Pulzar

Művész

Richard Bartz

Richard Bartz

Richard Bartz 1976-ban, Münchenben született. Egészen fiatal korában a rock zenéért rajongott. 15 évesen véletlenszerűen betévedt egy illegális techno buliba, amely óriási hatással volt rá, ettől kezdve a legendás Ultraworld parti sorozat rendszeres látogatója lett. A techno hangzás annyira megfogta, hogy hamarosan próbára tette magát bátyja hangstúdiójában, aki amúgy másodosztályú horror filmekhez készített „zenéket”. Néhány próbálkozást követően Richard egy demo szalaggal és a kezdők önbizalmával felszerelkezve besétált egy közeli lemezboltba, az Optimalba. Az Optimal tulajdonosa egyben a Disko B kiadó vezetője is volt, a felvételek tetszettek neki, így Richard hamarosan már ennek a híres labelnek készíthetett remixeket.

1993 mérföldkő volt Richard zenei karrierében, közreműködött ugyanis DJ Hell debütáló albumán, a "Geteert und Gefedert"-en. Egy évvel később Acid Scout néven elkészítette első szóló projektjeit. Ezen a művésznéven adta ki első két albumát, a "Safari"-t és a "Sci-Fi"-t, valamint olyan techno klasszikusokat, mint például a "4 degree" és a "Balance. Megjelenései sikerén felbuzdulva elkezdett live act-ként szerepelni, ugyanis a dj-zés soha nem állt közel hozzá..
1995-ben megalapította saját kiadóját, a "Kurbel"-t, hogy elég tere legyen saját műveinek, illetve olyan barátai munkáinak a megjelentetéséhez, mint DJ Hell, Heiko Laux vagy Savas Pascalidis. A stílusok háborújáról elhíresült Kurbel az egyik legjelentősebb német techno kiadók egyike lett az idők folyamán. Richard emellett saját nevén egy mélyebb, minimal jellegű és érettebb hangzást is kialakított. Saját kiadója mellett más labeleknek is készített zenéket, mint például a Music for Millions" című albumát és az 'Evolution Revolution EP"-t a Disko B-nek, vagy a Kanzleramt-nál megjelent nagysikerű Subway"-t, ami abszolút saját stílust, sőt, később kultuszt alakított ki. A zene mellett más kihívások felé nézve Richard a multimédia reklámok készítésére kezdett koncentrálni. Ez a tevékenysége azonban nem gátolta meg abban, hogy továbbra is nemzetközileg elismert live act legyen, olyan emlékezetes fellépésekkel, melyek közül az egyik Sven Väth Cocoon labelének gondozásában "Live at Cocoon Club" néven látott napvilágot.
Richard hosszas produceri szünetét a 2004-es Midnight Man törte meg ami a Gigolo-nál jelent meg. Nemcsak megfelelt a magas elvárásoknak, de kifejezetten meglepő, újszerű, vibráló, életteli albumnak bizonyult. Sikere arra ösztönözte, hogy újra stúdióba vonuljon, hogy végre saját kiadójánál is egy nagyobb munkával jelentkezzen.  A  14 track-et tartalmazó "Big" névre keresztelt mestermű 2006 január végén látott napvilágot a Kurbel-nél és egy igazi visszatekintés azokra a pillanatokra amikor 15 évesen kezdetleges, de meghatározó techno rendezvényeken koptatta cipőjének talpát, de megtalálható benne a mai napig megtett hosszú útjának összes emlékezetes tényezője. A zenék harcolnak egymással, mégis hihetetlen harmóniát képeznek és bemutatják, hogy honnan indult és hova is tart a techno 2006-ban.

Az album megjelenését követően Richard Bartz lemezbemutató világturnéra indul és ennek keretében látogat el szeretett hazánkba február 18-án a budapesti Events Hall-ba, hogy a 10. évét taposó Hyperspace-en is megmutassa, hogy mi is számára a modern tánczene.

Richard Bartz Discography:

4 Degrees 12" - Disko B
Balance 12" - Disko B
Safari CD/12" - Disko B
Musik für Millionen CD/12" - Disko B
Pot / Junkyard 12" - Disko B
Sci-Fi CD - Disko B
Style Wars EP 12" - Kurbel
Ghettoblaster 12" - Kurbel
(The Endless Tales of) Saug 27 12" - Kurbel
Take A Shot / Break The Rulez (w/ DJ Hell) 12" - Kurbel
Subway 12" - Kanzleramt
Ghettoblaster II 12" - Kurbel
The Traveller 12" - Kurbel
Holographic EP 12" - Kurbel
Rock My Body To The Beat 12" - Gigolo Rec.
Live at Cocoon Ibiza CD - Cocoon Rec.
Navigator EP 12" - Kurbel
Spiralistic 12" - Kurbel
Sexy Robot - The Remixes 12" - Kurbel
Don't Stop! (w/ Johannes Heil) 12" - Kurbel
Everybody Knows 12" - Kurbel
Midnight Man CD/12" - Gigolo Rec.
1000 Styles (Part 1) 12" - Kurbel
Ghettoblaster III 12" - Kurbel
Munich Motorcity - BaVarious Artists Part 1 12" - Kurbel
Big CD/12" - Kurbel

www.kurbel.com

Kapcsolódó cikkek

 • RICHARD BARTZ INTERJÚ

  'Midnight Man goes Big' -Felejtsd el Midnight Man-t, és nézd, miként válik a Gigolo egykori üdvöskéje igazán Naggyá. Richard Bartz kompromisszumok nélkül voksol az önállóság mellett. Megteheti. Kiadója, a stílusok háborújáról elhíresült Kurbel nemrég ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját, s mindez idő alatt töretlen erővel állt ki az esszenciális techno-muzsika mellett, mely színesebb, mint gondolnánk. Chicago house, new york hiphop, detroit indusztriál, acid. E sokrétű zenei paletta számtalan lehetőséget kínál az alkotónak. Bartz tudja, miként éljen vele…
 • Richard Bartz ( Kurbel rec- Munich D ) BIO

  Richard Bartz 1976-ban, Münchenben született. Egészen fiatal korában a rock zenéért rajongott. 15 évesen véletlenszerűen betévedt egy illegális techno buliba, amely óriási hatással volt rá, ettől kezdve a legendás Ultraworld parti sorozat rendszeres látogatója lett. A techno hangzás annyira megfogta, hogy hamarosan próbára tette magát bátyja hangstúdiójában, aki amúgy másodosztályú horror filmekhez készített „zenéket”. Néhány próbálkozást követően Richard egy demo szalaggal és a kezdők önbizalmával felszerelkezve besétált egy közeli lemezboltba, az Optimalba. Az Optimal tulajdonosa egyben a Disko B kiadó vezetője is volt, a felvételek tetszettek neki, így Richard hamarosan már ennek a híres labelnek készíthetett remixeket.

Ajánlott lemezek

 • Dj Hell: Bemutatkozik a Gigolo új hangzásvilága az ELEVEN!

  A különc Dj Hell által közismert International Deejay Gigolo kiadó sokunk kedvence, ezért is indíthatták el azt az elektro hangzásvilágot amit a 90-es évek közepén Fischerspooner, David Caretta, Miss Kittin és The Hacker lemezes táskájából hallhattunk először.

Archív partyajánlók

 • [2006-02-18] Hyperspace
  @ Events Hall, Budapest

 • [2005-02-19] Hyperspace Special
  @ Events Hall, Budapest

  A 2005-ös év első DEAD CODE által szervezett megmozdulása a februárban megrendezésre kerülő HYPERSPACE Special. A Special partikon, ahogy már azt megszokhattuk a főszerep mindig egy olyan lemezlovasé, aki a techno múltjának és jelenének meghatározó alakja, és akinek személyét egyfajta misztikum övezi. A mostani főszereplőre, Sven Väth-re ez különösen igaz. Sven nemcsak dj és producer, arculat- és divattervező, klubtulajdonos és kiadó főnök, hanem egy igazi életművész show-man. Fellépései során közönségét mindig magával ragadja karizmatikus személyisége, mely a „ mester” 40 éves kora ellenére egy cseppet sem látszik gyengülni.

Zenei stílusok

 • Deep House

  A house zene egyik alfaja. Lassabb ütemek és lágyabb hangzás jellemzi, gyakran fordul elő férfi vokál a stílus klasszikusai között.
 • Tech-house

 • House

  A diszkó,electro, funk, synthpop és az R&B stílus leszármazottja. Tipikus hangszerei a szintetizátor, dobgép, sequencer, sampler. Az első, kifejezetten house zenét játszó klub Chicagóban jelent meg Music Box néven.
 • Techno

  Az első időszakban általában a Roland TB303/TR808 / TR909 dobhangmintákból egyszerű 4/4-es lábdobbal, és az első analóg szintetizátorokkal majd virtual analog hangszerekkel készítették a művészek ilyen stílusú zenét.

Biográfiák

 • Attic Ears

 • Kornél

  Kornél 1983-ban született,és már elég korán szerencséje volt belefülelni a house világába.
 • Duel

  „… Kishazánk egyik úttörő zenésze, aki az elektronikus zene hazai kezdetei óta alkot a szakmában. Klasszikus zenei műveltsége és iskolázottsága, elkötelezett művészi hozzáállása és technikai ismerete révén kiemelkedik a hazai producer társadalomból. Live fellépései alkalmával olyan kisugárzásról tesz tanubizonyságot, mellyel szó szerint őrületbe kergeti közönségét, szinte felrobban a táncparkett a koncerthangulattól… ”
 • Rich

 • Yvel

 • If-ican

Ajánlott letöltések

 • [2012-01-16] Collective Machine - January 2012

   Collective Machine January 20121.Jose M & Taco Man-From Apes To Humans (Original Mix) The Room 2.Kenny Ground-Sugar (Dj Max Remix) Elegant Bit 3.Smoke Sykes-Full Of Life (Hollen Remix) Variante Music 4.DJ Wld-For Your Play (Original Mix) Jonk Records 5.Alex Gori-Arumba (Original Mix) Diva Records 6.Todd Terry and Davide Benedetti-You Can't Do This (Original Mix) Cadenza 7.Ron Costa-Crackhouz (Original Mix) Monique Spéciale 8.Hollen-Cuano El Ritmo (Maximiljan Remix) Prospect Records 9.Matt Klast & Sebastian Diossa-Malecom (Original Mix) Attary Records 10.DJ Wld-For Your Play (Danny Serrano Remix) Jonk Records 11.Ahautzab-Dance Everybody (David Glass Midnight Remix) Prospect Records 12.Filsonik-Tamur (Original Mix) Desolat 13.Hollen-Frankus (Collective Machine Remix) Potobolo Records 14.Jairo Delli-BB Music (Dubtechie Remix) Six Sound Records 15.Hollen & Collective Machine-Junction (Original Mix) Unsigned 16.Collective Machine-Mr X (Original Mix) Monique Spéciale 17.Collective Machine-Rollercoaster (Original Mix) Monique Spécialewww.facebook.com/Collectivemachine
 • [2004-01-20] 2003.05.09. Beszélgetés #3

  23 perc, 14 Mb

Ajánlott rádiók

© 2001–2023 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó