Pulzar

Jeff Mills

JEFF MILLS a „Techno Atyjai”, azaz Kevin Saunderson, Juan Atkins és Derrick May hagyományainak méltó örököse, a detroiti hangzásvilág új generációjának alapítója.

MILLS az új Detroit hangzásnak olyan karaktert adott, mint azelőtt senki más; Mike Banks-szel együtt megalapította az Underground Resistance-t ( melyben később Robert "The Vision" Hood is közreműködött) és a 90-es évek Detroit Techno-ját bevezette a clubokba és lemezjátszókra világszerte.

 Jeff Mills ’UR’ korszakának hanglenyomata az 'X-101', 'X-102', és 'X-103' nevű projekt sorozat, ami Európában a Tresor Records gondozásában jelent meg, a UR által jóváhagyva.

A stúdiómunka mellett JEFF MILLS folyamatosan fenntartotta a DJ-karrierét is, így képes volt valódi világméretű party-mozgalmat indítani.   Később engedett New York „hívásának” és kialakította bázisát Manhattan egyik legnagyobb clubjában, a Limelight-ban. A távolság lehetetlenné tette a hosszú távú együttműködést Banks-szel és Hood-dal, így JEFF külön útra tért.

Nyilvánvaló volt, hogy a művész JEFF MILLS nem elégszik meg csupán a DJ-zéssel, így megalkotta és megjelentette a "Waveform Transmissions Vol. 1" c. szólóalbumát 1992-ben. A lemez a műfaj mérföldköve lett.

JEFF MILLS a 90-es éveket saját label alapításával kezdte, AXIS RECORDS néven, mely futurisztikus, kísérleti jellegű hangzások megjelentetésére hivatott, egy védjegy, ami a mai napig erőteljes hatással bír a világ techno producereire.

Ahogy az elválasztó falak világszerte romba dőlnek, az igény, hogy megértsünk más embereket és azt, ahogyan élnek, gondolkoznak és álmodnak, olyan kérdéssé válik, melynek megoldása szinte lehetetlen elméletek és magyarázatok nélkül.  És ha a jólét reményével közelítünk az új század felé, ez az igény sokkal inkább szükségszerűséggé válik, semmint szórakoztatási kényszerré. Az AXIS hajtóanyagának fő összetevői a teóriák, és a lényegi tartalom tárgyköre.” 

 

 

 

 

A világ legkeresettebb,  jelenleg Chicagoban élő DJ-je lélegzetelállító DJ képességeivel továbbra is lenyűgözi közönségét rendszeres fellépésein, olyan városokban, mint Párizs, London, Manchester, Róma, Berlin vagy Tokió.

Mills 1996-ban megalapította második kiadóját, a ’PURPOSE MAKER’-t. A label „lemezjátszó-művészeket” reprezentál, olyan hangzásokat közvetít, amiket a techno táncparkettjére teremtettek. Míg az AXIS kifutója inkább az experimentális zenékre koncentrál, a PURPOSE MAKER ritmikusan telített, ciklus-orientált dallamokat szolgáltat, kifejezetten a DJ keverésre építve.  1999-ben MILLS elindította harmadik kiadóját, a TOMORROW-t, hogy teret adjon a még futurisztikusabb és experimentálisabb irányvonalaknak is. 2000-ben a ’holnap embere’ egy merőben szokatlan projekttel lepett meg mindenkit. Fritz Lang némafilmjétől (Metropolis, 1926) ihletve MILLS megalkotta saját filmzene változatát a 21. század egyik legnagyobb hatású filmjéhez, egy olyan grandiózus műben, melyben a hagyományos zenekari értelmezést elektronikus filmzenévé transzformálta, Lang mesteri-látomásához híven; narratív, szenvedélyes és időtlen.

JEFF MILLS önkifejezési szenvedélye nem csak a zenekészítésben nyilvánul meg, számos más művészeti ágat is alkalmaz, úgymint a fotográfiát (Purpose Maker fotókiállítás Berlinben és Londonban, 1998)   és az alkalmazott művészetet (Mono kiállítás, Barcelona, 2001). Együtt dolgozott a francia Claire Denis-szel, a független filmkészítő legutóbbi filmjén, melynek címe „Vendredi Soir (Friday Night)” (2003) és felkérték számos egyéb film zenéjének megírására is: JEFF MILLS VILÁGA VÉGTELEN .

Archív partyajánlók

 • [2011-07-07] Balaton Sound
  @ Szabadstrand

 • [2008-04-19] HYPERSPACE 2008
  @ Syma

  Nincs mese, a visszaszámolás megkezdődött. Napról napra közeledik az április 19-i dátum és vele az idei év egyetlen HYPERSPACE-e is. A hetek óta tartó kampánynak köszönhetően a fellépőkről már mindent tudni lehet, a technikai körítésről azonban nem beszéltünk még. Pedig érdemes, hiszen a budapesti SYMA-csarnokban megrendezett Hyperspace minden tekintetben a maximumot hozza e téren is.
 • [2006-08-26] Parádé Bónusz
  @ SYMA

  A főváros hivatalos nyárzáró karneválját, a megújult Budapest Parádét az idei évben is a legnagyobb hazai elektronikus zenei fesztivál, a Budapest Parádé Bónusz zárja. A Parádé hivatalos afterpartija 2006-ban minden eddiginél masszívabb dj-gárdát vonultat fel. A Bónuszra az USA-ból, Japánból, Angliából, Franciaországból, Németországból, Ausztriából és Olaszországból érkeznek a világsztár művészek, akik idén is négy helyszínen lépnek fel a Népstadionkertben.

Ajánlott lemezek

 • Jeff Mills- Three Ages

  Buster Keaton 1923-mas némafilmjéhez készített új soundtrack-et Jeff Mills, a techno veterán. A Three Ages három küülömböző korban játszódik, a kőkorszaktól indulva, a római koron keresztül modern korig mesél el történeteket a vonzásról és szerelemről a nemek között. A Berlin és Chichago között ingázó mĹąvész 'Electronic-Jazzy' aláfestéssel látta el az 50 perces remekmĹąvet.

Kapcsolódó cikkek

Zenei stílusok

 • Detroit Techno

 • Hard Techno

  A kilencvenes évek közepén, Németországban kialakult stílus a korai, monoton techno hangzást vegyítette a hardcore producerek által alkalmazott technikákkal. Kialakulása erőteljesen összeköthető a Schranz alapjaival.
 • Techno

  Az első időszakban általában a Roland TB303/TR808 / TR909 dobhangmintákból egyszerű 4/4-es lábdobbal, és az első analóg szintetizátorokkal majd virtual analog hangszerekkel készítették a művészek ilyen stílusú zenét.

Ajánlott rádiók

Ajánlott letöltések

 • [2012-01-16] Collective Machine - January 2012

   Collective Machine January 20121.Jose M & Taco Man-From Apes To Humans (Original Mix) The Room 2.Kenny Ground-Sugar (Dj Max Remix) Elegant Bit 3.Smoke Sykes-Full Of Life (Hollen Remix) Variante Music 4.DJ Wld-For Your Play (Original Mix) Jonk Records 5.Alex Gori-Arumba (Original Mix) Diva Records 6.Todd Terry and Davide Benedetti-You Can't Do This (Original Mix) Cadenza 7.Ron Costa-Crackhouz (Original Mix) Monique Spéciale 8.Hollen-Cuano El Ritmo (Maximiljan Remix) Prospect Records 9.Matt Klast & Sebastian Diossa-Malecom (Original Mix) Attary Records 10.DJ Wld-For Your Play (Danny Serrano Remix) Jonk Records 11.Ahautzab-Dance Everybody (David Glass Midnight Remix) Prospect Records 12.Filsonik-Tamur (Original Mix) Desolat 13.Hollen-Frankus (Collective Machine Remix) Potobolo Records 14.Jairo Delli-BB Music (Dubtechie Remix) Six Sound Records 15.Hollen & Collective Machine-Junction (Original Mix) Unsigned 16.Collective Machine-Mr X (Original Mix) Monique Spéciale 17.Collective Machine-Rollercoaster (Original Mix) Monique Spécialewww.facebook.com/Collectivemachine
 • [2004-01-20] 2003.05.09. Beszélgetés #3

  23 perc, 14 Mb

© 2001–2020 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó