Pulzar

Művész

Paul van Dyk

Paul van Dyk

A dance műfaj rajongói Paul van Dyk-ot 2005-ben a Világ Legjobb DJ-jévé választották a DJ magazin Top 100 listáján. A Grammy díjra jelölt művész, zeneszerző, producer és politikai aktivista az első helyezettnek szóló díjat a londoni Ministry of Sound Clubban megrendezett ünnepségen vehette át.

Dyk történelmet is írt, Grammy díjra jelölték a Legjobb Elektronikus / Dance Lemez műfajban, Reflections című szerzői albumáért, melyen többek közt a nagy sikerű “Time of Our Lives,” “Nothing But You” és “Crush” című slágerei szerepeltek. BPM Magazine Amerika Kedvenc DJ-jének titulálta, a DJ Magazine szerint ő a “Legjobb Zeneszerző”, az elmúlt két évben as 5 Dancestar Díjjal illették és tavaly elnyerte az Ariel Díjat is (mely az Oscar mexikói megfelelője) a Zurdo című filmhez alkotott zenéjéért.

Mindemellett Paul a “Rock the Vote” kampány aktív tagja is volt, kampánytársaival együtt arra bíztatta Amerika fiataljait, hogy éljenek szavazati jogukkal a 2004-es elnökválasztások során. Paul volt az első elektronikus zenei előadó, aki társult ehhez a mozgalomhoz, olyan művészek mellé, mint Bono, Mary J. Blige, Lenny Kravitz és a Black Eyed Peas.

Paul a keletnémet Eisenhuettenstadt-ban született, és az akkor még kommunista Kelet Berlinben nőtt fel. Németország újraegyesítése előtt a határt átszelő rádióhullámok jelentették számára az ablakot a kapitalista világra. Mivel lakóhelyén akkor nem létezett igazi klubkultúra, Paul többnyire a rádiót hallgatta, így találkozott olyan előadók zenéivel, mint például The Smiths vagy a New order.

1989-ben, amikor a fal végre ledőlt, hirtelen széleskörű klubélet indult virágzásnak Berlin-szerte, és bár a techno érvényesült igazán, Paul valami más, egyedibb hangzást keresett.

Ezt a keresést nem adta föl soha.  Zenei pályafutását két régi, ócska lemezjátszóval kezdte, és kezdetben remix szalagokat alkotott. Egyedi dance zenei stílusával a közönség először 1991-ben találkozhatott, az akkor még új berlini klubban, a Tresorban.
Paul szintén akkoriban kezdett önálló zenei szerzemények alkotásába. Első produkciója 1992-ben jelent meg, a "Perfect Day", melyet “Visions of Shiva”-ként Cosmic Baby-vel együtt alkotott.

1993-ban Paul-é volt az év klubslágere, a Humate „Love Stimulation”-re alkotott remixe.  A következő évben megjelent első lemeze, a 45 RPM , és a legendás berlini klub, "E–Werk" rendszeres fellépője volt.

A következő években Paul még több elismerést szerzett, olyan híres előadók számainak remixeivel, mint az Inspiral Carpets, Sven Väth, Curve és a New Order. Második lemeze, a Seven Ways , stabilan meghatározta helyét a világ legnagyobb elektronikus zenei előadói között.

A Seven Ways hazai és nemzetközi intejúk áradatát indította el, és Paul hamar a Top 100 közé került. Még az angol zenei média, mely köztudottan a saját hazai DJ-it promotálja  eslősorban, is lelkesen dícsőitette Paul lemezét. A DJ Magazine olvasói a Seven Ways-t az év Legjobb Albumának választották. Az elsöprő single-jei, mint "Beautiful Place", "Forbidden Fruit" és a "Words", a Salt Tank, Quattara és a Curve remixei, a brit és az európai slágerlistákon is egyaránt biztosították helyét a fő játékosok között.

A klub megszűnése előtt Paul-nak saját esteket szerveztek, olyan szintén szupersztár vendégfellépőkkel, mint, BT, Dave Seaman és Sasha.

1998-ban első lemezét, a  45 RPM –et Angliában is kiadták, és a “For an Angel” új remix változata világszerte slágerré vált. Az album két hétig vezette a slágerlistákat Angliában, Németországban négy hétig állt az első helyen, és előkelő helyezéseket ért el az amerikai, ausztrál, holland, belga és skandináv listákon is. Paul-t ekkor a legendás new york-i klub, a „Twilo” plusz az elismert sheffield-i  Gatecrasher rezidensévé választották.

1999-ben Paul és csapata új labelt hoztak létre, Vandit Records néven. Ez a kiadó felelős Paul, és más új, innovative dance DJ-k / előadók kiadványaiért is.

Angliában Paul kreatív megjelenéseiről a Deviant Records gondoskodott, az ő ötletük volt az 1998-as tripla CD, a "Vorsprung Dyk Technik". A 33 számot tartalmazó gyűjtemény Paul remixeinek legátfogóbb gyűjteménye, olyan klasszikusokkal, mint a  Humate "Love Stimulation" , Joe T. Vanelli "Playing with the Voice in Germany", a Binary Finary klubslágere, az "1998", illetve Paul saját slágere, a "For an Angel". Egy évvel a megjelenés után, 1999 novemberében a "Vorsprung Dyk Technik" hivatalosan is „Ezüstlemez” lett, több, mint 60 000 Angliában eladott példányszámmal, ami kifejezetten ritka jelenség tripla CD-k esetében.

2000-re, amikor Paul kiadta az Out There & Back –et, nyilvánvalóvá vált, hogy a berlini zenésznek még messze sokkal több van a tarsolyában, mint a hamisítatlanul egyedi klub szettjei, vagy a remixei melyek már így is minden idők legmeghatározóbb német DJ-jévé és producerévé tették.  Első válogatás mix CD-je, a Politics of Dancing , 2001-ben jelent meg, ezt 2003-ban a Global követte, egy eredeti szerzői CD/DVD, ami saját, világkörüli útjain szerzett tapasztalatait illusztrálja. 

Paul 4. albuma, a Reflections kis életképeket, történeteket demonstrál, és tavaly jelent meg. A lemez tizenhárom számának varázsa abban rejlik, hogy mindegyik dalban ott rejlik a lehetőség a túlzásra, a klisék túllépésére, és egyben mind rendkívül változatosak.   

A Reflections első megjelenése a “Nothing But You” sláger volt, mely az elbűvölő norvég vokállal és érzelmes-szenvedélyes szövegével “I have nothing but I have got everything when I have got you” gyorsan a vezető rádiócsatornák kedvencévé vált.

Röviddel az album harmadik single megjelenése, a “Crush” után, Paul a Wolfsheim zenekar énekesével Peter Heppner-rel társult egy produkcióra, közös munkájuk eredménye a “Wir sind Wir” c. sláger lett. Mindkét művészt a német TV dokumentumfilm, a  “Das Wunder von Bern” ihlette. A dal Németország szellemiségét és történelmét illusztrálja, hogy bár sok keleti és nyugati német elvesztette az önbecsülését, akkor is összefognak és nem félnek attól, hogy mit hoz a jövő.  A„Wir sind Wir“ –t 2005.október 3-án, a Német Újraegyesítés hivatalos ünnepségén, a potsdami Calgari Hallban, a  Filmorchester Babelsberg-gel élőben adták elő.

https:/​/​soundcloud.com/​paulvandykofficial

Biográfiák

 • Raiden

  Raiden ha akarná (de nem akarja) sem tagadhatná le, hogy óriási hatással volt rá a súlyos, zakatolós minimáltechno. Technomániája mellett imádja a breakeket is, ígyhát végül a drum and bass techno uralta irányzatánál kötött ki.
 • Proket

  Alexey Oqienko egészen fiatal volt még - 18 éves - amikor első zenéjét kiadták, mely a 'Serum' névre hallgatott, itt azonban kis időre véget is ért a "Proket project", mivel három (szintén orosz) barátjával megalapították a Prode nevű formációt, mely azóta is egy fantasztikusan működő gépezet.
 • The Timewriter

  A német származású Jean Frank Cochois igazi muzikális család sarja. Tizenhárom éves volt, amikor édesapja egy bentlakásos zenei konzervatóriumba íratta. Itt szipkázta magába a klasszikus zene alapjait, és ugyanitt kötött mély barátságot az akusztikus instrumentális muzsikával.
 • Paul House

  99-től dj-ként is dolgozok,voltam hangtechnikus is,jelenleg dj,csapatmanager,és rendezvényszervező vagyok,szerencsére több száz klubfelkérésen,és rendezvényen dolgozhattam az évek alatt.
 • John McFloyd

 • Membrane

Aktuális partyajánlók

 • [2024-05-11] Paul Van Dyk presents: VENTURE X
  @ Akvárium Klub

  Május 11-én az elektronikus zene egyik legikonikusabb alakja, Paul van Dyk visszatér az Akvárium Klubba egy felejthetetlen estére! A trance, progressziv house és techno DJ egy különleges, VENTURE X néven futó izgalmas zenei koncepcióval érkezik hozzánk, ami nem csak igazi zenei utazás, de hihetetlen látványos show is lesz. Naptárba bevésni, május 11-én találkozunk!

Archív partyajánlók

Kapcsolódó cikkek

 • Helikopter, csoki, csipsz és bio tea

  David Guetta, Pet Shop Boys, Jamiroquai, Chemical Brothers, Paul van Dyk, Paul Kalkbrenner, Tricky, Paul Oakenfold, Pink Martini, Sven Väth – megannyi sztár megannyi kéréssel érkezik a Heineken Balaton Soundra.
 • Balaton Sound: az első nevek

  Július 8-11 között ismét a Heineken Balaton Sound tölti meg élettel a Balaton déli partját. A legfrissebb hírek szerint már biztosan a nagyszínpad headlinerei között szerepel a CHEMICAL BROTHERS…!
 • PAUL VAN DYK - VOLUME WORLD TOUR 2009

  Itt az idő, közeleg a nagy nap, amikor a Grammy-díjas, a világ első számú lemezlovasának többször is megválasztott PAUL VAN DYK két év kihagyás után újra elkápráztatja magyarországi rajongóit.
 • EXKLUZÍV INTERJÚ PAUL VAN DYK-KAL !

  Bár megkeresésünkkor Paul épp egy kilenc napos távol-keleti utazás előtt állt, mégis boldogan vállalta interjúfelkérésünket.
 • PAUL VAN DYK TAROLT A TRANCE AWARDS 2009-EN!

  Október 9-én pénteken a londoni Ministry Of Sound-ban került sor az idei Trance Awards díjkiosztó gálájára, ahol 12 kategóriában hirdettek győztest.
 • Találkozz Paul Van Dykkal!

  Mielőtt a mester május 8-án beveszi a Matter klubot, a stábja egy exkluzív alkalmat biztosít néhány szerencsésnek a személyes találkozásra.
 • PAUL VAN DYK a világ körül 2009-ben is

  A lenti dátumokat nézve az már biztos, hogy Paul áprilisig nem látogat hazánkba. De a világ több pontján is megfordul így például Frankfurtban, Shanghaiban vagy épp Athénban.
 • PAUL VAN DYK

  A visszaszámlálás megkezdődött. PAUL VAN DYK, a világ hivatalosan Nr.1. DJ-jévé választott lemezlovasa szeptember 15-én újra Budapesten játszik. Múlt évben Politics of Dancing lemezbemutató turnéjának keretében látogatott hazánkba a német sztár, s az akkori sikerből kiindulva bátran állíthatjuk, az idei a bulit 2007 egyik legjobb és legemlékezetesebb rendezvényeként emlegetjük majd.
 • Paul van Dyk nap a VIVA Tv-n szeptember 14-én !

  Lassan finisbe ér a hosszú hetek óta tartó várakozás és ismét a világ nr1 dj-jeként tisztelt Paul Van Dyk-kal bulizhatunk a budapesti Új Syma Csarnokban.
 • PAUL VAN DYK party nagyobb csarnokba költözik!

  A Grammy díjas világsztár 2007.szeptember 15-én közel másfél év után látogat ismét Magyarországra, s már most biztosra mondható, hogy ez a party túlszárnyalja az egyébként rendkívülien sikeres 2006-os rendezvényt.
 • PAUL VAN DYK- GLOBAL a VIVA TV-n !!!

  2006. június 15 -én csütörtökön , közvetlenül az EEELECTRO című műsor után, 22:00 órakor vetíti a VIVA TV, Paul Van Dyk "Global" című zenés filmjét, melyben a világ első számú DJ-jének izgalmas és utazásokkal teli életébe tekinthetünk bele és kísérhetjük el bolygónk legnagyobb és legnevesebb rendezvényeire. A filmet olyan helyeken vették fel mint New York, San Francisco ,Los Angeles , Miami, Tokyo, Bangkok, Mexico City, Ibiza és természetesen Berlin.
 • Különleges látványelemek PAUL VAN DYK bulin

  A mértékadó, legutóbbi DJ MAG szavazáson a világ legjobb DJ-je címet elnyert Paul van Dyk , 2006.06.17-én, egy 3 órás exkluzív DJ szettel lepi meg magyar rajongóit a budapesti SYMA csarnokban, a POLITICS OF DANCING 2 lemezbemutató partija keretében . Ez a hír önmagában is kuriózum, ám legalább ekkora érdekességnek számít a rendezvény alkalmából felsorakoztatott hang-, fény-, és videotechnika; valamint egyéb látványelemek megjelenítése.
 • Megkezdődött a jegyelővétel

  2006. május 2-ától már kaphatóak az elővéteki jegyek PAUL VAN DYK június 17-i budapesti fellépésére.
 • Paul van Dyk Budapesten

  A tavalyi évben World Best No.1 dj-ének megválasztott Paul Van Dyk a nyár elején, pontosabban Június 17-én hazánkba látogat.

Ajánlott lemezek

 • Berlini klub útikalauz

  Egy új DVD/CD megjelenését jelentették be, amelynek köszönhetően betekintést nyerhetünk Berlin Club életébe.
 • Paul van Dyk - In Between

  A világ #1 DJ-je, Paul van Dyk egy lendületes, új munkájával tér vissza, mely ismét reflektorfénybe helyezi kivételes produceri tehetségét.

Hírek

 • Paul van Dyk koncert játék

  PAUL VAN DYK, világ Nr 1. DJ -je, az augusztusban megjelenő új albumának a lemezbemutató világturnéja keretében 2007. szeptember 15-én, közel másfél év után ismét Magyarországra látogat , hogy a tavalyihoz hasonló gigantikus partit prezentáljon a rajongóinak a budapesti SYMA Arénában! Most erre a szuperkoncertre nyerhettek a Pulzártól 2db szimpla belépőt!

Zenei stílusok

 • Deep House

  A house zene egyik alfaja. Lassabb ütemek és lágyabb hangzás jellemzi, gyakran fordul elő férfi vokál a stílus klasszikusai között.
 • Trance

  A trance az 1990-es évek kezdeti szakaszában kialakult zenei műfaj. Szülőhelyének Frankfurt tekinthető. Szerteágazó, és állandóan változó műfaj, melynek számos ágazata van.
 • Electro

 • House

  A diszkó,electro, funk, synthpop és az R&B stílus leszármazottja. Tipikus hangszerei a szintetizátor, dobgép, sequencer, sampler. Az első, kifejezetten house zenét játszó klub Chicagóban jelent meg Music Box néven.

Ajánlott rádiók

© 2001–2024 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó