Pulzar

Cikk

Jay Lumen – interjú

Létrehozva 2012. május 6.
Stílus House, Techno, Minimal, Progressive House, Tech-house
  0.00

Jay Lumen – interjú

Jay Lumenről bizton állíthatjuk, hogy személye hazánk egyik nemzetközileg legelismertebb elektronikus zenében, azon belül is a tech house vállfajban ténykedő dj-je és producere. Egyre gyakrabban fedezhetjük fel a nevét olyan honlapok TOP10-es listájában, mint a Beatport, hiszen kifejezetten termékenynek nevezhető a minőségi zene készítés tekintetében. Zenéi olyan nagy nevű kiadók színeiben jelentek meg, mint a 100% Pure Recording, a Great Stuff, a Global Underground, a Ministry of Sound, vagy akár hamarosan a Drumcode. A muzsikák kreálása mellett pedig folyamatosan járja a külföldi, és természetesen az itthoni klubbokat, rendezvényeket.

Bokros teendői között szerencsére sikerült ránk szánnia pár percet, mely során számos érdekes dolgot megtudhattunk.

Milyen titkos összetevő kellhet a tehetségen túlmenően ahhoz, hogy valaki ilyen sikeres legyen nem csak itthon, hanem külföldön is ebben a zenei stílusban?

Ezen még sosem gondolkoztam, de én mindig próbálom azt csinálni, amit szeretek, szerintem ez a legfontosabb. Rengeteg zenét írok, és amikor csak jön az ihlet, már bent ülök a stúdióban, és ügyködöm. Ezáltal, hogy sok a nemzetközi megjelenésem, sokan is ismernek, és ez viszi az ember hírét mindenfelé. Onnantól kezdve pedig, hogy eljutsz valahova, és ott megszeretik a stílusodat, később is visszahívnak, így szép lassan elterjed a dolog. Igazából, ha valaki valamit szívből csinál, és elhivatott abban a dologban, legyen az akár a dj-zés, vagy a produceri munka, vagy bár mely más terület, az előbb utóbb meghozza a gyümölcsét. Minden csak kitartás és elhivatottság kérdése.

A zenei pályafutásodat még kiskorodban kezdted a zeneiskolában. Milyen hangszeren játszottál? És hány évesen kezdtél el a dj-zéssel foglalkozni?

Nos igen, 8 évig zenei általános iskolába jártam, ahol hegedülni tanultam választott hangszerként. A DJ-zéssel, pedig már általános iskolában elkezdtem foglalkozni, merthogy nem egy sulibulit, vagy házibulit csináltunk. Persze az még messze nem volt profi, sőt mai szemmel visszatekintve nagyon nem. Ugyanakkor boldog voltam, hogy egyáltalán volt lehetőségem lejátszani azokat a dalokat, amiket szerettem.

Mikor és hol volt az első külföldi fellépésed?

Nehéz kérdés. Ha jól emlékszem az első fellépések között lehetett, úgy 6-7 évvel ezelőtt Ausztria és Egyiptom.

Lassan mondhatjuk, hogy már a világ minden pontján jártál, ahol lehet zenélni. Van esetleg olyan hely ahova még el szeretnél jutni?

Igen, a Kelet-Ázsiai térség az egyik olyan terület ahova nagyon szeretnék ellátogatni. Például Japánban a tokiói régió már tervbe volt véve, de nem régiben történt egy sajnálatos esemény, mint tudjuk, ami miatt kicsit elhúzódik még ez a dolog. Azonban továbbra is elsődleges célnak számít. Aztán ott van még Kína, ami nagyon nagy kihívás, főleg azért mert eléggé holt területnek számít az elektronikus zene szempontjából. Tavaly pedig lehetőség lett volna egy ausztráliai turnéra, de egy másik turné miatt sajnos nem jöhetett létre, mert időpontilag ütköztek volna. Így tehát ezekre a helyekre szeretnék mindenképpen eljutni.

Volt az elmúlt években olyan buli élményed, amire még a mai napig is szívesen emlékszel vissza?

Szerencsére számtalan óriási hangulatú buliban volt szerencsém játszani az elmúlt években, épp ezért nem tudnék kiemelni egyet a sok közül.

A legmeglepőbb talán India volt, hiszen igazi popsztárként kezeltek. A buli után kb fél óra kellett, hogy be tudjak menni a hotel bejáratán, mert egy tömeg várt a bejáratnál autogrammokért és fotókért. Ugyanakkor óriási élmény volt, amikor először játszhattam Ibizán ráadásul az Eden nyitóbuliján, de Mexico is fantasztikus volt, ahol 12.000 ember előtt zenélhettem fényes nappal, vagy akár említhetném az Amsterdam Dance Event-et, vagy a spanyolországi El Row vasárnapi partyját. Mindezek mellett itthon is rengeteg hatalmas buliba jutottam el, de tényleg nem tudnék egyet kiemelni.

A rengeteg fellépésen, utazáson, zenekészítésen kívül jut egyáltalán időd még másra? Hogy néz ki egy napod?

A hétköznapjaim általában reggeltől estig zenéléssel telnek, a hétvégéim pedig a fellépésekkel.  Persze ezek mellett azért jut idő más dolgokra is, a barátaimra, a sportolásra, de mivel sokat utazom, így például külön nyaralni már nem nagyon szoktam elutazni. Igyekszem mindig hasznosan tölteni a szabadidőmet. A vasárnap az a nap amikor igazán az alvásra, a pihenésre tudom fordítani az időmet, muszáj feltöltődni, hogy friss lendülettel lehessen kezdeni az új hetet.

Hogy születik meg egy-egy zenéd?

Ennek számtalan formája lehet. Sokszor van, hogy utazom, külföldön vagyok, és valami amit meglátok, vagy ami épp történik velem az inspirál. Volt már arra is példa, hogy megálmodok egy zenét – ez picit furcsán hangzik, de tényleg így van. Vagy meghallok egy zenét, ami akár teljesen elütő stílusú is lehet adott esetben, és elkap az érzés, hogy hogyan lehetne másképp, vagy akár jobban is megcsinálni, aztán megpróbálom azt megvalósítani. Ha pedig az ihlet már megvan, csak technikailag kell kivitelezni az elképzelést.

A hírek szerint épp Gary Beck-kel van egy közös munkád, ugye?

Igen, így van, jelenleg a harmadik zenén dolgozunk. A tervekkel ellentétben úgy néz ki, hogy két kislemezről lesz szó. Annyira ráhangolódtunk egymásra, hogy szinte nincs megállás. Ha minden jól megy, nagyjából nyárra várható az első megjelenés. A dolog szenzáció értéke az, hogy az első EP Adam Beyer kiadójánál a Drumcode-nál fog megjelenni, ahol ez idáig egyetlen magyar művész sem kapott lehetőséget. Így mindenképpen kuriózum értékű kiadvány lesz, arról nem is beszélve, hogy a Drumcode jelenleg az első számú techno kiadó.

Tőled szólóban mikor várható új megjelenés?

Május 7-én lesz megjelenésem a 100% Pure kiadó színeiben. Lesz benne egy kisebb meglepetés is, egy nyáriasabb hangulatú zene, könnyedebb, dallamosabb, mint ami mostanában jellemző rám. Legalább 6-7 éve nem írtam ilyen stílusú zenét, aztán most egyszer csak jött ez az ötlet, amit meg akartam valósítani. Emellett lesz még rajta egy techno és egy tech house track is, hiszen nem tudom és nem is akarom megtagadni önmagam :)

Milyen bulik várhatóak a jövőben?

Mondhatni szinte augusztusig be van táblázva minden hétvége. Például Balaton Soundon ismét ott leszek, még nincs lefixálva az időpont, de valószínűleg július 13-án fogok fellépni. Aztán Ibizán ha minden igaz kétszer is megfordulok, és Mexico-ba is megyek vissza valamikor. Közel jövőben lesz fellépésem Belgiumban, emellett Angliába, Szerbiába, Horvátországba, Spanyolországba – Ibizán kívül Madridba - is hívtak, emellett ismét játszom a Space Ibiza Festival nagyszínpadán Torontóban és Szlovéniában az Electricity Festival lemezjátszói mögött is fogok ügyködni. Természetesen számtalan buli lesz még itthon is beleértve a legjobb nyári helyeket is, szóval érdemes figyelni a kiírásaimat :)

Nos egy biztos, Jay Lumen nem sok időt tölthet unatkozással, ami az eredményein látszik is. Jó példával járhat munkássága minden feltörekvő hazai dj előtt. A zene fogyasztói oldaláról nézve pedig kifejezetten üdítő, hogy kis hazánk egy ilyen tehetséggel büszkélkedhet. Így tehát nyugodt szívvel ajánljuk mindenki figyelmébe, hogy ha lehetősége van, ismerje meg Jay Lumen zenei repertoárját, akár élőben, akár digitális formában. :)

Interjút készítette: Bambi

Archív partyajánlók

Még több interjú

 • „Irány a csúcsok csúcsa!” – egy 20 éves barátság igaz története

  Mostanában felbolydult a legendás Strictly! csapat körül az élet, s a két régi jó barát, Slam Jr. és Borbély Gyula újra együtt dolgozik. A barátságuk két évtizede alatt kaptak hideget és meleget, de ez mit sem változtatott a hozzáállásukon, a zene és a közönség iránti szeretetükön, tiszteletükön. A két örökifjú mára azonban nemhogy lenyugodott, inkább még nagyobb vehemenciával néz a jövő elé. Kulisszatitkokról, barátságukról és a jelen legfontosabb történéseiről is sok minden kiderül most a hétvégi Akváriumos bulijuk kapcsán.
 • „Már nem zavarnak a változások” – Interjú Dave Clarke-kal

  November 21-én ismét felcsendülnek a Bónusz Fesztivál techno ütemei a Hungexpo falai között. Ezúttal a techno báró, Dave Clarke is a meghívott headlinerek között szerepel, melynek apropóján egy rövid interjút készítettek vele.
 • 5 years of Move

  A szerdai május 20-át biztosan péntekre kereszteljük majd, hiszen nem kisebb meglepetéssel jelentkezik a MOVE, mint Romániából hozzánk látogató BARAC. Az ötödik éves fennállását ünneplő sorozat rezidensei, minden idők legütősebb szerda esti partijára készülnek, ahol a buli végének csak Ti szabhattok határt. Még nem késő szabadságot intézni csütörtökre!
 • SNILLOC: „A legfontosabb dolog a kitartás”

  Hazánk egyik produceri büszkeségét, Snillocot faggatták ki az Elektra klubest szervezői, csehországi fellépése előtt. Gábort korábban a Collins & Behnam duóból ismerhetjük sokan, de Snillocként is olyan neves lemezlovasok rendszeres támogatását élvezi manapság, mint Loco Dice, Marco Carola, Oliver Koletzki vagy Hot Since 82. Gabi nem először zenélt e neves külföldi rendezvényen, de az interjúban a kezdő producereknek is adott pár értékes tanácsot. Kellemes olvasást!
 • Hyperspace: Pan-Pot interjú

  Az április 26-án megrendezésre kerülő Hyperspace egyik fellépőjével, pontosabban fellépő párosával, azaz Pan-Pot-tal készült interjút olvashatjátok.
 • Björn Torwellen interjú

  A szeptemberi debütáló buliról már ismert MUTE csapat, november 2-án ismét techno őrületet tervez elszabadítani a Corvintető falai között, melynek egyik prominens résztvevője Björn Torwellen lesz. Ennek apropóján igyekeztünk kifaggatni egy-két dologról a német származású extrém úriembert.
 • CRISTIAN VARELA interjú

  Az október 12-i BÓNUSZ ELECTRONIC MUSIC FESTIVAL egyik kiemelt sztárvendége lesz a spanyol Cristian Varela. A friss DJ Awards győztes lemezlovassal készült interjúnkat olvashatjátok!
 • Goodspeed interjú

  Épp, hogy csak elkezdted produceri munkádat már olyan műsorokban játsszák a felvételed, mint a John Digweed nevével fémjelzett Transitions. A Diablo EP az eddigi legjobb munkád?
 • MUTE, avagy Musical Temptation

  A frissen alakult rendezvényszervező brigád debütáló partyjának szeptember 7-én lehettünk szem és fültanúi a Corvintetőn. Azon szerencsések, akik részt vettek eme eseményen, talán egyetértenek abban, hogy ez a kísértés – temptation – dolog bejött… hiszen nagyon sokan elcsábultak, és nem kis sikerrel zárult a buli mindenki örömére. Ennek apropóján ültünk le kicsit beszélgetni a rendezvény magyar főszervezőjével, Ágoston Dániellel, hogy megtudjuk, pontosan mivel is igyekeznek frissíteni Budapest elektronikus zenei „vérkeringését”.
 • IAN Autorun - Interjú

  A hazai drum’n’bass szcénában egyre többször hallani IAN Autoron nevét. Ez köszönhető annak, hogy egy nagyon tehetséges fiatalembert tisztelhetünk személyében, amelyet bizonyít az is, hogy a 2012-es IPC Közönségszavazás Drum & Bass – Legjobb hazai DJ kategóriájának harmadik helyezését kaparintotta meg. Ezen felbuzdulva vettük a bátorságot, és kicsit kifaggattuk a múltról és a jövőben várható eseményekről.

© 2001–2024 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó