Pulzar

Aphex Twin

Aphex Twin (AFX) valódi nevén Richard D. James angol techno-ambient-IDM zenész.

Walesi szülők gyermekeként 1970-ben született Limerickben (Írország). Kiskorától kezdve érdeklődött az elektronika iránt. Egy versenyt azzal nyert meg, hogy Sinclair Spectrum számítógépét a TV-re kötve különböző zajokból dallamokat játszott le, a képernyő színeit pedig ehhez igazította. A helyi rendezvényeken lett DJ és zenész, felvéve az Aphex Twin nevet, melynek első tagja egy jelfeldolgozó berendezéseket gyártó cég neve, második része pedig utalás a halvaszületett ikertestvérére, az eredeti Richard Jamesre. A középső D. a nevében a tőle való megkülönböztetésre szolgál.

1991-ben alapító tagja lett a Rephlex Recordsnak és megjelentek első lemezei is a belga Mighty Force és R&S Records cégeknél. Rövid időn belül Londonba költözöttk és további lemezeket jelentetett meg a nagy névnek számító Warp Recordsnál. Számos felkavaró klipet készített, amelyeket Chris Cunningham rendezett (köztük a 'Come to daddy', amelyet a Music TV rövid időn belül az éjszakai blokkokból is száműzött és  nem véletlenül  a "Valaha készült legfelkavaróbb klip" címmel illet, valamint a nem kevésbé erős Windowlicker klip).
Munkásságával kitolta a techno, ambient és a drum&bass stílusok határait és hatalmas mennyiségű zenét írt, amelyek legtöbbje kiadatlan. Zenéinek hatása lépten-nyomon fellelhető a mai zenék többségében. A legutóbbi albumán preparált zongorával készített dalok is szerepelnek, John Cage stílusához hasonlóan. Tulajdonában van egy páncélozott felderítő jármű, egy tengeralattjáró és egy átépített banképület, ahol él és dolgozik. Ma is folytatja a stílusok határain kalandozó zenéinek írását.

Ajánlott lemezek

Kapcsolódó cikkek

 • Sónar 2011

  Június 16-tól 18-ig ismét megrendezik Európa leghíresebb és talán a világ egyik legkiemelkedőb elektronikus zenei és kultúrális fesztiválját, a Sónar 2011 fesztivált Barcelonában.
 • A Melt! befejezve

  A leipzigi Melt! fesztivál, idei júliusban megrendezésre kerülő 12. eseményéhez, bejelentette a végleges fellépőinek névsorát.
 • Aphex Twin feljövőben

  A Bloc Weekend szervezői megállapodtak Aphex Twin-nel a jövő egy márciusi fellépésről így teljes a fesztivál line upja.

Zenei stílusok

 • Electronica

  Maga az elektronikus hullámokkal történő hangtovábbítás Alexander Graham Bell ötlete.
 • Experimental

  Kísérleti elektronika.
 • Jungle

  A jungle egy zenei stílus, mely egyesíti magában a breakbeat hardcore, a techno, a rare groove és reggae vonásait. A drum and bass-re némiképp hasonlít. Manapság már oldskool jungle néven is emlegetik.

Ajánlott rádiók

© 2001–2020 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó