Pulzar

Africa Hitech

Harmonic 313, Jedi Knights, Global Communication, Troubleman – ezek a nevek egyrészt egy elektronikuszenei kézikönyv alapvető fejezetei, másrészt mind-mind egyetlen embert takarnak: a kortárs elektronika megkerülhetetlen géniuszát, Mark Pritchard-t. Pritchard néhány évvel ezelőtt találkozott Steve Spacekkel, a modern elektronikus soul nagy megújítójával (érdekesség, hogy a Space Is Called előző, májusi állomásán az egykori Spacek zenekar másik tagja, Morgan Zarate lépett fel). Néhány elszórt kollaboráció után a Warp Records látott fantáziát a duóban, és a két zenész-producer Africa Hitech művésznév alatt elkészítette eufóriával várt nagylemezét, a május végétől hozzáférhető 93 Million Milest.

Pritchard és Spacek nem mindennapi lemezt hozott össze: nehéz, valósággal lehetetlen műfaji határok közé szorítani: sokoldalú, változatos, kaleidoszkópszerűen irizáló album a 93 Million Miles (elég csak ránézni a borítóra), amiben ott kavarog az elmúlt húsz év teljes elektronikai repertoárja. Csattogós tech-house témákra laza dubos reggae-k válaszolnak, néhol feltűnik a Spacek future soul-ja, helyenként darabokra szedett, dancehallos sound system hangzás, de ott bujkálnak az anyagban a legkorszerűbb UK bass-effektek is. Mindezekhez Steve Spacek adja változatos, hol Jamaikára emlékeztető, hol afrikai blues-okat idéző énekbeszédét. Nem túlzás azt mondani, hogy az Africa Hitech, Mark Pritchard és Steve Spacek kzös élő fellépése a nyár egyik legizgalmasabb partiakciójának ígérkezik.

 

Kapcsolódó cikkek

 • Sónar 2011

  Június 16-tól 18-ig ismét megrendezik Európa leghíresebb és talán a világ egyik legkiemelkedőb elektronikus zenei és kultúrális fesztiválját, a Sónar 2011 fesztivált Barcelonában.

Archív partyajánlók

 • [2011-06-16] A38 Colours by Space Is Called – Shigeto (USA) live, Africa Hitec
  @ A38, Budapest

  Az A38 Colours, az A38 Hajó nyári partisorozata keretében kerül sor a Space Is Called újabb, igazán aktuális állomására. A Space Is Called ideológiamentesen és műfaji kötöttségek nélkül próbálja meg bemutatni a kortárs nemzetközi elektronikus színtér irányzatait. És az aktualitáshoz sem férhet kétség: a japán-amerikai Shigeto és a brit duó, az Africa Hitech egyaránt friss lemezekkel érkezik – az előbbi december végén megjelent első albumának remixlemezét, az utóbbi pedig május végén megjelenő új nagylemezét mutatja be.

Zenei stílusok

 • Tech-house

 • House

  A diszkó,electro, funk, synthpop és az R&B stílus leszármazottja. Tipikus hangszerei a szintetizátor, dobgép, sequencer, sampler. Az első, kifejezetten house zenét játszó klub Chicagóban jelent meg Music Box néven.

Ajánlott rádiók

© 2001–2024 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó