Pulzar

Művész

Caribou

Caribou

A minden újabb megjelenésével saját hangzásvilágát folyton megreformálni igyekvő formáció a krautrock ritmusaiból, az elektronikus pszichedéliából és néhol tört-, néhol hipnotikusan monoton ütemű dobokból építkezik, létrehozva ezzel egy buja, örvénylő zenei panorámát.

 

A Caribou lelke, a Londonban matematikusként diplomázott Dan Snaith zenei karrierje 2001-ig nyúlik vissza, amikor is a londoni illetőségű Leaf Label kiadta Start Breaking My Heart c. jazzes beütésű IDM albumát. Az akkor még Manitoba néven futó együttes azon egyszerű okból kényszerült névváltoztatásra, hogy a The Dictators nevű punkzenekar frontembere, Handsome "Dick" Manitoba plágiumot kiáltva perrel fenyegette. A jogi hercehurcát mellőzni kívánó Snaith az egyszerűbb megoldást választotta és inkább felvette a Caribou elnevezést. 

A következő, analóg szintetizátor hangokkal és néhol élő dobbal, néhol dobszemplerekkel teletűzdelt Up In Flames c. album még a korábbi néven jelent meg, de a 70-es évek pszichedelikus rock világát idéző The Milk of Human Kindness már az agancsos alteregó alatt jött ki. Ezt követte a 2008-ban megjelent, a neves Polaris zenei díjat is elnyerő Andorra, majd az idei év egyik legfontosabb könnyűzenei megjelenése, a 2010-es Swim, mely a víz alatti zenehallgatás illúzióját hivatott érzékeltetni.

A Caribou különleges kapocs az elektronikus zene és a zenekarok világa között, ritkaság számba megy, hogy dj-k élőzenei produktumot építsenek bele szettjeikbe, de Caribou számokkal akár partikon is találkozhatunk. Ráadásul számaikból remixek sora is készült, olyan úttörő producerek által, mint James Holden, Hot Chip, Fuck Buttons, Gold Panda, Ikonika vagy a Four Tet, közülük többen a Caribou turnén is fel-fel tűnnek.

Ajánlott lemezek

Archív partyajánlók

 • [2012-07-13] Optimus Alive 2012
   

  Optimus Alive! Lisszabonban (Portugália) zenei és művészeti fesztivál kerül megrendezésre az Algés folyó partján. Az elsőre 2007-ben került sor. Az Egyesült Királyság NME magazin helyezve az egyik legjobb 12 európai fesztivál 2009-ben.
 • [2011-12-16] Pre-Christmas w/ TALE OF US
  @ Prestige (ex Privé), Budapest

  Minden kiváló zene egy történetet mond el. Élmények meséje, az örömök meséje, az elveszett es boldog szerelmek meséje. MESE Rólunk.
 • [2011-10-08] 2 Years of Stayfly W/Thugfucker, Clockwork
  @ Cinema Hall, Budapest

  Két éve a szcéna legkiemelkedőbb művészeivel, két éve a Stayfly-al, két éve veletek. Megjártuk Budapest legnívósabb helyeit, megéltük legnagyobb partijait, meghallgattuk a szcéna legnagyobbjait, felejthetetlen pillanatokkal lettünk gazdagabbak. Tomboltunk hajnalhasadtáig a Margitszigeten és szétkaptuk a Merlin falait, elhoztuk nektek Bill Patrickot, Juliettát, Ryan Crossont, Matt Tolfreyt, Katout, a Dyed Soundoromot, DJ W!LD-ot, Chopstcik and Johnjont, Fritz Kalkberennert és Jamie Jonest, csak hogy egy párat említsünk a repertoárból.
 • [2011-07-29] Sun Goes Down 2011
  @ Margitszigeti Atlétikai Centrum

  Egyszer minden valóra válhat....!!! Csak igazan hinnünk kell benne!!! Merész álomnak tűnt eddig csupán, csak egy remény volt a mogyoródi Aquapark-ban rendezett elektronikus zenei Kánaán óta, hogy meg egyszer a moderntánc zenék szárnyán a mennyekbe repülhetünk. Legálabb még egyszer lesz egy fesztiválunk, ahol a fellepő művészek mindegyike az előremutató zenei irányzatok egyik kiemelkedő vezéralakja. Akar mennyire hihetetlen is, de 2011. július 29-30-an jegyet válhatunk, a partizok paradicsomába, mert a várva várt álom, most beteljesül.
 • [2011-06-18] Stayfly pres. Tale Of Us
  @ ChaChaCha Cabrio, Budapest

  Szinte mesébe illő, hogy a Mesés Melódiák Mesterei kis hazánkba látogatnak június 18-án, nem is regélhetnék itt másról, mint a Tale of us-ról. Carmine Conte és Matteo Milleri  vagyis a Tale of us duó egyenesen Barcelonából a Sonar fesztiválról érkeznek hozzánk Budapestre. Az olasz – amerikai duó, akik jelenleg Berlin utcáit és klubjait koptatják, végre elhúzzák a mi nótánkat is.
 • [2011-03-18] Stayfly pres Dyed Soundorom & K.atou
  @ Merlin, Budapest

  Több, mint négy év telt el azóta, hogy a magyar Dyed Soundorom rajongók első kézből élvezhették kedvencük bűvészkedését a DJ pultban. Azóta a párizsi house-betyár neve világszerte ismerté vált – zenélt a berlini Panoramabartól elkezdve, a tokiói Warehouse 702-n át, a londoni Fabricban, a leedsi Loucheban, és folytathatnánk a sort – majd 2010 nyarán rezindensé nőtte ki magát a legendás ibizai Circoloco @ DC10-ben.
 • [2011-01-15] Suol Label Night w/ Fritz Kalkbrenner, Chopstick & Johnjon
  @ Merlin, Budapest

  A német vokalista és producer Fritz Kalkbrenner augusztusban már feledhetetlen nyárvégi éjszakával bizonyított a magyar közönségnek. Visszatérésére szerencsére nem kell sokat várnunk, január közepén egy igen ígéretes Album Tour keretein belül köszönthetjük újra Budapesten a tehetséges művészpalántát.
 • [2010-12-02] Selected Sounds vol. 1 
by NVC

  @ Gödör Klub, Budapest

  Idén decemberben új klubsorozat üti fel a fejét Budapesten Selected Sounds néven. Célkitűzése már a névből kiolvasható: izgalmas, kisérletező, az elektronika és az élőzene határain átívelő, válogatott produkciók bemutatása, hazai előadók hathatós közreműködése mellett, szem előtt tartva a minőséget és a zenei sokszínűséget. A fenti definíció tökéletesen illik a nyitó esemény vendégére, a szakma és a közönség által évek óta egekig magasztalt, és a világhír kapujában álló kanadai Caribou zenekarra.

 • [2010-11-26] Stayfly & Move pres. K.atou
  @ Mono, Budapest

  Mozdulj rá újra! A StayFly és a Move első sikeres kooperációja: magasröptű mozgásterápia! 2010. november 26-án egy boszorkányos szépségű és ügyességű hölgy vendégszereplésével villanyozzuk fel a Mono-mániásokat…
 • [2010-11-24] Ryan Crosson @ MNML
  @ U26, Budapest

  Szerda estéink lényegében új fénytörésbe kerültek, mióta a Stayfly csapata MNML rendezvényeivel szabotálja a hétköznapi pihenőinket.
 • [2010-11-17] MNML
  @ U26, Budapest

  Szerda estéink lényegében új fénytörésbe kerültek, mióta a Stayfly csapata MNML rendezvényeivel szabotálja a hétköznapi pihenőinket.
 • [2010-11-10] MNML
  @ U26, Budapest

  Szerda estéink lényegében új fénytörésbe kerültek, mióta a Stayfly csapata MNML rendezvényeivel szabotálja a hétköznapi pihenőinket.
 • [2010-11-05] Casino Bangkok Meets Downtown Dirty Disco
  @ Brick, Budapest

  Mert technó nem csak a parlamentbe kell! November hó első péntekén a vidrátlan srácok és a belvárosi dirty-crew egyesített erőikkel forrósítja a hangulatot Budapest legújabb underground klubjában, a Brickben. A szív- és lélekmelengető Stayfly-partik hangulata a tél beálltával sem veszít magas hőfokából, és most a technocsikidám betyárokkal lepaktálva biztosítják az erős kezdést az újjászületés havában.
 • [2010-11-03] Julietta @ MNML
  @ U26, Budapest

  Szerda estéink lényegében új fénytörésbe kerültek, mióta a Stayfly csapata MNML rendezvényeivel szabotálja a hétköznapi pihenőinket.
 • [2010-10-15] Stayfly pres. Downtown Dirty Disco
  @ Brick, Budapest

  15-én egy piszkos éjszakával indítja a Stayfly a fedett-pályás szezont a BRICK-ben.
 • [2010-09-18] StayFly presents A38_MNML w/ Damian Lazarus
  @ A38 tetőterasz, Budapest

  Óriási nyári évadzáró buli az idei Balaton Sound legnagyobb és legeredetibb hősével, Damian Lazarus-szal, aki a legkiválóbb honi minmalistákkal fog karöltve felejthetetlent zúzni.
 • [2010-09-04] StayFly presents A38_MNML w/ Lee Curtiss
  @ A38 tetőterasz, Budapest

  A Stayfly és az A38 MNML legénysége bizony nem hagy sok időt a láblógatásra - alig tértünk magunkhoz a Matt Tolfrey okozta extázisból és a hibátlan Afrilounge szett dallamai is a fülünkben csengenek még, aStayfly csapata máris újabb ínyencséggel veszi le lábáról a zene szerelmeseit.
 • [2010-08-07] Sun goes Down w/ Fritz Kalkbrenner
  @ ChaChaCha Cabrio, Budapest

  Táncoló arcok a naplementében, dj-csillagok, és Cha-cha-cha? Augusztus hetedikén új arcát mutatja a Margit-sziget! A Bomba és a StayFly bemutatja:

Kapcsolódó cikkek

 • "Készen állsz az év leghosszabb naplementéjére?"

  Idén immáron ötödik alkalommal kerül megrendezésre a hazai elektronikus zenei szcéna egyik legmarkánsabb nyári szabadtéri mini fesztiválja. A Sun Goes Down ezúttal rendhagyó módon minden energiáját egyetlen felejthetetlen éjszakába sűríti, és egy eddig nem látott MONUMENTÁLIS élményre invitálja vendégeit. A nagyszínpad és a két extra helyszín felhozatala kétséget kizáróan sokak álmait váltotta valóra a Booka Shade élő showjával, a várva várt Klangkarussell párossal, Dominik Eulberg-el, a szintén live act-jével debütáló Lank-al, Naga & Betával és a hazai underground kedvenceivel.
 • Sun Goes Down 2012 – Cha-Cha-Cha Cabrio

  Ismét elindult a várva várt fesztivál szezon, így épp itt az ideje, hogy elkezdjünk zsizsegni az egyetlen fővárosi, színtisztán elektronikus zenével szórakoztató fesztivál, a Sun Goes Down körül. A Stayfly csapata idén sem felejtette el ugyanis a különleges naplemente szerelmeseit. 2012. július 26-27-28-án a szervező brigád átvéve a margitszigeti tücskök szerepét, három napon keresztül kényezteti a hallójáratokat a Sun Goes Down fellépőinek nemzetközi taktusaival.
 • Avicii nyitja a Heineken Balaton Soundot

  Björk után további tíz világsztár részvételét jelentették be a Heineken Balaton Sound szervezői. A névsor nemcsak rendkívül illusztris, de igazán sokrétű is. Ma már biztosra vehető, hogy a legjobban várt sztárok közül Zamárdiba érkezik júliusban többek között Avicii, az Example, a Gossip, Steve Angello és Carl Cox is.
 • Top 100 track 2010-ből a Bleep szerint

  A digitális zeneértékesítés legizgalmasabb helye, a Bleep zeneáruház összállította 2010 szerinte legjobb zenéit, amiket egy kedvezményes árú csomagban most bárki megvásárolhat.
 • NVC Selected Sounds Interjú

  Az NVC legújabb sorozata a Selected Sounds kapcsán készítettünk a csapattal egy villáminterjút, hogy mi is ez az előremutató, új sorozat, és mire számíthatunk a jövőben.
 • MNML november

  Szerda estéink lényegében új fénytörésbe kerültek, mióta a Stayfly csapata MNML rendezvényeivel szabotálja a hétköznapi pihenőinket. Az új Eiffel téri klubhelyiségben az októberi bemelegítés után tovább forrósodik a hangulat .

Zenei stílusok

 • Tech-house

 • Minimal

  A klasszikus techno mellett egyre nagyobb teret hódított magának a minimal hangzás, a minimal techno.
 • Techno

  Az első időszakban általában a Roland TB303/TR808 / TR909 dobhangmintákból egyszerű 4/4-es lábdobbal, és az első analóg szintetizátorokkal majd virtual analog hangszerekkel készítették a művészek ilyen stílusú zenét.

Ajánlott rádiók

© 2001–2024 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó