Pulzar

Megérkezett az első Collective Machine album az Essences!

Aligha létezik jobb dolog annál, amikor egy neves Müncheni kiadó épp egy ifjú magyar titán debütáló albumával akarja megünnepelni ötödik születésnapját. Pedig pontosan ez a helyzet. A Basti Grub által 2008-ban alapított, elsősorban partizós tech house-ra szakosodott label, a Hoehenregler éppen ebben a hónapban vált fél évtizedessé. A kiadón eleddig olyan lelkes fiatal producerek munkái láttak napvilágot hónapról-hónapra, mint Mark Trend, Larry Peters,Yaya, Andre Butano, Aldo Cadiz de jelentetett itt már meg zenét többek között Matrin Buttrich, Italoboyz, Felipe Venegas vagy Butch is. Mivel azonban Basti célja elsőrban az, hogy olyan producereket találjon, akik képesek friss ötleteket vinni már ismert és szeretett műfajokba, legtöbbször inkább a következő generáció képviselőinek szavaz bizalmat.

Itt jön képbe az egyik legismertebb fiatal magyar elektronikus zenei producer, az idei Burn Residency magyarországi győztese, Domján Márió, művésznevén Collective Machine. A magyar producer a jelek szerint nem elégszik meg sem azzal, hogy saját kiadója van sem azzal, hogy minden számát játssza Carl Cox, Richie Hawtin és Marco Carola és még attól sem szállt el, hogy Domyan alteregója alatt készített remixével első magyarként felkerült egy DJ Kicks válogatásra (Maya Jane Coles) és ő volt az első magyar a M_Nus nál is egy Plastiman nek készített átirattal. Márió mindig is többet akart, folyamatosan kereste a kihívásokat, idén pedig elérkezettnek látta az időt, hogy életében először egész estés művet tegyen le az asztalra.

 

Úgy tűnik, megérte, hiszen a producer egy olyan komplex, 21.századi house lemezt adott ki a kezei közül, ami még a legfinnyásabb partiarcokat is mosolygásra és heves bólogatásra készteti majd. Az Essences mindemellett kulturában is gazdag lemez, hiszen segítségével a világ legkülönbözőbb pontjaira juthatunk el. Az intro utáni első szám, a Horn Of Africa talán az album leghipnotikusabb zenéje, mely afrikai vokállal, félreütött törzsi dobokkal és simogató bassline-nal igyekszik utat találni a hallójáratainkba, sikerrel. Tökéletes kezdőszám, sőt dj-szettek végén is alighanem kiválóan működik majd. A Tina Malia vokáljával a Mangalasszal rögtön földrészt váltunk és Latin-Amerikába utazunk egy modern esőerdei rituáléért. A Honfoglalas egy igazi, hamisítatlan utaztatós, pánsíp szólóval megfűszerezett Collective Machine muzsika, melyre még az ősmagyarok is büszkék lennének. Az Eivissa a lemez egyik legpörgősebb felvétele, igazi slágergyanús tribal gyöngyszem, melynek hallgatása közben leginkább Ibiza egyik homokos tengerpartján tudjuk magunkat elképzelni feltett kézzel. Innentől indul be igazán a lemez. A Roco Roco hömpölygő dob- és érzéki kürtjátékával teljesen kiragad minket a valóságból, míg az Eccentric Timbres egy melódiákban gazdag, elsőre finomkodó de mégis erőteljes nóta, mely a klasszikus house-ra talán a leginkább hajazó szám a lemezen. Ezután a Fum Piano következik amely egy könnyed zongoratémákkal felépített darab miután a Troy következik.

 

A Troy címéből (is) adódóan elképesztően sötét. Vészjósló hangjaival mintha tényleg az Apokalipszis, de legalábis egy város eljövetelét hirdetné. A görög kitérő után a szerző ismét Dél-Amerikába, Peruba kalauzol minket. A Machu Picchu az album talán legminimalistább darabja, ugyanakkor semmi nem hiányzik belőle, sőt sípjátéknak és gomolygó ütemeinek köszönhetően csukott szemmel óriási katarzist tud okozni. A Durante El Dia Nathan Fake és Luke Abbott rajongóknak okozhatnak nagy örömet, hiszen itt elsősorban a másvilági és érzelmes szintik dominálnak végig,  míg a zárófelvétel a Musica de Hadas varázslatos szőnyegei segítségével repít el minket végleg egy másik világba, ahonnan soha nem akarunk visszatérni.

 

 Hogy mi is az amitől nem mindennapi az Essences? Elsőre nehéz lenne megfogalmazni. Talán a tökéletességre való törekvés és a letisztult hangzás, talán a különböző zenei kultúrák előtt való tisztelgés emeli megismételhetetlenné. Az Essences legfőbb erőssége hogy egyszerre tud a lábaknak és az agynak is szólni és persze nem utolsósorban az, hogy a miénk. Ha Márió ilyen ütemben halad, akkor alighanem néhány év múlva a legnagyobbak között jegyezhetjük majd. Mindenféle túlzás nélkül.


Tracklist

Collective Machine-Essences Album Intro 
Collective Machine-Horn Of Africa 
Collective Machine-Mangalas Feat. Tina Malia 
Collective Machine-Honfoglalas 
Collective Machine-Elvissa 
Collective Machine-Roco Roco 
Collective Machine-Eccentric Timbres 
Collective Machine-Fum Piano 
Collective Machine-Troy 
Collective Machine-Machu Picchu 
Collective Machine-Durante El Día 
Collective Machine-Música De HadasCollective Machine-Essences /Album Teaser/
http://soundcloud.com/collectivemachine/collective-machine-essences

The first supports from: 
Basti Grub,Paco Osuna,Martin Patino,Chus & Ceballos,Philip Straub,  Wally Lopez,Aldo Cadiz,Sabb,Darlyn vlys,Alex Piccini,Miguel Lobo,Larry Peters,  Chad Andrew,Sasha Carassi,Daniel Sanchez,Matthew Lima,Horatio,Hollen,Markantonio,  Clio,Spencer K,Ludvan Allan and many more...


www.facebook.com/Collectivemachine

www.youtube.com/user/MrCollectivemachine

Archív partyajánlók

Kapcsolódó cikkek

 • Daft Punk Budapesten?

  A Kollektiva és a Sticky Beats zenei formációk oszlopos tagja, TMX nemcsak egy páratlan Daft Punk remix-szel állt elő, hanem másodjára hívja parkettre a DP hívőket egy izgalmas este keretében. Friss zene és izgalmas rendezvény a láthatáron.
 • Kollektiva-est a Balaton Soundon heves olaszokkal

  A Kollektiva idén egy teljes este házigazdája lesz a Balaton Soundon. Július 14-én, szombaton a különleges kialakítású Burn Studios Frame Array helyszínen a budapesti dj-csapat, valamint néhány hazai formáció társaságában fellép a magas fordulatszámú újhullámos klubzenék egyik ásza, az olasz Keith & Supabeatz páros.
 • Burn Studios Frame Array: Hangorgia és fényvarázs a Soundon

  Lenyűgöző képi világ és tökéletes zenei élmény: ezt kínálja a Heineken Balaton Sound legeredetibb és leglátványosabb partihelyszíne, a Burn Studios Frame Array.
 • Fesztelen fesztiválkörözés a Kollektivával

  A Balaton Soundon egy egész este házigazdája lesz a Kollektiva, emellett további jó néhány fesztiválon találkozhatnak a bulizók a nyár folyamán a trendérzékeny dj-trióval. A fesztivál-kiruccanások között saját heti klubestjén és havi Summer Hits-sorozatának "rezidenciáján" nyaral a csapat.
 • TMX interjú

  A Kollektíva alapítójával TMX-el beszélgettünk, a napokban napvilágot látó Compact Disco remixe kapcsán, produceri munkáiról, a kezdetekről, a jelenről és a jövőbeni tervekről...
 • Több technót a Parlamentbe! 2010. aug.20. - Videoriport

  Augusztus 20-án alkotmányozó technogyűlést tartottak az Erzsébet téren, ahol a TTP facebook csoportjának tagjai like-jaikkal dönthették el, melyik dj csapat írja a technoalkotmányt. Az eseményen részt vett a Kétfarkú Kutya Párt főpolgármester-jelöltje. Schmitt Pál egyelőre nem reagált.
 • Mappa Club a szigeten

  A Mappa Club kivonul a Sziget Fesztiválra, ahol saját színpadán hétfőtől vasárnapig Budapest legizgalmasabb DJ-i szolgáltatják a tánczenét késő estétől reggelig.
 • Magyar fantázia-remix nemzetközi nosztalgia-mókához

  Immár második etapjához ért az a nemzetközi projekt, amelynek keretében mai előadók dolgoznak fel vagy remixelnek számokat a 70-es, 80-as, 90-es évekből. A Rewind 2.0 egy magyar átdolgozást is felvonultat, mégpedig a Kollektiva dj-jétől, TMX-től.

Ajánlott lemezek

Zenei stílusok

 • NuDisco

 • Tech-house

 • House

  A diszkó,electro, funk, synthpop és az R&B stílus leszármazottja. Tipikus hangszerei a szintetizátor, dobgép, sequencer, sampler. Az első, kifejezetten house zenét játszó klub Chicagóban jelent meg Music Box néven.

Biográfiák

 • Collective Machine

  Ő azok közé tartozik az elektronikus zenei mufajban, aki eloször volt DJ, s utána kezdett zenét írni, ami azért is fontos szempont, mert pontosan tudja, mitol indul be a közönség a tánctéren. Így már az elso zenéi komoly multal rendelkezo kiadóknál jelentek meg.

Ajánlott rádiók

© 2001–2024 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó