Pulzar

CikkFesztivál hír

Véget ért az idei első európai nagyfesztivál

Létrehozva 2021-07-14
  0,00

Véget ért az idei első európai nagyfesztivál

Négy nap alatt összesen 180 ezer látogatót számlált Európa idei első nagyfesztiválja, az újvidéki EXIT. Az fesztivál elsősorban a zenéről és a buliról szólt, de nem csak erről. Az EXIT helyszíne egy 17. századi erődítmény, amely annyira messze van az általában megismert fesztiválkörnyezettől, hogy önmagában is inspirálja a rajongókat és a művészeket. Két fesztiválozás nélküli év elteltével talán nem is véletlen, hogy itt kellett újjászületnie ennek a műfajnak.

Az EXIT, amely többszörösen elnyerte a "Legjobb Európai Nagyfesztivál" díjat, idén ünnepelte 20. évfordulóját, és az együttlét örömét, a nagy visszatérést. A rendezvények iránti igényt bizonyítja, hogy a bérletek már bő egy héttel a fesztivál kezdete előtt elfogytak és a világjárvány ellenére a bérletesek több mint 50%-a külföldről, a világ mintegy 70 országából érkezett. A szervezők nem titkolták, hogy az egész európai fesztiváliparág előtt szeretnék újranyitni a kapukat, a döntéshozók felé is jelezve, hogy van mód 2021-ben biztonságos fesztiválok lebonyolítására.

„Az idei rendezvény több volt mint egy fesztivál. Egy olyan emberekből álló „mozgalom", akik készek mindent megtenni azért, hogy az emberi kapcsolatok a létezésünk középpontjában maradjanak" -  mondta Dusan Kovacevic, az EXIT alapítója. „Egy fesztivál annyira erős, amennyire a rajongótábora, és ez alatt a négy nap alatt talán a legszenvedélyesebb fesztiválrajongók gyűltek össze szerte Európából és azon túlról is. Azok, akik minden bizonytalanság, a lemondások és utazások PCR-tesztek és egyéb akadályok ellenére eljöttek" – tette hozzá Kovacevic.

A pandémia által okozott nehézségek, köztük a szinte nullára csökkent európai zenekari turnék és néhány fájó utolsó pillanatos lemondás ellenére az EXIT veretes névsort pakolt a színpadokra. A négy nap alatt David Guetta, a Sabaton, Charlotte de Witte, Nina Kraviz, Paul Kalkbrenner, Solomun, Amelie Lens, Maceo Plex, Robin Schulz, a Laibach, Asaf Avidan, Satori, Meduza, Paul van Dyk, DJ Topic, Artbat, Sheck Wes és még több száz egyéb előadó lépett fel. Sokan közülük másfél-két év kihagyás után, ebből adódóan pedig hatalmas energiákat mozgósítva a színpadon és a nézőtéren egyaránt.

Az esemény programjainak leszervezése mellett a 2021-es év legnagyobb kihívását a Covid miatt folyamatosan változó előírások jelentették. Az EXIT szorosan együttműködött a szerb hatóságokkal és egészségügyi szervezetekkel, hogy olyan protokollt hozzanak létre, amely jogilag is elfogadható és a látogatók számára is követhető. A látogatók vagy védettségi bizonyítvánnyal (oltás vagy egy korábbi fertőzésből származó antigének), vagy a fesztivál kapujában lévő tesztzónában végzett negatív teszttel léphettek be a rendezvényre. A "Safe Events Serbia" biztonsági protokollt a legújabb tudományos kutatásokkal összhangban azért hozták létre, hogy a szerbiai nyári fesztiválok az ország legbiztonságosabb gyülekezőhelyei legyenek. Az első statisztikák pontosan ezt mutatják, hiszen a fesztivál belépést megelőző tesztzónájában végzett mintegy 14 000 tesztből kevesebb mint egy tucat pozitív eset fordult elő.

Az idei EXIT záró estéjét két lenyűgöző fellépés jellemezte. David Guetta a nagyszínpad fő fellépője egy emlékezetes, legnagyobb slágereivel átszőtt future rave szettet adott elő, amely közben szimplán csak úgy jellemezte az EXITet, mint "a planéta legjobb helyét". Az elektronikus zenei körökben ikonikus helyszínnek számító Dance Aréna és az egész fesztivál programjának zárásaként pedig Solomun egy hajnali 5-kor induló és délelőtt 10 óráig tartó szettel búcsúztatta a fesztivált.

Itt látható a fesztivál, valamivel több, mint egy percbe sűrítve.

Még több Fesztivál hír

 • Stadionsztárokkal tér vissza a VOLT

  Stadionsztárok, aktuális nevek és állandó fesztiválkedvencek érkeztek az első körben a Telekom Volt Fesztivál 2022-es fellépőinek listájára, köztük a Muse, a The Killers, a Sum41, a Bring Me The Horizon vagy Yungblud. Mindez jövőre, június 21 és 25 között, Sopronban.
 • Erősen indít a Sziget

  Elsőre több mint 40 zenekart tartalmazó nagy csomaggal jelentkezett a 2022-es Sziget, benne világsztárokkal, befutott nevekkel, itthon még nem látott előadókkal, friss, izgalmas feltörekvő tehetségekkel. Jön az Arctic Monkeys, Dua Lipa és a Kings Of Leon valamit Bastille, Stromae vagy Lewis Capaldi a Nagyszínpadra, de a színes csokorban ott van például a multi-instrumentalista FKJ, a tavaly évvégén megjelent albumával Woodkid, vagy az idén megjelent új lemezével érkező brit producer-duó, a Jungle. Érkezik a tiktok-on óriásit futó Princess Nokia vagy az első lemezével a brit lemezlista élén debütált banda, Bono fiának együttese, az Inhaler. Sziget 2022: augusztus 10-15 között ...végre!
 • Indul a Szitizen Prime, egyedi szigetes ajándékokkal

  Újabb - két napos - jegyakciót indít a Sziget Szervezőiroda, ezúttal a kedvezményes árak mellé ajándékokat, extra szolgáltatásokat és élményeket is kapnak, akik minél gyorsabban szeretnének lecsapni a 2022-es bérleteikre. A jövő évi Sziget – mint ismeretes – augusztus 10-15 között várja látogatóit a szokásos helyen. A mostani akció október 7-től 9-ig tart.
 • Zamárdi a Soundra szavazott

  Megszületett a döntés: nemrég lezárult Zamárdiban a közvélemény-kutatás arról, hogy a következő három évben megrendezzék-e a településen a Balaton Sound fesztivált, a mai napon pedig kiderül: a helyiek a Sound mellett döntöttek.
 • Vége a SZIN-nek, már várjuk a következőt

  Újra a rég megszokott fesztiválhangulat terítette be az Újszegedi Partfürdőt a legnagyobb nyárzáró fesztiválon. A Szegedi Ifjúsági Napok pénteki napja teltházat hozott, az összlátogatószám pedig megközelítette az utolsó, 2019-es rendezvény létszámát. A szervezők pedig már a 2022-es bulira készülnek.
 • Hazaira hangolva: egy hét múlva SZIN

  Augusztus 25-én nyitja kapuit a legnagyobb hazai nyárzáró fesztivál, a Szegedi Ifjúsági Napok. A SZIN idén egy nappal hosszabb lesz, viszont a tavaly meghirdetett árakon és a Tisza-parti fesztiválon láthatjuk majd a legtöbb hazai fellépőt.
 • 2022-ben visszatér a Sziget Fesztivál

  Két év várakozás után a szervezők már biztosak abban, hogy jövőre lesz Sziget. Olyannyira, hogy a dátumot is közzétették: 2022-ben augusztus 10-15 között várja látogatóit a Szabadság Szigete.
 • Beachattack Official – a magyar közönség legnagyobb tengerparti fesztiválja

  Nemrég a siófoki Plázson mutatkozott be és hamarosan - augusztus 22-27 között – a "Horvátoszág Ibizájaként" híressé vált Pag szigetén fekvő Novalja városában várja a magyar közönséget a legnagyobb tengerparti fesztivál, a Beachattack.
 • VOLT NINCS, BULI VAN: A VOLT és a TELEKOM minifesztiválokkal pótolja az elmaradt koncerteket

  Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.
 • Hamarosan indul az EXIT

  Az idén 20. alkalommal jelentkezik az újvidéki EXIT fesztivál, az egyik első nagy nemzetközi fesztivál 2021-ben, amit július 8-11 között rendeznek a 18. században épült Péterváradi Várban. A szervezők napi 40.000 vendéget várnak a világ 70 országából. A korábban bejelentett nevek – többek között - David Guetta, DJ Snake, Tyga, Paul Kalkbrenner, Paul van Dyk mellé az utolsó pillanatokban is érkeztek világsztárok. Így például a világ egyik vezető techno Dj-je, Charlotte de Witte, a legendás drum&bass Roni Size - MC Dynamite-tal kiegészülve - valamint a többszörös díjnyertes londoni duó, a Koven is erősíti az eddig is tekintélyes listát.

© 2001–2022 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó