Pulzar

Marco Bailey

Marco Bailey, polgári nevén Marco Beelen több mint másfél évtizede tekintheti hivatásának a lemezlovaskodást, melyhez páratlanul termékeny produceri munkásság is kapcsolódik.

Karrierjének kezdetén, a ’90-es évek eleje / közepe táján, az Európa szerte igen közkedvelt new beat, majd pedig a hardtrance-hangzás követője volt. Már ezidőtájt megalapozta hírnevét, hiszen saját produkcióit a korszak meghatározó trance kiadói, mint például a Bonzai Records, a NEWS, vagy a Dance Opera tűzték rendszeresen megjelenésre. Első két önálló szerzői albuma, a „Planet Goa” (Dance Opera, 1995), és a „Global Warning” (Bonzai, 1997) is még az akkoriban trendi hardtrance jegyében készült.

A ’90-es évek végén azonban egyre inkább a sokadik megújulását élő techno hangzás felé fordult. Sorra kezdte gyártani a figyelemreméltó techno-darabokat, melyek rögtön olyan elismert kiadók kínálataiban bukkantak fel, mint a Primate, a Zync, vagy az a Session Recordings, ami nem hivatalosan ugyan, de gyakorlatilag Marco és producertársa, Redhead vezetése alatt állt.

Kibontakozó tehetsége hamar szemet szúrt a nemzetközi tánczenei-szcéna egyik vezéralakjának számító Carl Cox-nak is, aki rögtön szárnyai alá vette Marcot, s 1999 végén leszerződtette új  kiadója, az Intec Records kötelékébe. Az itt megjelent „Play It Back”  című lemeze végül meghozta számára az igazi áttörést mind a közönség köreiben, mind pedig szakmai berkekben. Ugyancsak a 2000-es év krónikájához tartozik, hogy megjelent harmadik szóló nagylemeze, a Primate Recordings által napvilágra kerülő „Sacrifice And Dedication”, melyen a trance-ütemeket végleg felváltotta a techno és az electro.

2001-ben jóbarátjával, Cristian Varela-val közösen útnak indították kiadójukat, a beszédes nevű Pornographic-ot, ahol saját trackjeik mellett olyan hozzájuk hasonló koncepcióval dolgozó művészeknek is folytonos megjelenési lehetőséget biztosítanak, mint például Umek, Gayle San, Redhead, vagy Felipe.

Marco kimeríthetetlen alkotói energiáját jól jellemzi, hogy a 2002-es évben MB Elektronics néven újabb kiadót alapított, hogy zökkenőmentesen jelentethesse meg az egyre több és jobb produceri munkáit. Az itt megjelent „Liquid Lab”, „Capture”, vagy „Challenger” című lemezei sok-sok techno dj lemezestáskájának alapvető kellékei voltak, nem is beszélve negyedik albumáról, az experimentalizmustól sem mentes „RudeBoy”-ról, mellyel kijelölte saját maga számára az elkövetkezendő évek hangzásvilágát.

A „RudeBoy”-on megkezdett nyomvonalon haladva 2004-ben ismét újabb kiadó, a kísérletezőbb hangvételű MB Selektions alapítása következett, ahol azóta olyan producerek is letették névjegyüket, mint Claude Young, Takaaki Itoh, vagy a Locotus.

Marco saját elmondása szerint egy igazi önmegvalósító típus, azzal a küldetéstudattal felvértezve, hogy az igazi techno zene iránt érzett szeretetével szórakoztassa a közönséget. Pontosan ezt teszi már hosszú évek óta: folyamatos utazás kelettől nyugatig és vissza, lángoló táncparkettek Riótól Tokyóig, az ő különleges egyszerre underground és funky techno hangzásával, időnként pedig finom tech-house-zal, vagy minimal témákkal megfűszerezve.

 

Kapcsolódó cikkek

 • MARCO BAILEY BIO

  Marco Bailey, polgári nevén Marco Beelen több mint másfél évtizede tekintheti hivatásának a lemezlovaskodást, melyhez páratlanul termékeny produceri munkásság is kapcsolódik.
 • Marco Bailey interjú

  Az október 13-án megrendezésre kerülő Shockwave alkalmábol olvashattok egy interview-t Marco Bailey-vel!

Archív partyajánlók

Zenei stílusok

 • Techno

  Az első időszakban általában a Roland TB303/TR808 / TR909 dobhangmintákból egyszerű 4/4-es lábdobbal, és az első analóg szintetizátorokkal majd virtual analog hangszerekkel készítették a művészek ilyen stílusú zenét.

Ajánlott letöltések

 • [2012-01-16] Collective Machine - January 2012

   Collective Machine January 20121.Jose M & Taco Man-From Apes To Humans (Original Mix) The Room 2.Kenny Ground-Sugar (Dj Max Remix) Elegant Bit 3.Smoke Sykes-Full Of Life (Hollen Remix) Variante Music 4.DJ Wld-For Your Play (Original Mix) Jonk Records 5.Alex Gori-Arumba (Original Mix) Diva Records 6.Todd Terry and Davide Benedetti-You Can't Do This (Original Mix) Cadenza 7.Ron Costa-Crackhouz (Original Mix) Monique Spéciale 8.Hollen-Cuano El Ritmo (Maximiljan Remix) Prospect Records 9.Matt Klast & Sebastian Diossa-Malecom (Original Mix) Attary Records 10.DJ Wld-For Your Play (Danny Serrano Remix) Jonk Records 11.Ahautzab-Dance Everybody (David Glass Midnight Remix) Prospect Records 12.Filsonik-Tamur (Original Mix) Desolat 13.Hollen-Frankus (Collective Machine Remix) Potobolo Records 14.Jairo Delli-BB Music (Dubtechie Remix) Six Sound Records 15.Hollen & Collective Machine-Junction (Original Mix) Unsigned 16.Collective Machine-Mr X (Original Mix) Monique Spéciale 17.Collective Machine-Rollercoaster (Original Mix) Monique Spécialewww.facebook.com/Collectivemachine
 • [2004-01-20] 2003.05.09. Beszélgetés #3

  23 perc, 14 Mb

Ajánlott rádiók

© 2001–2021 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó