Pulzar

CikkFesztivál hír

Véget ért az idei első európai nagyfesztivál

Létrehozva 2021-07-14
  0,00

Véget ért az idei első európai nagyfesztivál

Négy nap alatt összesen 180 ezer látogatót számlált Európa idei első nagyfesztiválja, az újvidéki EXIT. Az fesztivál elsősorban a zenéről és a buliról szólt, de nem csak erről. Az EXIT helyszíne egy 17. századi erődítmény, amely annyira messze van az általában megismert fesztiválkörnyezettől, hogy önmagában is inspirálja a rajongókat és a művészeket. Két fesztiválozás nélküli év elteltével talán nem is véletlen, hogy itt kellett újjászületnie ennek a műfajnak.

Az EXIT, amely többszörösen elnyerte a "Legjobb Európai Nagyfesztivál" díjat, idén ünnepelte 20. évfordulóját, és az együttlét örömét, a nagy visszatérést. A rendezvények iránti igényt bizonyítja, hogy a bérletek már bő egy héttel a fesztivál kezdete előtt elfogytak és a világjárvány ellenére a bérletesek több mint 50%-a külföldről, a világ mintegy 70 országából érkezett. A szervezők nem titkolták, hogy az egész európai fesztiváliparág előtt szeretnék újranyitni a kapukat, a döntéshozók felé is jelezve, hogy van mód 2021-ben biztonságos fesztiválok lebonyolítására.

„Az idei rendezvény több volt mint egy fesztivál. Egy olyan emberekből álló „mozgalom", akik készek mindent megtenni azért, hogy az emberi kapcsolatok a létezésünk középpontjában maradjanak" -  mondta Dusan Kovacevic, az EXIT alapítója. „Egy fesztivál annyira erős, amennyire a rajongótábora, és ez alatt a négy nap alatt talán a legszenvedélyesebb fesztiválrajongók gyűltek össze szerte Európából és azon túlról is. Azok, akik minden bizonytalanság, a lemondások és utazások PCR-tesztek és egyéb akadályok ellenére eljöttek" – tette hozzá Kovacevic.

A pandémia által okozott nehézségek, köztük a szinte nullára csökkent európai zenekari turnék és néhány fájó utolsó pillanatos lemondás ellenére az EXIT veretes névsort pakolt a színpadokra. A négy nap alatt David Guetta, a Sabaton, Charlotte de Witte, Nina Kraviz, Paul Kalkbrenner, Solomun, Amelie Lens, Maceo Plex, Robin Schulz, a Laibach, Asaf Avidan, Satori, Meduza, Paul van Dyk, DJ Topic, Artbat, Sheck Wes és még több száz egyéb előadó lépett fel. Sokan közülük másfél-két év kihagyás után, ebből adódóan pedig hatalmas energiákat mozgósítva a színpadon és a nézőtéren egyaránt.

Az esemény programjainak leszervezése mellett a 2021-es év legnagyobb kihívását a Covid miatt folyamatosan változó előírások jelentették. Az EXIT szorosan együttműködött a szerb hatóságokkal és egészségügyi szervezetekkel, hogy olyan protokollt hozzanak létre, amely jogilag is elfogadható és a látogatók számára is követhető. A látogatók vagy védettségi bizonyítvánnyal (oltás vagy egy korábbi fertőzésből származó antigének), vagy a fesztivál kapujában lévő tesztzónában végzett negatív teszttel léphettek be a rendezvényre. A "Safe Events Serbia" biztonsági protokollt a legújabb tudományos kutatásokkal összhangban azért hozták létre, hogy a szerbiai nyári fesztiválok az ország legbiztonságosabb gyülekezőhelyei legyenek. Az első statisztikák pontosan ezt mutatják, hiszen a fesztivál belépést megelőző tesztzónájában végzett mintegy 14 000 tesztből kevesebb mint egy tucat pozitív eset fordult elő.

Az idei EXIT záró estéjét két lenyűgöző fellépés jellemezte. David Guetta a nagyszínpad fő fellépője egy emlékezetes, legnagyobb slágereivel átszőtt future rave szettet adott elő, amely közben szimplán csak úgy jellemezte az EXITet, mint "a planéta legjobb helyét". Az elektronikus zenei körökben ikonikus helyszínnek számító Dance Aréna és az egész fesztivál programjának zárásaként pedig Solomun egy hajnali 5-kor induló és délelőtt 10 óráig tartó szettel búcsúztatta a fesztivált.

Itt látható a fesztivál, valamivel több, mint egy percbe sűrítve.

Még több Fesztivál hír

 • VOLT NINCS, BULI VAN: A VOLT és a TELEKOM minifesztiválokkal pótolja az elmaradt koncerteket

  Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.
 • Hamarosan indul az EXIT

  Az idén 20. alkalommal jelentkezik az újvidéki EXIT fesztivál, az egyik első nagy nemzetközi fesztivál 2021-ben, amit július 8-11 között rendeznek a 18. században épült Péterváradi Várban. A szervezők napi 40.000 vendéget várnak a világ 70 országából. A korábban bejelentett nevek – többek között - David Guetta, DJ Snake, Tyga, Paul Kalkbrenner, Paul van Dyk mellé az utolsó pillanatokban is érkeztek világsztárok. Így például a világ egyik vezető techno Dj-je, Charlotte de Witte, a legendás drum&bass Roni Size - MC Dynamite-tal kiegészülve - valamint a többszörös díjnyertes londoni duó, a Koven is erősíti az eddig is tekintélyes listát.
 • Három kontinensre terjeszkedik az EXIT

  A sikergyáros Jonas Blue is fellép az idei újvidéki fesztiválon Újabb világsztárt jelentett be az újvidéki EXIT fesztivál. A korábbi sztársor mellé a napokban csatlakozott a brit slágergyáros Jonas Blue. A szervezők azt is bejelentették, hogy az EXIT most már nem csak a környező országokban van jelen, de átlépi a kontinens határait is, így Miamiban, Kínában valamint Bulgáriában is bővítik a márkához kötődő rendezvények és helyszínek sorát. Az idei EXIT fesztivál július 8-11 között várja a fesztiválozókat.
 • SZIN: a legerősebb hazai

  A hazai zenekarok legnagyobb találkozója lesz idén a Szegedi Ifjúsági Napok. A szervezők eddig mintegy 100 magyar zenekart és előadót jelentettek be, de még van a tarsolyban. A SZIN idén egy napot még rá is húz, az így ötnapos buli augusztus 25-29 között lesz, a szegedi Partfürdőn.
 • Több mint száz új fellépőt jelentett be a jubileumi EXIT

  Az eddig bejelentett nevek, így David Guetta, DJ Snake, Tyga, Robin Schulz, Asaf Avidan, Paul Van Dyk, Sheck Wes, Topic, Satori, Amira Medunjanin vagy a Laibach mellé több mint száz fellépő csatlakozott a jubileumi, 20. EXIT fellépőinek sorába.
 • Eldőlt: A SZIN zárja a fesztiválnyarat újra

  Szabadság, Szerelem, SZIN A hazai fesztiválpiac legnagyobb múltú bulikavalkádja, a Szegedi Ifjúsági Napok bejelentette, hogy augusztus végén a szegedi Partfürdő újra megtelhet fesztiválozókkal. Ráadásul a szervezők egy nappal meghosszabbítják a rendezvényt. Tehát lesz SZIN: idén öt napos, augusztus 25-29 között.
 • Másfél hónap múlva fesztivál!

  Szerbia június 21-én nyit, miközben Robin Schulz és a Fran Palermo is az EXITre tart. Szerbia június második felében az újranyitást tervezi, erről adott ki közleményt Ana Brnabić szerb miniszterelnök. Ezzel újabb hivatalos megerősítést nyert, hogy a régió első idei nagyfesztiválja minden bizonnyal az újvidéki EXIT lesz, július 8-11. között. A szervezők korábban már bejelentették, hogy olyan nemzetközi sztárokkal készülnek, mint David Guetta, DJ Snake, Tyga, Paul Kalkbrenner vagy a Sabaton. Hozzájuk csatlakozott a napokban Robin Schulz, Satori és a Fran Palermo is.
 • "A 2022-es Szigetet úgy várjuk, mint fesztivált még soha"

  Európa egyik legnagyobb fesztiválja, amely Magyarország legfontosabb turisztikai rendezvénye is egyben, nagy visszatérést tervez 2022-ben.
 • SZIN: „szeretnénk újra mi zárni a nyarat"

  A Facebookon már többször megjelent online (!) eseményként az idei SZIN, a szervezők letiltatták a „kalóz" hirdetéseket, a hivatalos bejelentéssel pedig május második feléig várnak. Arra azonban már minden készen áll, hogy a SZIN zárhassa az idei nyarat.
 • 2022-ben tér vissza a Balaton Sound és a Telekom VOLT Fesztivál

  Ahogy arra számítani lehetett, idén is sorra mondják le a nagy koncerteket és fesztiválokat szerte Európában. A nyár végi fesztiválok szervezői közül vannak még, akik bíznak abban, hogy a tervezett rendezvények egy része valamilyen formában megvalósulhat, az azonban mára biztossá vált, hogy a VOLT és a Balaton Sound időpontját a szervezők 2022-re tolják.

© 2001–2021 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó