Pulzar

Művész

Royksopp

Royksopp

A Röyksopp egy norvég elektronikus zenét játszó együttes, amely két tagból áll. Torbjørn Brundtland és Svein Berge 1998-tól kezdve zenélnek együtt, ekkor alakult meg a Röyksopp együttes Tromsøban, melynek jelentése norvégul annyit tesz: óriás pöffeteg. A duó debütáló albuma 2001-ben jelent meg Melody A.M. címmel, és rögtön világraszóló sikert aratott.

Brundtland és Berge iskolatársak voltak a norvégiai Tromsøban, s a kilencvenes években megjelenő elektronikus hangzások nagy hatást gyakorolt mindkettejükre. Azonban csak évekkel később, amikor újra összetalálkoztak Bergenben. A város lüktető underground elektronikus zenei életében számos más ismert norvég előadó is bontogatta szárnyait. Többek között a Kings of Convenience énekes-gitárosa Erlend Øye vagy a Bergen Wave zenészei.

A Röyksopp első számait egy helyi független kiadó (Tellé) adta ki, majd később Nagy-Britanniaban Melody A.M. albumot már egy nagyobb kiadó menedzselte. A kislemez a legismertebb számokat tartalmazta: "Eple", "Poor Leno", "Remind Me" és "Sparks". A "Eple" szám címe szójátékként kimondva IPA: ['ɛplə] norvégul annyit tesz, mint "alma".

Népszerűségüket egyedi, de mégis közérthető videoklipjeikkel is növelték, igen jótt tett, amikor elkészültek a H5 által készített videoklip a Remind me című számhoz, ami meg is nyerte 2002-ben a legjobb klipnek járó díjat. Ebben az évben három kategóriában is jelölték őket: "Legjobb Skandináv", "Legjobb Új Előadó" és a "Best Dance Act" kategóriában is, de csak a legjobb videó kategóriában nyertek. A díjátadón a "Poor Leno"-t adták elő élőben.

Számos Röyksopp számot felhasználtak televíziós reklámokban, film-betétdalként vagy háttérzeneként. Az "Eple" című számot az Apple licencelte is a Mac OS X Panther operációs rendszer üdvözlő zenéjének, a BBC internetes műsorának (Click) pedig szintén ez a dal lett a szignálja. A Virgin rádiójában is sokáig ez a szám szólt a műsorvezető szövege alatt, valamint az egyik amerikai köztelevízióban, a KLRU-ban is ez lett a logó-zenéje. A Dán Televízió több számukat is beépítette a "Rabatten" című népszerű műsorába. Az első ismert számuk a "So Easy" is a T-Mobile egyik reklámjában tűnt fel, és került az érdeklődés homlokterében. [1]. Ebből a számból készült később a "Remind me" című sláger is.

A Röyksopp második stúdió albuma 2005 július 12-én jelent meg, amit az "Only this moment" című számuk előzetes közzététele vezetett be. Ennek a számnak a klippje szorosan kapcsolódik a 1968-as diáklázadások témaköréhez. Az album második közzétett száma egyben a Fifa 06 című EA Sports számítógépes játékban is bemutatkozott. Csehországban és Szlovákiaban pedig az O2 televíziós reklámjában is megjelent erről az albumról a "What Else Is There?", illetve a Cashback film betétdalaként is felbukkant ugyanez a szám.

2006-ban kiadtak egy kilenc számot tartalmaz CD-t, "Röyksopp's Night Out" címmel. Az album egy új mixet tartalmazott a "Sparks" című számból és egy feldolgozást a "Go with the Flow"-ból, ami eredetileg egy Queens of the Stone Age szám.

A következő évben más alkotókkal közösen készítették el a "Back to Mine" sorozatukat. Az album 2007. március 5-én jelent meg az USA-ban, április 27-én pedig az Egyesült Királyságban. Tartalmazza a "Meatball" című számot, illetve többek között egy remix-et is Mike Oldfield "North Star/Platinum Finale" című számából.

A duó az utolsó simításokat is elvégezte az új albumán, így az 2008. májusában el is készült.

forrás: http://hu.wikipedia.org

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott lemezek

 • Röyksopp - Running To The Sea

  A Norvég elektronikus zenei duóról utoljára 2010-ben hallhatunk, az akkor megjelent instrumentális albumuk kapcsán. Közben készítettek pár remixet, a Depeche Mode - Puppets, Lady Gaga - Born This Way.
 • Tavasszal érkezik az új Röyksopp lemez

  Hosszú szünet után tavaly márciusban került a boltokba a Röyksopp Junior című lemeze.
 • Jön az új Röyksopp album!

  A norvég Röyksopp megszellőztette új albumának címét, ami nem más, mint a ’Junior’ nevet kapta. Ez az album lesz a harmadik a sorban a csapat életében és már a megjelenés dátumát is tudjuk.

Zenei stílusok

 • Electronica

  Maga az elektronikus hullámokkal történő hangtovábbítás Alexander Graham Bell ötlete.
 • House

  A diszkó,electro, funk, synthpop és az R&B stílus leszármazottja. Tipikus hangszerei a szintetizátor, dobgép, sequencer, sampler. Az első, kifejezetten house zenét játszó klub Chicagóban jelent meg Music Box néven.

Ajánlott rádiók

© 2001–2021 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó