Pulzar


Kövess minket!

Művész

Matthew Dekay

Matthew Dekay

Matthew Dekay talán az egyetlen olyan DJ- és producertálentum, aki szerte a nagyvilágban és mellette Magyarországon is, a lehető legrövidebb rövid idő alatt, a lehető legnagyobb hírnévre tett volna szert.

Matthew Dekay Hollandiában született, és ott is kezdett el dj-zni. A kilencvenes évek vége felé gyors, de annál sikeresebb periódust élt meg a holland popszakmában, de hamar elfordult inkább az underground zenék felé. A következő öt éven keresztül lassan építgette saját hangzását, míg végül a One Star Recordings ki is adta néhány számát.

Dj-karrierje szülővárosában, Haarlemben a Stalker Club nevű helyen kezdődött, ahol rezidensként maratoni szetteket játszott, folyamatosan javítva technikáját. Egy idő után pedig akármerre járt fellépni, szettjei mindenhol maradandó élményt nyújtottak közönségének, Hollandiában így hamar híre is ment. Rendszeres fellépéseivel a Dance Valley vagy az Extrema fesztiválokon, Matthew Dekay neve hamarosan hazája dance szcénájának egyik legnagyobbja lett, sőt Európa-szerte is egyre többen hallgathatták szettjeit.

A holland Extrema Festival szervezőivel való kapcsolatának köszönhetően, egyik első mix kiadványa a 2003-as fesztivál hivatalos soundtrackje lett, Time To Think címmel. A most megjelenő dupla CD/DVD csomagban is található mix, jelenleg pedig a BBC Radio 1 felkérésére egy Essential Mix elkészítésén dolgozik (ez a tervek szerint még az ősszel adásba is kerül majd.)

A Combine Forces és a Deep Records szintén megjelentetett jó néhány tracket, és Matthew szinte sohasem pihent. A hangzás folyamatos fejlesztése érdekében újabb és újabb saját számok hagyták el a stúdióját, a mai napig összesen több mint harminc.

A dance szcéna folyamatos kategorizálási kényszere ellenére Matthew Dekay igyekezett olyan egyedi hangzást kifejleszteni, amit nehéz beskatulyázni. Stílushatárok és megkötések nélküli zenét, olyan hangzást, ami lehetőleg nem hasonlít semmire. Ha mindenféleképpen ragaszkodunk egy stílusnévhez, jobb, ha elkezdünk megbarátkozni a kiadója által kifejlesztett stílus-elnevezéssel, azaz a "Trouce" szóval. Zenéiben ugyanis leggyakrabban house ütemek találkoznak trance-es ritmusokkal, hogy az így létrejött egyveleg a klubszcéna mindkét szegmensét megérintse.

A nemzetközi dj-világ krémje a Passion és a Beautiful Monday című számok kapcsán ismerte meg és el végleg Dekay munkásságát: Danny Howells és Sander Kleinenberg is erőszeretettel játszotta ezeket a zenéket. Jó pár válogatáslemezen való szereplés következett, majd a Higher Thoughtscímű szám jött, ami rövid idő alatt masszív kora nyári klubhimnusszá is vált.

DJ-ként is óriási rajongótábort gyűjtött maga köré, ahová csak betette a lábát (így történt ez kis hazánkban is) teltházas bulikat vonzott fellépéseivel. Egész Európában szinte egyik pillanatról a másikra lett az egyik legkeresettebb sztár, ahova azóta is visszahívják a leghíresebb klubok, csakúgy mint a legnagyobb fesztiválok. 2004 végén meghódította Ausztráliát, Ázsiát és Dél-, illetve Közép-Amerikát, minekutána 2005-ben bevette az Egyesült Államokat is. Hogy mi a titka?

Matthew a gyerekkorában megszerzett klasszikus zenei alapokat először egy holland popcsapat frontembereként kamatoztatta, majd hirtelen ötlettől vezérelve fordult az underground muzsikák felé. A váltás olyannyira jól sikerült, hogy ma már a Deep Dish-től Sasháig-ig minden kollégája rajong szerzeményeiért – a közönségről (és a lányokról) nem is beszélve:)
Szerzeményei szerepelnek Reanissance és GU válogatásokon, és a legnagyobbak lemezestáskájában!

soundcloud.com/matthewdekay

Archív partyajánlók

Kapcsolódó cikkek

 • Matthew Dekay újra a toplisták élén!

  Amióta kedvenc hollandusunk átbútorozott Berlinbe tavaly év végén, szinte varázslatos átalakuláson ment keresztül a zenei világa. Ő maga is bevallotta, hogy eddigi élete talán legjobb döntését hozta meg, amikor a költözést választotta. Bár Matthew Dekay-ről eddig sem lehetett állítani, hogy szokványos vagy középszerű lett volna, hiszen minden stílusba belenyúlt, minden szettje igazi zamatos, ínyenceknek való koktél volt.
 • A zenész legyen csakis a zenéé – Matthew DK interjú

  Négy évnyi hajsza után végre kötélnek állt Matthew Dekay, a holland zeneipar egyik legkelendőbb exportcikke, a lányok kedvence, a kivételes tehetséggel megáldott zenész.
 • Matthew Dekay!

  Mindig nagy szenzáció egy új mix, amit meglehet szerezni az igazi progressive underground szcénából, a ' BBC Radio 1 /uk/ ' mix mĹąsorából, ami az 'Essential mix' sorozat legújabb folytatása Matthew Dekay tolmácsolásában.

Ajánlott lemezek

Zenei stílusok

 • Progressive House

  A progressive-house eredetileg Nagy-Britanniából indult hódító útjára a korai 90-es években az amerikai és az európai house stílusok keveredésével, olyan születendő alirányzatok mellett, mint az italo house, az experimentális techno, vagy az ambient house. Jelenleg a legsikeresebb elektronikus tánczenei kiadványok e stílusból kerülnek ki, ha mindenképpen címkézni szeretnénk, bár ez egyre nagyobb kihívást jelent.
 • House

  A diszkó,electro, funk, synthpop és az R&B stílus leszármazottja. Tipikus hangszerei a szintetizátor, dobgép, sequencer, sampler. Az első, kifejezetten house zenét játszó klub Chicagóban jelent meg Music Box néven.

Ajánlott rádiók

© 2001–2018 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó