptation

  A frissen alakult rendezvényszervező brigád debütáló partyjának szeptember 7-én lehettünk szem és fültanúi a Corvintetőn. Azon szerencsések, akik részt vettek eme eseményen, talán egyetértenek abban, hogy ez a kísértés – temptation – dolog bejött… hiszen nagyon sokan elcsábultak, és nem kis sikerrel zárult a buli mindenki örömére. Ennek apropóján ültünk le kicsit beszélgetni a rendezvény magyar főszervezőjével, Ágoston Dániellel, hogy megtudjuk, pontosan mivel is igyekeznek frissíteni Budapest elektronikus zenei „vérkeringését”.
 • IAN Autorun - Interjú

  A hazai drum’n’bass szcénában egyre többször hallani IAN Autoron nevét. Ez köszönhető annak, hogy egy nagyon tehetséges fiatalembert tisztelhetünk személyében, amelyet bizonyít az is, hogy a 2012-es IPC Közönségszavazás Drum & Bass – Legjobb hazai DJ kategóriájának harmadik helyezését kaparintotta meg. Ezen felbuzdulva vettük a bátorságot, és kicsit kifaggattuk a múltról és a jövőben várható eseményekről.
 • Hot X @ HYPERSPACE 2011 Dj szett és Anima Sound System remix!

  Hot X hivatalos Soundcloud oldalán meghallgatható és letölthető az április 16 -i HYPERSPACE 2011 - 15 Anniversary rendezvényen rögzített HOT X szett.  Érdemes tovább böngészni az oldalt, hiszen a hamarosan megjelenő Anima Sound System - Tedd a napfényt…Hot X remixből is meghallgatható egy kis ízelítő. Kellemes zenehallgatást!
 • Richie Hawtin

  Richie Hawtin az elmúlt húsz év folyamán minden kétséget kizáróan az elektronikus-zenei szcéna egyik legmeghatározóbb egyénisége lett.
 • T-MOBILE BÓNUSZ FESZTIVÁL 2010

  Idén megváltozott időpontban és új helyszínen jelentkezik a DEADCODE PRODUCTION megarendezvénye, a T-MOBILE BÓNUSZ FESZTIVÁL 2010.
 • BÓNUSZ Fesztivál 2010 – újabb nevek !

  Az idei év legnagyobb magyar elektronikus zenei fesztiválján RICHIE HAWTIN , ABOVE & BEYOND és PETE TONG mellett a fellépők névsorát tovább színesíti még az angol THE ADVENT és NIC FANCIULLI, a francia PAUL RICTH, valamint a németek legújabb felfedezettje REBOOT is.
 • DUSTY KID INTERJÚ !

  Az április 10-i HYPERSPACE 2.0.1.0. egyik fő attrakciója lesz az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezettjének tartott DUSTY KID fellépése.
 • EXKLUZÍV INTERJÚ PAUL VAN DYK-KAL !

  Bár megkeresésünkkor Paul épp egy kilenc napos távol-keleti utazás előtt állt, mégis boldogan vállalta interjúfelkérésünket.
 • HYPERSPACE 2009 DJ szettek a ROXY RÁDIÓban!

  2009. május 15. éjféltől hallhatjátok a ROXY radió „ROXY NIGHTMIX „ című műsorában az első két DJ szettet a 2009-es HYPERSPACE –en rögzített mixek közül .

Szervező

 • Deadcode

  A legnagyobb elektronikus zenei partyszervező Magyarországon, nevéhez fűződik a Hyperspace és a Bónusz rendezvénysorozat.

© 2001–2023 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó