Pulzar

Művész

Dr Zoidberg

Dr Zoidberg

Légrádi Zoltán néven látta meg a napvilágot 1979–ben, és hat évvel később már gitározni tanult. Egész kiskora óta bolondul a zenéért, zenélésért. Mindenhová zenét hallgatva közlekedett, számos hangszeren próbálkozott, és hamar belekezdett a zenegyűjtésbe, amit már gyermekként is igen komolyan vett.
Ízlése a kezdetektől fogva szerteágazó, mindig elképesztően tág spektrumot járt be zeneileg, ez mindmáig hallható a szettjein is. A zenélés iránti igénye fél-felnőttként, egyetemista korában jutott arra a szintre, hogy előadóművészként is kipróbálja magát. Pár baráttal megalapította a Slambaz nevű autodidakta hardcore-zenekart, melynek „énekese” volt. Nagyjából ezidőtájt, az ezredfordulón vágott bele a dj-zésbe is, ami már régóta foglalkoztatta. Zenegyűjteményéből szórakozásképp és egyfajta önkifejezési formaként hosszú éveken keresztül folyamatosan válogatásokat készített egyébként is; innen már csak egy lépés volt a lemezlovasság.

Az elektronikus tánczenék terén akkoriban leginkább a progressive psytrance foglalkoztatta, saját hangzása is hamar kialakult a letisztult, technoid, sötét és erős progpsy, illetve psytech képében. Oyle néven vált ismertté a psy szcénában, ahonnan 2004 táján kezdett el szép lassan kikopni, miután úgy ítélte meg, hogy a műfaj menthetetlenül zsákutcába fut és már nem találja meg benne azt, amit keres. Ekkor kezdett el igazán eklektikus dj-vé válni, szettjeiben egyre inkább teret nyertek azon műfajok, stílusok, melyeket mindaddig csak hallgatott. Az eklektika lassan átvette az uralmat, időről-időre más és más stílusok domináltak a szettekben. Mivel a psy szcénában abszolvált fellépései során „neve lett”, ezért 2005 táján szükségét érezte egy új, a psy-hoz nem köthető művésznév felvételének, így született meg Dr. Zoidberg, mintegy szakításként addigi karrierjével.

A múltban több csapattal is együtt dolgozott, oszlopos tagja volt a Protoplazma/Protoneon brigádnak, rezidense volt a SubLab, valamint a Végre Péntek! klubest sorozatának, és az összes party.[origo].hu által fémjelzett rendezvénynek. Foglalkozik zenei újságírással is, évekig a party.[origo].hu hivatalos lemezlovasa és egyben lemezkritikusa volt, de készített afféle „dj-a-dj-vel” interjúkat is olyan nevekkel, mint pl. Kurtis Blow, Tiga, Anthony Rother, vagy Roger Sanchez.

Szettjeire leginkább a techno és a techhouse irányvonal a jellemző, de a körülményeknek megfelelően szívesen válogat finomabb (minimal/deep/progressive/jazzy) house lemezeiből, vagy kísérletibb techno lemezeiből, de hívják acid, tribal és breakbeat, illetve reggae/dub/ambient/ska/jazz szettekre is. Kedveli az élő kísérletezéseket, a több dj-t, valamint akusztikus és elektronikus hangszert is felvonultató Progressive Disco Soundsystem, illetve a 3 dj – 1 turntablist felállású Multi Effect Professor formációknak is oszlopos tagja volt, de gyakorta adott elő egy-egy élő zenész által kísért dj-szettet is.

Jelenleg két csapat tagjaként tevékenykedik: A Naphon Egyesület, akiknek többek között az ország első, legendás acid és tribal partyjait köszönhetjük, és akik mindmáig az akkori, utánozhatatlan szellemiség, ill. zenei világ szerinti rendezvényeket igyekeznek megvalósítani; valamint az NVC, mely Magyarországon az utóbbi évek legdinamikusabban fejlődő csapata, akik megannyi roppant színvonalas, ütős nevekkel tarkított techno/techhouse rendezvénnyel tették le névjegyüket az asztalra.

Az NVC-hez tulajdonképpen automatikusan csatlakozott 2006-ban: miután kb. minden bulijukra felkérték zenélni, adta magát a kérdés, hogy nincs-e kedve odatenni a nevét az akkoriban még csak szárnyait próbálgató NVC mellé. A Doktor örömmel bólintott a szimpatikusan őrült és friss szemléletű csapat kérésére, együttműködésük azóta is töretlen és sikeres, melynek a tehetség és a munka mellett a szoros barátság az alapköve.

Budapesti referenciák:

A38, Merlin, Corvintető, Instant, Studio, Diesel, Mono, Mappa, Dürer Kert, Kaméleon Club, Tűzraktér, ArtKatakomba, ChaChaCha, Vespa, Gödör, Deja Vu, Kultiplex, K2, Sonic, Jailhouse, Home, Dokkoló, Dokk Beach, Inside, Inside Basement, Mokka Cuka, Royal Club, Bakelit Multiart Center, Cöxpon, Szociál Klub, Almássy téri SZK, Őszi Szalon, Partizán, Port Side, Gyár, Studio 4, Sziget Fesztivál, DumDum Fesztivál, és sok-sok egyéb klub/rendezvény

Vidéki referenciák:

Coke Club Siófok, Vertigo Győr, Pub Fiction Club Sopron, Mad Club Miskolc, Club Player Szombathely, Szkíta Disco Balatonmáriafürdő, Ritmo Club Kecskemét, Víztorony Kecskemét, Balaton Sound, DumDum Festival, Ozora Festival, No Man's Land Festival, Eszement Fesztivál, Hangos Kiállítás sorozat, és sok egyéb kisebb-nagyobb open-air

Külföldi fellépések:

Németország, Olaszország, Bulgária, Szerbia, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina

Rádiós szettek:

Radio Café, Tilos Rádió, Pararadio, Másik FM, Zöld Rádió, Justmusic.fm

Nagyobb nevek, akiktől átvette már a pultot:

Der Dritte Raum, Extrawelt, James Holden, Oliver Huntemann, Sleeparchive, Terence Fixmer, Ellen Allien, Paul Kalkbrenner, The Advent, Eric Sneo, Fairmont, T. Raumschmiere, Industrialyzer, Sascha Funke, Apparat, Guy Gerber, Florian Meindl, Martin Eyerer, Butch, Axel Bartsch, Popof, Format:B, James Zabiela, Petter, Kanio, Gabriel Le Mar, Bukaddor & Fishbeck, Vision & Canedy, Criss Source, Minilogue/Son Kite, X-Dream, Electrixx, Kosmas Epsilon, Ticon, Beat Bizarre, NASA, Magnetrixx, Peter Digital, és sokan mások

Archív partyajánlók

Zenei stílusok

  • Progressive House

    A progressive-house eredetileg Nagy-Britanniából indult hódító útjára a korai 90-es években az amerikai és az európai house stílusok keveredésével, olyan születendő alirányzatok mellett, mint az italo house, az experimentális techno, vagy az ambient house. Jelenleg a legsikeresebb elektronikus tánczenei kiadványok e stílusból kerülnek ki, ha mindenképpen címkézni szeretnénk, bár ez egyre nagyobb kihívást jelent.
  • House

    A diszkó,electro, funk, synthpop és az R&B stílus leszármazottja. Tipikus hangszerei a szintetizátor, dobgép, sequencer, sampler. Az első, kifejezetten house zenét játszó klub Chicagóban jelent meg Music Box néven.

Ajánlott rádiók

© 2001–2024 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó