Pulzar

Roni Size

Roni Size napjaink egyik meghatározó alakja a drum and bass életben. Népszerûsége a popsztárokéval vetekedik, mégis hûséges maradt a tört ütemekhez. Producerként, DJ-ként tevékenykedik szerte a világon. Több zenéje mára már alapmûnek számít, munkásságát nemcsak rajongói, de a kollégái is elismerik.

Bristolban született, ami akkoriban elég nagy kulturális központnak számított, fõleg ha zenérõl volt szó. Temérdek stílus és club tömörült a városban az országos átlaghoz képest. Az utcán mindenhol zene hallatszott és a mûvészeket lehetett látni. Bármelyik zenei réteg közül választhatott az ember, legyen az Reggae, Soul. Funk, vagy US hip-hop. Nagyon jó táptalaj volt ez egy olyan tehetséggel megáldott fiúnak, mint az akkor még kisgyerek Roni. Elég hamar megfertõzõdött a zene szeretetével és innen indította úttörõ munkáját egy új zenei irányzat felé.

Az iskola valahogy nem igazán feküdt neki és inkább a zenekészítés érdekelte. A The Basement Project-ben találkozott először a studiók világával, ahol végre önmagára talált. 1993-ban a legendás drumnbass label, a V-Rec. lett Roni és Krust otthona. Ezalatt a V-Rec.-nél eltöltött idő alatt kezdtek megjelenni Roni első lemezei.

1993 és 1995 között Roni Size és Krust elindították saját kiadójukat, a Full Cycle-t. Egyre több single-t adtak ki, főleg bristoli zenészektől. Mikor már teljesen kinőtték a V-Rec. és a Full Cycle adta lehetőségeket, 1997 magasságában végül Roni aláírt egy lemezszerződést a Talkin Loud Records-al, ami a Reprazent név alatt futott. Itt ismerkedett össze Roni és Krust, MC Dynamite-al.

A debütáló Reprazent album a New Forms óriási sikert aratott és a médiában is mindenhol a legjobb kritikákat kapta, sőt az Angol Mercury Music Prize Award-on az év albuma díjat nyerte el. A Reprazent volt az első album, amit élő showban mutattak be. Ekkora siker után hatalmasra nőtt Roni Size híre. Nem csak Európában, de az USA-ban is hamar megismerték a nevét és mindenhol elismeréssel beszéltek róla, valamint az albumról. Rengeteg fesztiválra és partyra lettek hivatalosak. Az egyik a Jazz Stage 98 volt, amit 2000-ben is meglátogatott a Reprazent. Természetesen a TV- és rádiószereplések se maradtak el. Csak a legnagyobbakat említsük: Radio 1, BBC TV, majd 1998-ban egy amerikai show turné.

Ajánlott lemezek

 • Carl Cox album áprilisban: The Second Sign

  április 11-én jelenik meg Carl Cox harmadik albuma, a The Second Sign. A neves és méltán elismert angol DJ olyan nevekkel dolgozott együtt a Second Sign-on, mint Roni Size, Josh Wink, Norman Cook vagy Saffron a Republica-ból! Elég jól hangzó nevek!
 • Októberben új Roni Size album

  Október 4.-én jelenik meg Roni Size új albuma "Return to V" címmel, melyen a vokálért és a hangszerelésért többek között Sweet Pea, Rahzel és Dynamite MC a felelősek.

Kapcsolódó cikkek

Archív partyajánlók

Zenei stílusok

 • Drum and Bass

  Amikor '89 party-hősei, Grooverider és Fabio valamikor a kilencvenes évek elején dél-londoni (Brixton, Elephant & Castle) klubokban (leggyakrabban a Rage-ben) a hardcore-on továbblépve, addig teljesen szokatlan ritmus-patternekkel gazdagították zenéjüket – és kergették őrületbe a közönséget – még nem is sejtették, hogy e gondolatokból nő ki '97 Britanniájának mainstream muzsikája.
 • Jungle

  A jungle egy zenei stílus, mely egyesíti magában a breakbeat hardcore, a techno, a rare groove és reggae vonásait. A drum and bass-re némiképp hasonlít. Manapság már oldskool jungle néven is emlegetik.

Ajánlott rádiók

© 2001–2020 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó