Pulzar

Művész

Tiga

Tiga

Tiga Sontag a kanadai Montreal szülötte. Pályafutása a ’90es évek elején indult, amikor néhány barátjával összepattintottak egy kisebb partisorozatot, s az akkorra már közönyössé dögönyözött diszkó-kultúra hulláján átlépve egy teljesen újfajta, érzékeket borzoló éjszakai bulizási stílust honosított meg a montreali éjszakai életben: néhány lengén öltözött lánnya és őrült indiánnak öltözött szereplővel.

A másik újítása az volt, hogy elkezdett vendég DJ-ket meghívni az estekre, melyeket intenzív utcai reklámkampánnyal is megtámogatott.  
Szédítően mámoros időszak volt ez, majd következett a csúcs 1993-ban, a Solstice megszületése, melyért egész
Montreal őszintén lelkesedett. A rave korszak virágkorát élte. Tiga olyan híres események hangszerelésében segített, mint pl. a The Orb Live vagy a Pure.

 1994-ben Tiga megvette a DNA Records-ot, s hamarosan Montreal elektronikus zenei butikjává varázsolta.

 998-ban elindította a Turbo Recordings-et, melynél több mint 20 album, 2 sampler és 12 bakelit jelent meg. Olyan kiadványok jelentek meg egyebek közt, mint Peter Benish ‘Soundtrack Saga’-ja, Christopher Handlebar ‘To a Time of Asia’-ja, Tiga saját ‘Mixed Emotions’-a és ‘American Gigolo’-ja.

 2001-re a túlfeszített munka és a médiadömping kezdett megerőltetővé válni, komoly Tiga-őrület tört ki. Következésképpen egy teljes hónapo töltött lovaglással és a hangszálai pihentetésével töltött. Aztán stúdióba vonult a producer Zyntherius “Jori” Hulkonnennel. Az eredmény a Sunglasses At Night lett! A track az egész világot meghódította, s Tiga védjegyévé vált.


Ezután sorban jöttek a remixek: Martini Bros., Alpinestars, Linda Lamb, Crossover, FC Kahuna, Cabaret Voltaire, Telepopmusik, Felix da Housecat, Fischerspooner, FPU, The Devils (Nick Rhodes) és Danni Minogue. Emellett készített számtalan remixet a City Rockers-nek, single-ket a saját Turbo Recordings-ének, az Intec-nek, a Drumcode-nak, ésaz Electrix-nek Mateo Murphy-vel TGV néven.

 2003-ban újra bevetette a bevált eszközöket az utcákon, amikor a K7!-es DJ Kicks sorozatot beharangozták. Majd jött a Nelly-féle Hot In Here, mely komoly siker lett, s ennek köszönhetően mindjárt le is igazolta magának a brit Skynt és a Warner Music.

 Tiga nem kegyelmezett Richard X “You (Better Let Me Love YouX4) Tonight”-jánakcsakúgy, mint by Beyer & Lenk (Adam Beyer and Jesper Dahlback) “Heartbreak/Ananda”-jának vagy Rik Stamina “Dancing Inside You”-jának sem. Megdolgozta még pl. a következő trackeket is: Alex Kidd “Come With Me”, Neon Judgement “TV Treated,” Scissor Sisters’ “Comfortably Numb,” Junior Jack és Robert Smith “Da Hype”,  Soulwax “E Talking”.

 2004-ben jelent meg a Pleasure From The Bass a belga PIAS-nál. A track újabb csapás volt a klub DJ-k világára, akik be szerettek volna merészkedni Tiga zenei rókalyukjába…

 2005-ben mixek egész sorát készítette (Depeche Mode, The Vests, Moby, LCD Soundsystem, Mylo, Philippe Zdar, Chelonius Jones, Drama Society, Thomas Andersson, stb.)
 2006 februárjában pedig újra letaglózta a szcénát Sexor című albumával, majd ezt az utat folytatva megjelentette 2009-ben a Ciao!-t.

soundcloud.com/​tiga

Archív partyajánlók

 • [2020-02-15] 12 Years of LavaLava w/ TIGA (CAN)
   

  12 YEARS OF LAVALAVA
 • [2019-05-24] Premier Club presents: Tiga
   

  Május 24-én a Premier Club szezonzáró eseményén egy igazán különleges előadót látunk vendégül. Tiga az elektronikus zenei spektrum széles mesgyéjén mozogva egy műfajilag nehezen behatárolható, eklektikus művész, akinek fellépései igazán egyedi élményt nyújtanak.
 • [2015-04-04] TIGA // Akvárium // NagyHall
  @ Akvárium Klub

  ÖRÖMÜNNEP BUDAPESTEN! Válogatott, minőségi elektronika, stílusos előadásban, professzionális mixtechnikával egységbe gyúrva.
 • [2014-05-23] TIGA (CAN) @ Akvárium // KisHall
  @ Akvárium (ex Gödör), Budapest

  A Juno-díjas kanadai DJ és producer, hazájának egyik legismertebb elektronikus zenésze, a legendás Turbo Recordings alapítója és irányítója, aki a kilencvenes években megreformálta az észak-amerikai klubkultúrát. Többször járt már hazánkban, az évek során masszív rajongótábort épített ki Magyarországon, ami nem csoda, hiszen Tiga fél családja magyar, így pontosan tudja, bírjuk a gyűrődést….
 • [2013-08-18] B MY LAKE @ Club Aliga Beach
   

  Augusztus 18-19-20-án igazi hiánypótló elektronikus zenei fesztivállal jelentkezik a VOLT Produkció és a Deadcode Production. A 3 napos B MY LAKE soha nem látott LineUppal várja az zene szerelmeseit. – techno, tech house, minimal, electro, mindezt a Balaton közvetlen partján!
 • [2012-06-29] Hideout Festival
   

  Horvátország tengerpartja az utóbbi években egyértelműen felkerült a nyári látogatásra erősen javallott party helyszínek közé, szinte nem is tudnánk olyan hétvégét kiválasztani, amikor ne futnánk bele egy–egy nagyobb fesztiválba az országba történő látogatásunk során. Ha szemezgetni támadna kedvünk, melyiket is válasszuk 2012-es nyaralásunkra, az alábbi listát kell tüzetesen megvizsgálnunk: Inmusic, Hideout, Garden, ElectricElephant, Seasplash, Soundwave, SunceBeat, Stop MakingSense, Outlook, Dimensions.
 • [2011-08-06] Tiga & Richard Dorfmeister
  @ Coke club, Siófok

  Ha az időjárás nem is, de a Coke Club mindig gondoskodik arról, hogy nyári hangulat legyen a Balaton partján. Augusztus 6-án két világsztár DJ, Tiga és Richard Dorfmeister fűti fel a fehér homokot a közönség talpai alatt.
 • [2010-06-30] VOLT fesztivál
   

 • [2008-08-30] BÓNUSZ ELECTRONIC MUSIC FEST
  @ Syma

  A 2008-as nyári fesztiválszezon utolsó nagy dobásának lehetünk tanúi augusztus 30-án a budapesti SYMA Rendezvényközpont két óriási arénájában.
 • [2008-08-30] Bónusz Electronic Music Festival 2008
  @ Syma

  2008.08.30. BÓNUSZ ELECTRONIC MUSIC FESTIVAL SYMA ”A” és ”B” ARÉNA - BUDAPEST
 • [2006-08-12] Sonne Mond Sterne
  @ Saalburg

  Ha nyár, akkor Sonne Mond Sterne! Talán ez lehet a legforróbb évszak egyik legnagyobb eseménye az elektronikus zene kedvelőinek Európa szerte. A 2006-os év külön ünnep a nagy múltú fesztivál számára, ugyanis ebben az évben jubilál a rendezvény, megérte 10. születésnapját is. Sikere töretlen volt az évek során, sőt mi több, növekvő tendenciát mutat!

Kapcsolódó cikkek

 • Meduza Night az A38 Színpadon

  A kísérleti elektronikának, formabontó e-zenei projekteknek és a progresszív elektronikus zene pionírjainak teret engedő Meduza helyszíne idén bár nem lelhető fel a Szigeten, szelleme azonban továbbra is velünk él: a különleges ízekre, hangokra, fényekre és arcokra fogékony e-zene búvárokat, és a pirkadatig aktív szigeteseket várják az A38 sátrában, ahol minden este 23:30-tól egészen napfelkeltéig Meduza Night parti lesz. És persze megannyi más, izgalmas és aktuális fellépők délután 3-tól az új helyre költözött és új köntösbe öltözött közkedvelt A38 helyszínén.
 • Az Exit Fesztivál új fellépői: M.I.A. és Better Lost Than Stupid

  Az angol M.I.A. formáció a girl power nevében jön idén az EXIT Fesztiválra, ahol pénteken fognak fellépni, július 9-én. A hip-hopot, elektronikát, dance és alternative jegyeket ötvöző eklektikus dallamairól elhíresült M.I.A. két nagysikerű album, az Aural és Kala után tavaly tért vissza egy vadonatúj single-lel, a ‘/\/\ /\ Y /\’-val (értsd: MAYA), amit Los Angelesben vettek fel, és olyan társelőadókat vonultat fel, mint Rusko, Diplo, Blaqstarr és Switch. Az eredmény egy nagyon ütős dubstep bass hangzásvilág, vegyítve némi industrial zajköpennyel. A ‘/\/\ /\ Y /\’ studio albumot a világ technikai vívmányai ihlették, valamint a közösségi megosztás, amit a Facebook-nak köszönhetünk.
 • Az Underworld és a Beirut is fellép az idei Exit Fesztiválon

  Az Arcade Fire, a Portishead, valamint a Nick Cave-et és egykori Bad Seeds-es zenésztársait felvonultató Grinderman után két újabb nagy nevet jelentettek be az idei újvidéki Exit Fesztivál szervezői: az Underworld és a Beirut is ott lesz idén július 7-10. között a péterváradi erőd falai között.
 • Portishead és Fedde Le Grand az Exit fellépői között

  A júliusi újvidéki Exit fesztivál eddig bejelentett fellépőinek sorába, az Arcade Fire, Hadouken!, Tiga, James Zabiela és Gramophonedzie mellé új előadó került a napokban, a legendás bristoli trip-hop csapat, a Portishead.
 • Arcade Fire, James Zabiela, Tiga és Hadouken! az idei Exit fesztiválon!

  Jól indul az újév, megvannak az újvidéki Exit Fesztivál első fellépői!
 • Ezrek buliztak a budapesti Nokia Trends-en

  A zene és a mobilitás partiján tomboló tömeg fogadta a fellépőket. Sikeres volt az első budapesti Nokia Trends, bulizó fiataloktól dübörgött a budapesti Műcsarnok, mely nemcsak a zene, hanem a mobilitás estéje is volt. A 110 éves Műcsarnokban megrendezett különleges partin több zenei stílust képviselő művész is színpadra lépett, tomboló közönség fogadta Roisin Murphy-t, Tiga-t, Timo Maas-t, és a hazai előadókat: az Anima Sound System-et, Karányit, Varga Zsuzsát és a Stopsonic-ot, valamint a CH.I.P -et.
 • Tiga új klipet forgatott

  Mostanára már biztosan sokan tudjátok, főleg az elektronikus zenében jártasak közül, hogy megjelent Tiga új lemeze 'Sexor' címmel. Mindeközben Tiga az európai kontinensen klubturnéra indult, melyre máris kígyózó sorok és teltházas tomboló közönség vár.

Ajánlott lemezek

 • Csáo Tiga!

  Tiga az ifjú kanadai electro ikon megjelentette második szerzői albumát "Ciao" címen!

Zenei stílusok

 • Electroclash

 • Electro

 • Tech-house

 • House

  A diszkó,electro, funk, synthpop és az R&B stílus leszármazottja. Tipikus hangszerei a szintetizátor, dobgép, sequencer, sampler. Az első, kifejezetten house zenét játszó klub Chicagóban jelent meg Music Box néven.

Ajánlott rádiók

© 2001–2021 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó