Pulzar

CikkFesztivál hír

INOTA Fesztivál 2023

Létrehozva július 1.
Stílus House, Progressive House
  0.00

INOTA Fesztivál 2023

Száznál is több fellépővel kelti életre Magyarország leglátványosabb hőerőművét az INOTA Fesztivál.

Augusztus 31-től a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt eseményeként négy napon át tart a legfrissebb hazai fesztivál, ami nem csak a már üzemen kívüli Inotai hőerőmű letaglózó helyszínével, de azzal is újat mutat, hogy a progresszív zenei kínálaton túl szakmai konferenciával, kortárs színházzal, és ipari területen sosem látott léptékű fényművészeti kiállítással készül. A nyitókoncertért a klasszikus és elektronikus zenék közötti határokat elmosó Nils Frahm felel majd.

Az INOTA Fesztivál három fél összefogásának eredménye: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program azon célja, hogy új kezdeményezések támogatásával, a rozsdaövezetek modernizációjával és helyi fejlesztésekkel növelje a régió vonzerejét, összetalálkozott az idén 18 éves NVC rendezvényszervező kollektíva és a Centrum Production elképzeléseivel. A két budapesti kollektíva a honi fesztiválkínálatot szerette volna gazdagítani egy olyan helyen, amit látásból már sokan ismerhetnek: az Inotai hőerőmű három kolosszális hűtőtornya a Veszprém megyei panoráma egyik legismertebb színfoltja, amit mindenki megcsodálhatott már, aki a főváros felől ezen az úton autózott a Balatonra.

 

Wahab Rita, az Európa Kulturális Fővárosa programot megvalósító VEB2023 Zrt. vezérigazgatósági kabinetvezetője az együttműködés kapcsán elmondta: “Már akkor álmodtunk ide kulturális produkciókat, amikor 2016-ban az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerééséért összeállítottuk pályázati anyagukat, terveztünk ezzel a helyszínnel. Ezért is külön öröm, hogy találkoztak elgondolásaink - ez a négynapos progresszív esemény máris fontos részét képezi a régiós együttműködésnek.”

 

A HELYSZÍN

 

Az önmagában is rendkívül látványos ipari létesítmény az 50-es évek legnagyobb magyarországi ipari beruházása volt: csúcskorszakában egész Budapest közvilágítását és villamosforgalmát képes lett volna biztosítani. Kürtői - amik a fesztivál logójában is visszaköszönnek - viszont csak részei a 35 focipályányi, 225 ezer négyzetméteren elterülő erőműnek, ami véglegesen 2001-ben állt le. Az INOTA Fesztivál a londoni Printworks monumentalitását is maga mögé utasító turbinacsarnokot, a hatalmas kazánteret és a lenyűgöző művelődési házat is használatba veszi, átadva azokat a legizgalmasabb kortárs alkotóknak.

 

Ahogyan a komplexum többszáz embernek adott munkát és családjaiknak megélhetést a maga korában, úgy tölti meg az INOTA Fesztivál augusztus 31. és szeptember 3. között ezeket a tereket a legkülönfélébb impulzusokkal, mindenekelőtt olyan művészekre és előadókra fókuszálva, akik alkotásaikkal műfaji formákat forradalmasítanak, határokat tologatnak, gondolkodásra ösztönöznek, ötletek csíráit ültetik el a szemlélőben.

 

“A koronavírus-járványt követő vérzivataros időszakban jött a kulturális hasznosítás lehetősége. Mi mindig is szerettük volna az erőművet megőrizni Várpalotának, ezért most a lehető legjobbkor álltak össze a csillagok a megfelelő konstellációba” - tette hozzá Hutvágner István, az inotai volt hőerőmű tulajdonosának, az Almásfüzitői Asset Management Kft. ügyvezetője.

 

A FELLÉPŐK

 

A fesztivál nyitónapján a nyár utolsó naplementéjét a német zongoraművész, Nils Frahm festi alá műfajok felett álló, éteri előadásával: lemezei sorozatban váltanak ki nemzetközi elismerést a kritikusok és a közönség körében egyaránt, élő koncertjei pedig rendre teltházasak - ritkán lép fel Magyarországon, így koncertje önmagában is unikális élménynek ígérkezik.

 

A fellépők között ott van még a brit elektronikus színtér egyik legeredetibb alkotója, a tavaly Ultra Truth című korszakalkotó albumával jelentkező Daniel Avery és a DJ Mag által a világ legjobb live actjének megválasztott, a legendás Glastonbury és a hollandiai Dekmantel fesztiválokon is headlinerként fellépő Overmono páros; a nemzedékének egyik legikonikusabb techno művészeként számon tartott Ellen Allien és az angol-német postpunk zenekar Lebanon Hanover; az új lemezük világpremierjét nálunk tartó Extrawelt, a friss klubzenék frontvonalából pedig olyanok, mint Palms Trax, KI/KI, DJ Seinfeld és Nene H.

 

Hazai oldalról számtalan kiemelkedő előadó között az INOTA Fesztiválra szabott szóló műsorral érkezik a népdalok misztikus világából merítő Дeva, illetve koncertezik a külföldön is népszerű, nagyívű dalairól ismert Platon Karataev zenekar.

 

A Zene Háza Koncertterem lenyűgöző, brutalista mennyezete alatt a hangulatokért felel többek között az eksztatikus érzelmi örvényeket előidéző szintetizátorvirtuóz Caterina Barbieri, a mágneses atmoszférákat létrehozó kolumbiai Lucrecia Dalt és a Björköt, Neneh Cherry-t remixelő Forest Swords, valamint a kortárs esztétikát 40 évvel ezelőtti elavult technológiával izgalmasan házasító Robert Henke.

 

NEM CSAK ZENE

 

Vizuál- és fényművészeti vonalon érkezik a hőerőműbe a Fuse*, a Maotik és a teljesértékű, térhatású vizuális képfolyammal jelentkező Max Cooper; az Aphex Twin állandó kollaborátorával, Weirdcore-ral érkező zajzenész Slikback; a gyárépületekre szabott techno képviselői, Oscar Mulero és Lewis Fautzi; hazai vonalról pedig olyan eredeti elképzelésekkel megjelenő fellépők, mint a saját hangszerein dolgozó Mákó Mári, a folkos-pszichedelikus posztrock-tripre invitáló Platon Karataev, az új lemezén radikális irányváltást bemutató Iamyank, illetve a mindig megújuló Zságer Balázs Katona Katival kiegészülve.

 

INSPIRÁCIÓS FÓRUM ÉS SZÍNHÁZ

 

Az első INOTA Fesztivált a csütörtöki napon Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármesterének védnökségével megvalósuló inspriációs fórum, a Power of Possibilities nyitja meg, amelynek missziója különböző tudásterületeket aktivizáló párbeszédek kezdeményezése az inotai gyárkomplexum kulturális és ipari célú hasznosítási lehetőségeiről - olyan hatékonyan adaptálható stratégiák bemutatása, mint a funkcióváltó épülethasznosítás, a kreatív tartalomfejlesztés, a reindusztralizáció, az emlékezetkutatás és az edukáció, hazai és nemzetközi példákon, jövőbe mutató és reálisan megvalósítható víziókon keresztül.

 

Összművészeti felhozatalát kikerekítendő, az INOTA Fesztivál vasárnapi zárónapján a kortárs tánc-, színház- és mozgásművészetnek adja át terét a hőerőmű: kezdésnek egy erőteljes modern darab (Dollár Papa Gyermekei: Úriemberek), majd zene és fizikai színház rendkívüli összefonódása (Forte Társulat: A Helység Kalapácsa), végül egy kiugróan izgalmas kortárs tánc performansz (Cryptic Bodies // Titkos testek) zárja a fesztivált. Bezárása óta pedig A szárnyas fejvadász 2049 stábján, és néhány kalandvágyó urbexesen és fotóson kívül nem léphetett be a területére senki.

 

Bővebb információ: https://inotafestival.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/inotafestival

Instagram: https://www.instagram.com/inotafestival/

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/604372164869503

Jegyek: https://link.cooltix.com/InotaFestival

Ajánlott lemezek

 • Berlini klub útikalauz

  Egy új DVD/CD megjelenését jelentették be, amelynek köszönhetően betekintést nyerhetünk Berlin Club életébe.
 • 10 éves a Poker Flat

  Steve Bug Poker Flat kiadója idén ünnepli 10. fennállását ezért a jeles esemény alkalmából egy 3 lemezes ünnepi album kerül kiadásra.

Még több fesztivál hír

 • Elfogytak a bérletek a SZIN-re

  Nem lehet már bérletet kapni a legnagyobb nyárzáró hazai fesztiválra, sőt a pénteki napijegyek is elfogytak a Coca-Cola SZIN-re. Akik azonban már bebiztosították magukat a Tisza-parti fesztiválra, siessenek a szerdai nyitáskor, mert az idén 55 éves szegedi buli meglepetéssel készül az első 555 érkezőnek.
 • Vigyázat! Hamisítják a Szegedi Ifjúsági Napok jegyeit

  Nagy az érdeklődés az idén 55. születésnapját ünneplő nagy nyárzáró fesztiválra, a szegedi Coca-Cola SZIN-re. A bérletek rohamosan fogynak, amire a jegyhamisítók is felkapták a fejüket. A szervezők már több hamis jegyet észleltek és felhívják a figyelmet, hogy a látogatók csak tiszta forrásból, azaz a hivatalos jegyárusítótól vásárolják meg a belépőjüket.
 • Rekordokat döntött Majka kedvenc fesztiválja, a Campus

  Vasárnap reggelre véget ért a 15. Campus Fesztivál, délután megkezdődött a programhelyszínek bontása és a takarítás. Közel ötszázan dolgoznak a terület helyreállításán, a fesztivál miatt lezárt útszakaszokat hétfőn reggelre adják át a forgalomnak.
 • „Ez a legjobb fesztivál a világon!” - Balaton Sound 2023

  Új időszámítás kezdődött a fesztivál életében és ez maximálisan érezhető is volt a most véget érő Heineken Balaton Soundon. Az idén 15. alkalommal jelentkező Balaton-parti rendezvényen a korábbiaknál is több nemzetközi sztár pörgette a legjobb szetteket, tovább bővültek az elektronikus zenei műfajok és az egyedi beach-party hangulatnak díszletet adó látványvilág is. A VIP élmény hozta a korábbi évek megszokott színvonalát, extra szolgáltatásokkal kiegészülve, amit a hétvégi napokon már teltháznyi közönség élvezhetett. Jövőre Zamárdi visszavárja a Soundot és már azt is tudjuk, mikor: 2024. július 3-6. között érdemes már most besatírozni színessel a naptárat.
 • Hamarosan startol a Balaton Sound

  Idén olyan őrületes nevekkel várnak a partron, mint Armin Van Buuren, Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell, Tiësto, Adam Beyer, Carl Cox, Dubfire, Enrico Sangiuliano, Joris Voorn, Charlotte De Witte, Joseph Capriati, Pan-Pot, Sam Paganini.
 • SZIN: ötvenöt év, ötvenöt új név

  A legnagyobb nyárzáró fesztivál egyben a hazai fesztiváltörténelem úttörője is. A Szegedi Ifjúsági Napok idén 55 éves, most a szervezők 55 friss nevet dobtak a köztudatba, a korábban bejelentett nemzetközi sztárok mellé, mint Alok, Lukas Graham, Timmy Trumpet vagy Rita Ora. És alakulóban van egy virtuális csapat is, amit a SZIN és a zoojamNFT közössége hoz majd létre. Lássuk most azonban az új névsort és merüljünk el egy picit a SZIN történetében is, ami idén már Coca-Cola SZIN fesztiválként várja a látogatóit, augusztus 23-26 között!
 • Moondance Fesztivál 2023

  A horvátországi Moondance Fesztivál idén 10. alkalommal, július 27. és 30. között kerül megrendezésre, és igazi csemegével készül a techno szerelmeseinek.
 • Balaton Sound - Megújuló design, különleges helyszínek

  A Sound nagyszínpada hatalmas ledfallal és lenyűgöző vizuállal várja a fesztiválozókat. Friss látványvideó és képek láttak napvilágot, melyekből kiderül, hogy a szervezők milyen vizuális megújulásra készülnek idén a zamárdi szabadstrandon. Azt már tudjuk, hogy a zenei felhozatal rendkívül erősre sikerült, most lássuk, mi mással varázsol el minket június 28. és július 1. között a Heineken Balaton Sound, ahol napközben, a napfürdős-csobbanós pihenés és kikapcsolódás mellett programok sora teszi teljessé a négy napnyi bulizós nyaralást.
 • Sziget 2023 - Újabb nevek

  A legnagyobb magyar fellépők bejelentésével a program még az eddiginél is színesebb és jobb lett.
 • Háromnapos időutazás Szegeden

  Ünnepi kiadással jelentkezik idén Magyarország legnagyobb retró fesztiválja. Az idén tíz éves szegedi Deja Vu Fesztivál tíz nemzetközi ikonikus sztárt és a '90-es és 2000-es évek legnagyobb hazai előadóit sorakoztatja fel. A négy helyszínen futó, háromnapos esemény egy lenyűgöző End Show-val zárul, méltóképpen megkoronázva a jubileumi bulifolyamot. A fergeteges retróláz egy hét múlva indul és június 1-3-ig izzítja a közönséget, az újszegedi partfürdőn.

Ajánlott videók

 • Quasar - World Beach

 • Madox @ I Love Deep Szilveszter 2010

  Töltsd te is Madoxszal és barátaival az év utolsó éjszakáját az I Love Deep Szilveszter 2010 rendezvényen.
 • I Love Deep Szilveszter 2010

  2009. december 31. csütörtök I Love Deep Szilveszter 2010 Hotel Royal - Royal Club Jimpster (Freerange Records - UK)| Budai | Vic | Nigel Snorter | Madox | Lank | Skiz | Nova | Rony Breaker | Blatti | Bios jegyelővétel december 30-ig: http://www.ticketportal.hu vagy http://www.heavenstore.hu

© 2001–2023 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó