Pulzar

Művész

Dash Berlin

Dash Berlin

Dash Berlin szíve mélyén egy igazi DJ mélyen gyökerező szenvedéllyel a dance zene sokszínű kultúrája iránt. Gyakran jellemzik éltető és karizmatikus újítóként, aki képes hosszan tartó benyomást hagyni a közönségében jóval azután is, ha az éjszakának vége.

 Dash azon ritka egyének egyike, akik úgy tűnik, természetüknél fogva megértik a szórakozóhelyek íratlan szabályait. Emlékezetes precizitással és képességgel tartja fenn az éjszakai életben egyre bővülő közönségének figyelmét mind több extázisra és vágyakozásra. Az ember könnyen superDJ-ként gondol rá, tévesen. Mivel az igazság az, hogy Dash Berlin ugyanazzal a szemmel tekint a világra, amivel a közönsége. „Gyakorlatilag lehetetlen a fejlődés az emberek folyamatos támogatása nélkül”, mondja alázatosan.

Dash Berlin, született Jeff X. Sutorius, 1979 novemberében jött világra Hágában, Hollandiában. A széles zenei ízlésű családnak és édesapjának, aki kiváló dobos volt egy jazz bandában, köszönhetően Dash nagyon fiatalon megismerte a ritmikus zene tipikus jegyeit. A középiskola alatt az elektronikus zene hű rajongójává vált, rendszeresen élvezte a mixeket, melyeket idősebb nővére vitt haza a klubból, ahol profi táncosként dolgozott.

Tizes évei végén Dash Berlin dolgozni kezdett egy lemezboltban, és a később „Trance”-nek nevezett dallamos, a szintetikus house zene bakelitlemezeinek elhivatott gyűjtővé vált. Igazi úttörők inspirálták, úgy mint: Sven Väth, Oliver Lieb és Sander Kleinenberg, és lassan de biztosan elkezdett kialakulni saját mixelési és innovatív zenealkotási stílusa. Ki nem mondott hitvallása úgy tűnik, nem arról szól, hogy minél több zenét készítsen, inkább kevesebbet, de az legyen valami új, valami különböző. Ez az elgondolás emelte ki a tömegből a nagyon erősen versengő zenei színtéren.

Szenvedélytől vezérelve a szó szoros értelmében mindenhol fellépett, a kilenc órás bevásárlóközponti haknitól a közismert illegális holland raktárpartiig. A világhírű Love Parade alatt Dash úgy döntött, belefoglalja művésznevébe „Berlin”-t. „Ez egy óda a metropoliszhoz és a lenyűgöző városi vidéknek.”, mondja, „Ahol több mint egy millió embert láttam táncolni az utcán az örökké fejlődő Európa szellemiségében.”

2006 elején összeállt ismerős producerekkel és közeli barátokkal, Molijn & Kalberg-gel, akik rendszeres vevők voltak a lemezboltjában. „Ezeknek a srácoknak lenyűgöző elképzeléseik voltak és bámulatosan értenek a stúdió munkához, ők adják a hangzásom alapját”, állapította meg Dash, „Még mindig minden nap tanulok tőlük”.

Együtt kialakították a Trance egy igényes és példátlan új hangzását, melyet gyorsan „Dash Berlin Sound”-ként emlegettek. Futurisztikus, vibráló, de legfőképp megindító és érzelmes zene, mely kapcsolódik az univerzális dance floor élményhez, osztozva számtalan zenerajongón a Földkerekség változatos kultúrájából. Habár egy politikai tudatosságú élénk hívő szerint Dash Berlin üzenete egyszerű: „Ez az egész megint csak a szórakozásról szól”, állítja, „Az élet élvezetének művészete mindenkinek belülről fakad.”

2007-ben nem más, mint Armin van Buuren tett újdonsült felfedezést a világnak és reklámozta Dash Berlin debütáló albumát a „Till The Sky Falls Down”-t legendás saját’ Universal Religion’ albumán. A track az egyik legemlékezetesebb, globális öröménekké vált abban az évben, és a Trance megújulásának követendő példája lett. A The black & white klip tiszteletadás volt a rádió mix műfajának, mely igazán szíven ütötte Berlint. A klip igazi szívüggyé nőtte ki magát, legutóbb a digitális filmezésben használták, és sikeresen elkerülte a kortárs dance klipek tipikus kliséit.

2009 elején, az Armada Music hatalmas szárnyai alatt, eltervezte, hogy tágítja a Dash Berlin univerzumot a saját ’Aropa’ labelével. Ez fémjelzi Berlin eklektikus, magas színvonalú üzletét saját és az együttműködők avantgárd műveivel. A label egy szilárd alap a feltörekvő tehetségeknek, melyet hasonlóan gondolkozó művészeknek alapított. „Az Aropa márkának van egy mélyebb jelentése is”, állította Dash, „kiáll a művészet, inspiráció és kreativitás alapigazsága mellett”. Az első változat "Man On The Run" fergeteges dicsőítőének volt, amely egy termékeny együttműködés eredménye az Armada művészeivel Cerf-fel, Mitiska & Jaren-nel. A track villámgyorsan a Trance slágerlisták élére került, és megkapta a tekintélyes ’ Best Trance Track’ minősítést az éves Trance Awards-on.

2009 októbere hozta meg Dash Berlin nagy sikerű debütáló albumának kiadását: a "The New Daylight"-ot. Amellett, hogy az album tartalmazta a stílusok változatos gyűjteményét, fellelhető rajta a klasszikus vonal is, úgy mint: "Till The Sky Falls Down", "Man On The Run", "Waiting" és "Never Cry Again". 2009 egy nagy durranással zárult, amikor hallgatók sokasága szavazott Dash Berlin track-jeire és mix-jeire a ‘A.S.O.T. End Of Year 250’-en. A "Man On The Run"-nal az 5. helyre került, és a "Waiting" himnusz fej-fej mellett állt az első helyezettel, és végül a tiszteletreméltó második helyen végzett, mint az ’A.S.O.T. Tune Of The Year’.

2010 egy újabb fontos évnek ígérkezik Dash Berlin számára. Januárban ‘New Daylight 2010 World Tour’ turnéja megrengette Ausztráliát és a hatalmas társadalmi igények miatt a "Flying Dutchman" a tervek szerint a világ minden sarkába eljut. A legforróbb nightcluboktól a több ezer fős fesztiválokig Dash varázslatos módon kapcsolódott hallgatóságához, mely folyamatosan növekszik világszerte. Ezt támogatja egy nagyon erős online jelenlét a Twitter-en, Facebook-on, MySpace-en és más közösségi oldalakon. Elhivatott rajongói aktívan szavaznak rá, amikor a leginkább kell. Ennek a lojális támogatásnak eredményeképp az elképesztő 20 helyre került a DJ listán már az év elején. Ez ígéretes helyet jelentett neki a ‘Trance.nu Future Stage’-en a Trance Energy-nél és az A.S.O.T. 450 Celebration-nél, mely a két legnagyobb és legalapvetőbb Trance esemény a világon. A tavalyi szavazás eredményeként elnyerte a nagyra becsült ‘Best Break Through Artist’ elnevezést, ebben az évben pedig háromszor jelölték az elképesztő International Dance Music Awards-ra (Dance Zenei Díj).

Februárban Dash feltette a lécet egy úttörő 42 perces 'Flashback' YouTube video mix-szel, melyet több mint százezren tekintettek meg néhány a feltöltés utáni néhány hétben. Más ‘Dash Berlin TV’ videok is áttörők track-ek milliós nagyságrendű megtekintésekkel a világ minden tájáról. Az ingyenes Dash Berlin iPhone alkalmazás kifejlesztésével és piacra dobásával a keményen dolgozó DJ megerősítette előremutató multimédiás gondolkodásmódját.

Számos változatos Armada kompiláció után 2010 márciusában Dash Berlin megjelentette az első hivatalos és régóta várva várt mix albumát, melynek címe találóan ‘United Destination’. Ezen a dupla CD-n tükröződnek a közelmúlt koncertjei a trackek legjobb válogatásával egyenesen a lemezeiből egybe szőtt DJ mixbe.

Maradj még sokkal többért, mostantól Dash Berlin a jövő…

Archív partyajánlók

© 2001–2021 Pulzar | Elérhetőségek | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Logó