Pulzar

Carl Cox

Elektronikus zenei nagykövet, aki tizenéves kora óta DJ , acid house veterán, a techno bajnoka.

Carl Cox szinte sugározza magából a zene iránti szerelmét, elég csak megnézni Őt a lemezjátszók mögött, figyelni senkivel nem összetéveszthető mozdulatait melyek egyszerre dinamikusak és vidámak. Szettjei során ilyenné teszi közönségét is, kiváltképp mikor mikrofonon keresztül konferálja fel a következő underground bombát, amit a tánctérre dob egy új lemez képében. Bármit említünk, ő már megtette: zenét játszik, slágereket gyárt, miközben hirdeti az élet és szeretet igéjét.

1977-ben, 15 évesen kapta első pár lemezjátszóját és mobil DJ-ként kezdett tevékenykedni. A diszkó volt az első hangzás mely elragadta, de a ’80-as években már a többi fiatal londoni DJ zenei stílusa fele mozgott. Hip-hop és elektro volt ekkor terítéken illetve az egyedi, limitált példányszámú zenei csemegék. Tökéletes helyen és időben élt ahhoz, hogy a Chicago house első fecskéit már érett fülű lemezlovasként hallja. Élete egyik meghatározó felvételéről, Phuture a.k.a. DJ Pierre „Acid Trax”-éről így nyilatkozik:

„Azt mondtam «Ez az!». Csináltam a saját partyjaimat a tőlem már megszokott hangzású lemezeimmel, majd feltettem ezt a Phuture tracket, és az emberek ledermedtek. Vicces, mert akkoriban akik őrültnek tartottak emiatt, azoknak nagy része meghatározó producerré vált a későbbiekben.”

A hangzás úttörőjeként Carl a robbanó brit rave szcéna éllovasa volt. Játszott a legendás Danny Rampling-féle Shoom nyitóestjén, társpromoter volt a „The Project”-ben Paul Oakenfolddal és Brighton „The Zap” nevű klubjában vállalt rezidenciát. Legendák keringenek arról az 1988-as mozdulatról, mikor a Sunrise rave során egy harmadik lemezjátszót is csatasorba állított, majd így folytatta szettjét 15 000 ember előtt. Már akkor nyilvánvalóvá vált, hogy aki ott volt, fontos zenetörténelmi pillanat részese lehetett.

A következő lépés a zeneírás volt. 1991-es debütáló megjelenése, az „I Want You” Paul Oakenfold Perfecto címkéjén top 30-ba verekedte magát és Top of the Pops fellépést hozott számára, majd ezután rövid időn belül még két zenéje is felkerült a slágerlistákra. De ahogy a tömegek a kommersz house és trance felé fordultak, Carl vonakodó popsztárként menekült vissza az underground techno tápláló karjaiba. „A techno valahova hazavezet” mondta a hangzásról.

„A hangzása mindig tartogat egy csipet meglepetést, sosem tudhatod merre visz tovább. Ijesztő és csodálatos egy időben.”

Carl klasszikus kiadványai közé sorolható az 1995-ös mix CD-je "F.A.C.T." címmel, ami egy örökéletű techno eposz több mint 250.000 darab eladott példánnyal, valamint az 1996-os „Two Paintings and a Drum” EP, mely újra a top 30-ba ért a brit listákon.

Ultimate Music Management nevű cégének nem kisebb nevek lettek pártfogoltjai, mint Josh Wink és Laurent Garnier, 27 másik művész mellett. Az Ultimatum kiadóként is működött, itt jelent meg Cox harmadik top 30-as zenéje, a Sensual Sophis-ti-cat. 2005-ös harmadik albuma, a "The Second Sign" felkavarta a szcénát és a spanyol slágerlistán egészen a harmadik helyig repült. Hasonlóan elismert megjelenései még a Christian Smith-szel közös Dirty Bass és a funky Give Me your love, melyek a 23rd Century Records-on jelentek meg.

Az Intec Records 1999-es megalapítása után a kiadó rengeteg underground kiadványt dobott piacra, a jubileumi 50. megjelenés 2006-ban volt esedékes két Carl Cox produkció formájában. Ezek voltak a Spoon és a K'Pasa, a nemrégiben elhunyt jóbarát Mark Spoon (Jam and Spoon) iránti tisztelet jelképei.

2008-ban Carl visszatért Ibizára a zsinórban hetedik Space-ben eltöltött évadjára, minden eddiginél erősebb fellépőlistával felvértezve. Olyan nagyszerű művészeket látott vendégül, mint Laurent Garnier vagy Fatboy Slim. Megtartva a jól bevált Carl Cox & Friends koncepciót amivel körbejárta a Földet, a line upban szereplő fellépők igen széles skálán mozogtak stílusukat tekintve. A drum & bass pionírok Roni Size és DJ Marky, a break mesterei Evil Nine és Adam Freeland, a house/break vezér Bushwacka! és Freemasons, valamint Loco Dice és James Lavelle is a palettát színesítette. 2006-ban az Ibiza Dj Awardon Carl sorozata nyerte el a "Legjobb ibizai klubest" címet, mely jól mutatja hova fejlődött a kezdetektől az est, és hogyan reagáltak a rajongók a változatos felállásokra, melyek mindig Cox agyából pattantak ki. Ezt a népszerűséget képes volt fenntartani is, hiszen míg rengeteg klub anyagi gondokkal küszködött a gazdasági világválság miatt és arra kényszerültek hogy ingyenjegyeket osztogassanak rendezvényeikre, Carl estéi folyamatosan remek számokat hoztak és fantasztikus hangulatot kreáltak a Spaceben.

2008 egy rettenően sűrű év volt számára, hiszen folyamatosan utazgatott az USA, Dél Amerika, Európa és a Távol Kelet között, nem beszélve masszív ausztráliai turnéjáról, mely magába foglalta a Big Day Out fesztiválokat is. A Miamiban megrendezett Winter Music Conference-en is részt vett, sorrendben negyedik alkalommal vitte hátán a Carl Cox & Friends arénát. Játszott több exkluzív Forma-1 partin, a nevadai sivatagban megrendezett legendás Burning Man fesztiválon, valamint fellépett a londoni Clapham Common fesztiválon is.

Három év után visszatért hazájába, hogy újra brit felségterületen mutassa be Carl Cox & Friends partikat a londoni Heaven-ben vagy a brightoni Brighton Centre-ben, illetve több észak-angliai rendezvényen. Az események természetesen mind teltházzal zajlottak le olyan vendégek közreműködésével, akiket ismét Cox maga választott ki: Loco Dice, Green Velvet, Klaxons, Fedde Le Grand, Pendulum, Rennie Pilgrem, Jon Rundell és az X-Press 2. Coxy fontosnak tartja hogy elérte azt, hogy a jegyárak a lehető legalacsonyabban legyenek tartva, a szórakoztatás minősége viszont az elérhető legmagasabb szinten maradjon a saját estjei során.

Carl Cox

Két másik dolog is mutatja, hogy Cox még abszolút nyeregben érezheti magát: az első egy meghívás volt Anglia új szuperklubjába, a Matterbe. A 2600 fős briliáns helyszín a partivilág ékköve, mind külsőségeit, mind technikai felszereltségét figyelembe véve. A második jel a Mixmag szavazása volt, melyen az olvasók az elmúlt 25 év legjobb DJ-jének választották. „Nagy megtiszteltetés, hogy elsőszámú kedvencüknek jelöltek ennyi időre vonatkozólag.”

„Boldog vagyok hogy az emberek még mindig élvezik a zeném. A zene az életem, keményen dolgoztam érte, és megosztom mindenkivel” – mondta.

Carl "Global" című rádióműsora már több mint 4 millió embert ért el és 24 országban közvetítik, ezzel a világ egyik legfontosabb rádiós személyiségévé téve őt. Nincs megállás, Mr. Cox!

Archív partyajánlók

 • [2023-06-28] Balaton Sound 2023
  @ Zamárdi

  Magyarország legmenőbb tóparti fesztiválja, a Balaton Sound június végén ismét visszatér Zamárdiba.
 • [2016-08-24] B my LAKE 2016
  @ Zamárdi

  Főszerepben a techno/tech-house/minimal/house! Idén is a legnívósabb előadókat szállítjuk a B my Lake-re. Új külsőt kapnak a színpadok, s egyben alakul a tematika is: a B Stage-hez és a my Stage-hez hasonlóan idén a Lake Stage-n is a 4/4-ek veszik át terepet és a legjelesebb techno/tech-house hazai klubestek szervezői és képviselői kapnak majd itt helyet.
 • [2013-10-12] BÓNUSZ Electronic Music Festival 2013
  @ HUNGEXPO

  A nyárnak ugyan vége, de az idei fesztiválszezon ezzel még nem záródott le, sőt, az egyik legnagyobb durranás még csak most következik ! 2013. október 12-én a HUNGEXPO területén újra megrendezésre kerül Budapest leglátogatottabb elektronikus-zenei megmozdulása, a BÓNUSZ ELECTRONIC MUSIC FESTIVAL. A legmodernebb hang - és látványtechnikával felszerelt, három hatalmas arénában, illetve egy szabadtéri színpadon zajló fesztivál idén is a jelenkori elektronikus zenei világ külföldi és hazai éllovasait vonultatja fel.
 • [2012-09-29] Time Warp Italy 2012
   

  A második Time Warp Italy nem csak a zenei programot bővítette a tavalyi évhez képest. A produkció nagy léptekkel halad affelé, hogy minél jobban elérje az igazi mannheimi Time Warp színvonalát. 20 Dj fog játszani 4 teremben. A fény és vizuál technikával is megpróbálnak lenyűgözni minket, mint például a háromdimenziós Sculpture Mappings elképesztő látványával. A Time Warp Italy így egyre közelebb és közelebb kerül a mannheimi kiadáshoz.
 • [2012-03-31] Time Warp Mannheim 2012
   

  A messzemenően látványos olasz és holland rendezvények után a Time Warp rajongók figyelme Mannheim felé irányul.
 • [2011-10-15] Telekom Bónusz Fesztivál 2011
  @ HUNGEXPO

  2011. október 15-én, szombaton, újra jelentkezik a DEADCODE PRODUCTION megarendezvénye, az idén új névre keresztelt TELEKOM BÓNUSZ ELECTRONIC MUSIC FESTIVAL.
 • [2011-04-02] Time Warp 2011 - A kör bezárul
  @ Maimarkthalle

  Immár a 2011-es Time Warp line upja teljes, a fellépők névsora mindössze a pontos időrendi line up-ot nélkülözi. A 30 éve pályán lévő Sven Väth például egy egyedülálló jubileumi szettel készül, míg Richie Hawtin egy hat órás maratoni performansszal szórakoztatja majd a nagyérdeműt. A berlini székhelyű Henrik Schwarz pedig, aki inkább a deep house műfajában vált ismertté, most egy teljesen új techno live acttel rukkol elő.
 • [2010-06-03] Urban Art Forms 2010
  @ Wiesen - Ausztria

  Idén is megrendezésre kerül európa vezető audiovizuális fesztiválja.
 • [2010-04-10] Hyperspace 2010
  @ Syma

  Minden idők legerősebb line up-jával vár minden elektronikus zene rajongót április 10 -én a 2010 -es HYPERSPACE.
 • [2009-08-22] Carl Cox
   

  Fellépők: Carl Cox, Hot X, Ladida, Felipe,
 • [2009-07-09] Balaton Sound
   

  Indulásként kilenc név a világ élvonalából; MOBY, KRAFTWERK, UNDERWORLD, THIEVERY CORPORATION, RÖYKSOPP, ERICK MORILLO, CARL COX, DAVID GUETTA, RICHIE HAWTIN.
 • [2009-03-28] Time Warp
   

  A Time Warp az elektronikus tánczene legjelentősebb fesztiváljai közül az egyik legidősebb és legrangosabb - az Európában megtartott rendezvények között Mindez kezdődött 1994-ben Ludwigshafen-ben, egy parányi magból álló, lelkes szervezőcsapat munkájaként...
 • [2009-02-14] Need4Speed pres. N-PHONIX
  @ Diesel Club, Budapest

  Február 14.-én N.Phonix látogat hazánkba a Need 4 Speed csapat szervezésében.
 • [2008-11-15] Need4Speed Classic
  @ K2, Budapest

  Évekkel ezelőtt a Need 4 Speed csapata számos club estet tartott, ahol a hazai dj-k és producerek munkásságán volt a hangsúly, az elmúlt 1-2 évben viszont rendszeres volt a külföldi vendég. Ezúttal viszont a gyökerekhez visszatérve egy Classic esttel lep meg minket a szervező gárda, ahol ismét a magyar élvonal lesz a főszereplő.
 • [2007-12-21] Classic Záró party
   

  Classic Záró party, Catch The New Year szilveszteri party
 • [2007-07-07] TrancePort & The Circus Maximus presents Twin Peaks
  @ Normafa Sport Hotel erdei parkja

  Két szervező összefogott, hogy elbűvöljön titeket ezen az éjszakán. Bár zenei hitvallásuk eltérő de hisznek abban, hogy egy fúzióból mindig új tud születni, főleg ha ilyen misztikus éjjelen történik, mint most fog (07. 07. 07.).
 • [2007-06-09] Trance and House Classic Party
  @ Blue Monkey Cafe, Budapest

  2007. Június 9.-én a Trance Factory szervezőcsapata visszatér a Blue Monkey falai közé, ahol eddig 3 remek hangulatú bulit sikerült összehozni. Az ok ezúttal nem más, mint Fabian 35. születésnapi bulija! Úgy gondoltuk ez méltó alkalom lesz arra, hogy egy classic partyn végigkísérhessük Fabian pályafutásának elmúlt 12 évét.
 • [2007-05-27] Debut Classic
  @ Bed Beach, Budapest

  Debutálunk a Bed Beachen, debutál a Bed Beach. A Beach történetében először ad otthont house partynak pünkösd vasárnapján, illetve a Debut csapata is először rendez partyt a Bed Beachen.
 • [2007-05-12] Deja Vu
  @ Barokko, Budapest

 • [2006-03-25] Counterstrike
  @ Citadella, Budapest

  Line up: Counterstrike (ZA - Algorythm, Obscene, Outbreak) SKC (Tactile, Commercial Suicide, Hospital) Stealth (Bladerunnaz) Sp & Scinetyc (Circus Maximus) Soundhunter (Need4Speed, Sound-O-Phonics)...
 • [2005-11-11] Drum Club vs NFS
  @ Citadella, Budapest

  Íme egy újabb party, mely két crew együttmûködésének köszönhetõen jött létre. Ezúttal azonban nem két “baráti társaság” fogott össze, hanem sokak szerint a hazai szcéna ellentétes pólusán helyet foglaló két banda “egyesítette erõit”.
 • [2005-07-09] EXIT FEST
  @ Novi Sad- Szerbia-Montenegro

  2005. július 7-10-ig a vajdasági, Novi Sad ad majd helyet a mára világhírű elektronikus dance fesztiválnak, amit Szerbia felszabadulásának ünnepére rendeznek immáron 5. alkalommal. Ez, az EXIT. Egy kis gyors infó, mire számíthatunk idén a rangos dance fesztiválon.
 • [2005-05-07] Classic Party '95 - '05
  @ Club Prince, Mende

  Május 7-én Classic Party Mendén, a Club Prince-ben! Az 1995 - 2000 - ig tartó "house" hangzás igen meghatározó volt a magyar elektronikus zenei életben. Mi ezt a hangulatot és az akkori, legendás mendei Wild West atmoszférát szeretnénk feleleveníteni május első szombatján.
 • [2004-12-11] Trance Sensation
  @ Citadella, Budapest

  A 2004 Dec 11-ére meghirdetett Trance Sensation party Line Up-ja megváltozott. Ron Van Den Beuken magánéleti problémákra hivatkozva lemondta budapesti fellépését, helyette Dj SVENSON jön, aki Johan Gielen-nel közösen alkotják a SVENSON & GIELEN párost, de az ő nevéhez főződik az AIRSCAPE és ALICE DEEJAY formáció is.

Biográfiák

 • A Guy Called Gerald

  A mai modern tánczenék nyolcvanas évek végi születése óta A Guy Called Gerald az egyik főszereplő. Már az 1988-as nagy áttörés, a Szerelem Nyara (Summer of Love) talán legismertebb himnuszát, az akkor abszolút újdonságszámba menő acid house-os Vodoo Ray-t is ő jegyezte.
 • Basement Jaxx

  A Basement Jaxx két tagja, Felix Buxton és Simon Ratcliffe, Londonban akadtak össze 1994-ben, az amerikai house nagymesterei és a latinos, funky-s zenék iránti szeretetük pedig hamar odavezetett, hogy alapítottak egy együttest és egy lemezkiadót (Atlantic Jaxx), és kislemezeket kezdtek el kiadogatni.

Kapcsolódó cikkek

 • Balaton Sound – DAY #2/3

  A Heineken Balaton Sound második napján olyan nevek kerültek a terítékre – szigorúan csak példálozva -, mint David Guetta, Gossip, Gareth Emery, Sander Van Doorn, Sven Väth, a magyarok közül Sterbinszky, Roberto, Carbonfools, Nora Naughty, Pöli, és még sokan mások.
 • Avicii nyitja a Heineken Balaton Soundot

  Björk után további tíz világsztár részvételét jelentették be a Heineken Balaton Sound szervezői. A névsor nemcsak rendkívül illusztris, de igazán sokrétű is. Ma már biztosra vehető, hogy a legjobban várt sztárok közül Zamárdiba érkezik júliusban többek között Avicii, az Example, a Gossip, Steve Angello és Carl Cox is.
 • Végleges a Bónusz fellépők névsora

  A kör bezárult: az utolsó nevekkel is kiegészült a 2011. október 15-i TELEKOM BÓNUSZ ELECTRONIC MUSIC FESTIVAL fellépőinek a névsora. Az immár teljes line-up értelmében a HUNGEXPO négy óriási arénájában több, mint 40 külföldi és hazai művész fog színpadra lépni.
 • Telekom Bónusz Festival - Elfogyott az első 1000 darab akciós jegy

  Elfogyott az első 1000 db 5990 HUF -os akciós TELEKOM BÓNUSZ ELECTRONIC MUSIC FESTIVAL 2011 elővételi jegy. Augusztus 31 -ig 6990 HUF -os áron juthattok hozzá a jegyekhez a www.deadcode.hu weboldalon vagy az országszerte megtalálható elővételi helyeken.
 • Egbert remixek futószalagon

  Az elmúlt két évben a nemzetközi techno-house szcénába üstökösként berobbanó holland dj / producer, Egbert minden jel szerint 2011-ben is folytatja diadalmenetét. Az már eddig is nyilvánvaló volt, hogy a fiatal művész a saját produckiók szerzése mellett remixerként is kiválóan megállja a helyét, elég csak a tavalyi ősz klub-bombájára, Carl Cox örökzöld 'The Latin Theme'-jére írt újraértelmezésére gondolni.
 • Carl Cox magyar producert remixel!

  A szakma veteránjának a vokál és a vonósok hangszerelése tetszett meg a magyar Victor Macpherson „Usual Times” című trackjében, ezért elkészítette saját remixét, amely a nyár derekán lát napvilágot a Dowalve Records gondozásában megjelenő EP-n.
 • CARL COX AZ ULTRA MUSIC FESTIVAL-ON

  Az új esztendő első hetében nyilvánosságra került a 2010-es Miami Winter Music Conference záróeseményén, az Ultra Music Festival-on résztvevő művészek névsorának első adagja.
 • Magyar producerek a Carl Cox DVD-n!

  Az ősz egyik legnagyobb szenzációját az elektronikus zene rajongói számára mindenképpen Carl Cox DVD-je hozta el.
 • Íme We Love Space 2009-es line-up-ja!

  Az ibizai, vasárnapokon hetente megrendezett We Love Space meghirdette a teljes line-upot az elkövetkezendő szezonra.
 • Az EH1 fesztivál 20 éves

  A EH1 fesztivál augusztus 15-én nyitja meg kapuit a Royal Highland center & Showground-ban Ingilston-ban, Skóciában.
 • Bekeményített az Exit fesztivál !

  Az Exit fesztivál, kiegészítette, amúgy is tekintélyes fellépőinek névsorát.
 • Íme a Time Warp idei line up-ja

  A kezdeti fellépők névsorának novemberi prezentálását követően a Time Warp Mannheim központú fesztiválja véglegesítette line up-ját.
 • Carl Cox a digitális zenélésről

  Ausztrália legnagyobb lapja a Herald Sun nagy nehézségek árán de leszervezett egy interjút a nehézsúlyú Dj-vel Carl Coxal. A brit dj akit a mixmag által az elmúlt 25 év legjobbjának választottak, végül is szakított időt, hogy beszámoljon többek között jelenlegi szettjeiről, a Tracktor Strechről és a zenei háttérben rejlő digitális platform kulisszáiról.
 • Megvan az Ultra Music Fesztivál Line -upja

  A fő esemény a 2009-es Music Konferencián ismét az Ultra Music Fesztivál lesz.
 • Time Warp: 15 éves jövőre a német megafesztivál

  Világsztárokkal fogadja a 15. születésnapját ünnepelő Time Warp a jövő évben Mannheimbe látogatókat.
 • DJ Smith találkozása Carl Cox-al

  A fiatal tehetség, DJ Smith nagy álma vállhatott valóra, amikor egy adriai útjáról hazafelé a világ egyik leghíresebb dj-vel, Carl Cox-al találkozhatott.
 • Discography II. Carl Cox készülő mixlemezén!

  Ha semmit sem fĹąznénk e fenti hírhez, már akkor is óriási szenzációt kürtölhetnénk világgá, hiszen nem minden nap részesül magyar előadó abban a megtiszteltetésben, hogy szerzeménye felkerül a világ nr 1. techno/tech-house mĹąvészének készülő mixalbumára. Sőt, ez nem csak magyar producer számára jelent hihetetlen elismerést; a világ bármely szegletén élő tech-house-előadó büszke lenne egy ilyen felkérésre.

Ajánlott lemezek

Zenei stílusok

 • Acid

  Valószínűleg a Roland cég maga sem gondolta, milyen korszakalkotó változás elindítója lesz a TB-303-as analóg bassliner 1982-es piacra dobásával. A készüléket egyedül gyakorló gitárosoknak, a TR-606-os dobgép mellett használandó mechanikus basszuskíséretként szánták, az “élő zenekar a nappaliban” hatás elérésére. A szerkezetnek eleinte nem volt komoly visszhangja; a gitárosoknak nem igazán jött be a készülék, vagy csak egyszerűen nem vettek tudomást róla. A Roland másfél év, azaz mindössze tízezer TB-303-as összeszerelése után leállította a gyártást.
 • Dub

  A dub egy létező szám változatának tekinthető, amely általában kihangsúlyozza a dobot és a basszust; a keletkező hangzás népszerű a jamaicai sound systemek tagjai körében.
 • Hard Techno

  A kilencvenes évek közepén, Németországban kialakult stílus a korai, monoton techno hangzást vegyítette a hardcore producerek által alkalmazott technikákkal. Kialakulása erőteljesen összeköthető a Schranz alapjaival.
 • Dubstep

  A dubstep eredete a szintén "brit találmányként" aposztrofálható uk garage-ból vezethető le: a pattogó, gyors, r'n'b vokálokkal és a korai drum and bassból ismert basszusokkal megtűzdelt, alapvetően optimista kicsengésű műfajban akadtak kísérletező kedvű producerek, akik a sémát és annak tempóját - körülbelül 140 bpm - alapul véve egy sokkal sötétebb, ridegebb hangzásban kezdtek gondolkodni.
 • Drum and Bass

  Amikor '89 party-hősei, Grooverider és Fabio valamikor a kilencvenes évek elején dél-londoni (Brixton, Elephant & Castle) klubokban (leggyakrabban a Rage-ben) a hardcore-on továbblépve, addig teljesen szokatlan ritmus-patternekkel gazdagították zenéjüket – és kergették őrületbe a közönséget – még nem is sejtették, hogy e gondolatokból nő ki '97 Britanniájának mainstream muzsikája.
 • Tech-house

 • Minimal

  A klasszikus techno mellett egyre nagyobb teret hódított magának a minimal hangzás, a minimal techno.
 • House

  A diszkó,electro, funk, synthpop és az R&B stílus leszármazottja. Tipikus hangszerei a szintetizátor, dobgép, sequencer, sampler. Az első, kifejezetten house zenét játszó klub Chicagóban jelent meg Music Box néven.

Ajánlott rádiók

© 2001–2024 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó