Pulzar


Kövess minket!

Művész

Merzbow

Merzbow

Az 1956-ban született japán mester, Akita Maszami, ismertebb nevén Merzbow (japán kiejtéssel: Merucubau) a kortárs zajzene kimagasló alakja. A zenéről vallott nézeteiről már névválasztási is ékesen árulkodik: a Merzbow valójában a zseniális német dadaista művész, Kurt Schwitters híres Merzbau projektjének kifordított, „anglo-japánosított” változata. A Merzbau önmagában egy talált név: Sschwitters a „Kommerz”, azaz kommersz kifejezéssel játszott el, és épített szülőházában egy fantasztikus világot maga köré a legekülönbözőbb anyagokból, talált tárgyakból, műalkotásokból, hulladlkokból és kincsekből. Merzbow ezt a mindent, hulladékot-műalkotást azonos esztétikai szintre emelő „Merz-filozófiát” alkalmazta a zenére. Laptopoktól, bonyolult elektronikus kütyüktől kezdve, házilag barkácsolt gitárokon át ruhadarabokig és saját testéig terjed a „hangszerek” skálája, amelyek segítségével Merzbow létrehozza hihetetlen energiákat felszabadító, torzításokkal, vad tempóváltásokkal, súlyos monotóniával operáló, végtelen hang-, illetve zajfolyamát.

Merzbow Schwitters-rajongását mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a maga módján ő is felépítette a saját Merzbauját: 2000-ben kiadta a Merzbox elnevezésű 50 lemezes (!) gyűjteményt, ami egyrészt már-már az elviselhetetlenségig monumentális betetőzése volt az életműnek, másrészt egyértelműen korunk legfontosabb zajművészéve tette a monomániás japánt.

Merzbow jelentőségét jól mutatja, hogy a színtér legkomolyabb alkotóival dolgozott együtt aktív módon, többek között az A38 Hajón és fellépett Melt-Bananával, Mike Pattonnal vagy a Borisszal. Hihetetlen termékeny szerző és zenész, elképesztő életműve több mint 250 (!) sorlemezből, hatvannál több élő felvételből és számtalan egyéb más felvételből áll össze – szinte érthetetlen, hogy mindezek mellett hogyan szakít időt egyéb területekre: ugyanis előszeretettel filmez, fotózik, fest, és aktívan gyakorolja a buto nevű tradicionális japán mozgásművészeti formát.

Egyik legutóbbi élő felvétele egy New York-i koncert anyaga, melyen fellépő- és alkotótársa a fiatal magyar dobos, Pándi Balázs volt. Pándi a kortárs magyar zenei élet túlzás nélkül legsokoldalúbb figurája: súlyos grindcore-tól tradicionális dzsesszig jóformán mindent játszik, brutális noise-zúzdákban éppoly otthonosan érzi magát, mint ambientes elektronikában. Nehéz elképzelni, hogyan dolgozhat együtt valaki olyan távoli világokat képviselő művészekkel, mint mondjuk Venetian Snares, Otto Von Schirach, a Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, vagy a Zu – Pándinak mindez sikerül, és az említett, Merzbow-val közös New York-i koncertjéről a New York Times is hozsannákat zengett.

Archív partyajánlók

 • [2012-04-12] Merzbow-Gustafsson-Pándi
  @ A38, Budapest

  Szédületes űrutazásra hívják a legnagyobbak, legsúlyosabbak és legeredetibbek a közönségüket: az elektronikus zajzene doayenje, Merzbow Akita, a free jazz titánja, Mats Gustavsson és a metál és a kísérleti zenék legnagyobb ötvözője, Pándi Balázs. Előttük Magyarország nemzetközileg legismeretebb és legbecsültebb zenésze, Csihar Attila szólóban idézi meg mélységeinket.
 • [2011-04-13] Rising Sound - Merzbow & Pándi Balázs
  @ A38, Budapest

  Az A38 Hajó kortárs japán zenéket bemutató sorozata, a Rising Sound következő állomásán nem éppen a habkönnyű táncdaloké a főszerep: az egyetemes zajkultúra első számú istene, Merzbow érkezik, hogy a magyar dobossal, Pándi Balázzsal egy kis ízelítőt adjon közösen megjelentetett új lemezükről, amely egy tavalyi New York-i élő fellépés dokumentuma. A díszes kíséret pedig a kortárs avantgárd egy friss formációja, a nevét Lady Gagáról nyerő Germanotta Youth, illetve egy nem mindennapi ausztrál figura, a törött ablaküvegekkel történő öncsonkítást zajzeneművészeti szintre emelő Justice Yeldham lesz.
 • [2010-10-21] Elevate Festival
   

  Az Elevate egy új elektronikus zenei irányzatokat és egyéb művészeti ágakat bemutató és komoly társadalmi problémákat fókuszba állító osztrák rendezvénysorozat. A fesztivál fő helyszíne a grazi Schlossberg, ahol a különböző termeket a rendezvény névadójául is szolgáló liftekkel lehet elérni.

Zenei stílusok

© 2001–2019 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó