Pulzar

Partyajánló

The Cinematic Orchestra, Bugge Wesseltoft @ Mappa Club (ex Trafó Bár Tangó), Budapest

Dátum 2006-11-29
Helyszín Mappa Club (ex Trafó Bár Tangó), Budapest, 1094 Budapest, Liliom utca 41.
Stílus ismeretlen
The Cinematic Orchestra, Bugge WesseltoftEzen az estén két olyan zenekar lép színpadra Magyarországon elsőként, melyek hosszú évek óta kiemelt fellépői a legnagyobb jazz, kortárs és elektronikus zenei fesztiváloknak, helyszíneknek. Mindkét együttes meghatározója és úttörője az élő jazz zene és az elektronika házasságából született stílusoknak. Mappa Club (ex Trafó Bár Tangó), Budapest, 1094 Budapest, Liliom utca 41.

The Cinematic Orchestra, Bugge Wesseltoft @ Mappa Club (ex Trafó Bár Tangó), Budapest

Ezen az estén két olyan zenekar lép színpadra Magyarországon elsőként, melyek hosszú évek óta kiemelt fellépői a legnagyobb jazz, kortárs és elektronikus zenei fesztiváloknak, helyszíneknek. Mindkét együttes meghatározója és úttörője az élő jazz zene és az elektronika házasságából született stílusoknak.

További közös jellemzőjük, hogy a progresszív tánczene felől indulnak a mélyebb tartalmak felé, mindvégig megtartva a táncra ingerlő lüktetést, mialatt könnyedén és szinte észrevétlenül vezetnek be az absztrakt formák és hangok rejtett édenkertjébe. A TCO – a nevével ellentétben – most vetítés nélkül ad koncertet régóta várt új lemezének megjelenése kapcsán; Wesseltoft pedig saját kiadója, a Jazzland Records zenészeiből toborzott új zenekarának élén érkezik hozzánk.

20h
The Cinematic Orchestra (GB)

A világhírű Ninja Tune kiadó vezető zenekarának története 1999-re nyúlik vissza, amikor J. Swinscoe Skóciából Londonba költözött hogy szerencsét próbáljon. Ekkor került a Ninja Tune kiadó alkalmazásába, mint nemzetközi sales manager. Miközben a Coldcut és Mr Scruff lemezeinek terjesztésén dolgozott, szabadidejében elkezdte írni az első TCO lemezt, amely Motion néven jött ki 2000-ben. Ennek elsöprő sikere semmiség volt a továbbiakhoz képest. A zenekar ettől kezdve a világ legjelentősebb jazz és kortárs zenei fesztiváljának fellépője, mint pl. a Montreaux Jazz Festival, Sonar, North Sea Jazz, a Drum Rhythm vagy a japán Fuji Rock. Az évek során kiadott lemezek mind hatalmas sikert arattak, ám abban mindenki egyetért, hogy a Cinematic Orchestra egy vérbeli koncertzenekar. Legyen szó 100 fős jazz klubról vagy több ezres fesztiválról, képtelenség kivonni magunkat a hangulat alól, amit a zenével teremtenek.

The Cinematic Orchestra:
Phil France - bőgő
John Ellis - billentyűs hangszerek
Luke Flowers - dob
J. Swinscoe - zenekarvezető
Tom Chant - szaxofon
P.C. – DJ

22h
Bugge Wesseltoft Jazzland Community (NOR)

A zongorista Bugge Wesseltoft nevének említése nélkül nemigen beszélhetünk Nu Jazz-ről és Future Jazz-ről. A kilencvenes évek elején még az ECM kiadó lemezein szerepel Jan Garbarek, Arild Andersen, Terje Rypdal és Sidesel Endresen oldalán, azonban felfedezve az elektronikus tánczenékben rejlő progresszivitást, elfordul a nordikus jazz-tradíciótól. 1995-ben saját kiadót alapít Jazzland Records néven és kiadja a New Conception of Jazz című lemezét. Ez nem csak az azonnal besöpört Grammy díj miatt szólt nagyot: az új hangzás igen sok követőre talált és azóta is hivatkozási alapul szolgál a műfaj később feltűnt sztárjai számára.

Következő lemezét, a Moving-ot a BBC Jazz, mint a „jazz új világrendje“ jelenti be és valóban radikális újdonságot hoz a debütáló lemezhez viszonyítva is. Ahogy egy másik kritikusa fogalmazott: „Bugge egyik lábával a groove dance hallban, másikkal a sztratoszférákban áll.“ Zenéjében megjelenik a vad experimentalitás, a lüktető drum and bass és trip hop, a zajművészet, a dj-hangzásvilág, a repetitív monotónia és a pszichedelia. Az elsődleges dolog, ami megkülönbözteti Wesseltoft és csapata zenéjét a többi dzsesszt és elektronikus tánczenét kombináló formációtól, az az, hogy a szerző és zenészei mérföldekkel előrébb járnak az élő improvizációk terén, mint a műfaj legtöbb képviselője. Ennek alátámasztásául elég rápillantani idei turné naptárára, ahol saját zenekarának koncertjei mellett John Scofield és Joshua Redman társaságában is megtaláljuk.

Jazzland Community:
Sidsel Endresen (ének)
Håkon Kornstad (szaxofon)
Eivind Aarset (gitár)
Bugge Wesseltoft (billentyűs hangszerek)
Wetle Holte (dobok)
Marius Reksjo (basszusgitár)
Stig Henriksen (hangmérnök)

On The Cinematic Orcestra:
”…a stunning fusion of loose, live jazz-dance and chillout grooves with lush ambient textures and clever audio manipulation - all in all you’ve got a classy album that makes good on everything that the jazz/dance crossover ever promised.”
THE INDEPENDENT

On Bugge Wesseltoft:
"A full, epic scale jazz assault with a stringent left field house attitude, stunning to the verge of addiction, drifting along like tranquility given wings. Lovers of music, not scenes, need this.”

Támogatók: NKA, Norvég Nagykövetség

Régebbi partyk ebből klubból

© 2001–2021 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó